Romania are un potential energetic deosebit, fiind intr-o pozitie favroabila in comparatie cu alte tari prin mixul de resurse primare energetice, a afirmat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom in cadrul conferintei ZF Power Summit '13. Aceasta a precizat ca investitiile de care are nevoie sectorul energetic ar fi de circa 3-4 miliarde de euro anual.

"Investitiile de care acest sector are nevoie sunt deosebit de mari si aici ma refer la toate segmentele, vorbim de titei si gaze, hidrocarburi, de regenerabile, hidro, energie nucleara si eficienta energetica, deci in toate aceste segmente vedem nevoia unor investitii de 3-4 miliarde euro pe an, in urmatorii 20 de ani", a precizat Mariana Gheorghe.

Aceasta a mai spus ca Romania poate deveni un pol regional din punct de vedere energetic. Romania se bucura de o pozitie favorabila, mai ales in conditiile in care exista un mix de resurse primare energetice foarte divers: hidro, titei, regenerabile etc. In plus, Romania este dependenta in proportie de 20-30% de importuri, spre deosebire de alte state in care gradul de dependenta ajunge la 50-60% si chiar la 100%, a explicat Mariana Gheorghe.