Guvernul german intentioneaza sa permita extractia gazelor de sist prin fracturare hidraulica ("fracking") dar conditionat, potrivit unui document al ministerelor Economiei si Mediului, obtinut marti de AFP.

Textul prevede interzicerea fracturarii hidraulice in zonele de ape protejate si izvoare minerale, o concesie in fata unei opinii publice germane care se teme de aceasta controversata tehnica, din cauza riscurilor pe care le ridica in ceea ce priveste protectia mediului, in special a apelor freatice.

Studii de impact asupra mediului vor trebui efectuate inaintea fiecarui proiect de extractie.

"Rezervele nationale de hidrocarburi vor contribui net la securitatea aprovizionarii si a stabilitatii preturilor (energetice) in Germania", in conditiile in care tara se va confrunta cu un enorm deficit prin renuntarea la energia nucleara, afirma cele doua ministere.

Pana la 2.300 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi extrase din subsolul german, potrivit estimarilor resurselor, calificate ca fiind "foarte importante", in conditiile in care Germania consuma 86 de miliarde de metri cubi anual.

In Franta, fracturarea hidraulica este interzisa din 2011 dar sunt studiate tehnici de extractie alternative. Statele Unite, in schimb, au recurs masiv la aceasta tehnica, ceea ce a determinat caderea cursului gazelor in prima economie a lumii.

Romania a renuntat sa prelungeasca un embargou asupra eplorarii si exploatarii gazelor de sist.