NABUCCO Gas Pipeline International a semnat un memorandum de intelegere si cooperare cu Trans Anatolian Pipeline (TANAP), prin care cele doua parti se angajeaza oficial sa colaboreze pentru a dezvolta Coridorul Sudic de Gaze, se arata intr-un comunicat al Nabucco. Conform Memorandumului, NABUCCO si TANAP vor face schimb de date tehnice si alte informatii strategice si vor "coopera in asa fel incat sa sustina dezvoltarea ambelor proiecte".

Memorandumul pune accent si pe necesitatea diversificarii rutelor de transport al gazelor naturale in vederea cresterii fiabilitatii si diversificarii aprovizionarii cu gaze naturale a Uniunii Europene si a Europei de Sud-Est.

  • "Prezentul Memorandum consolideaza relatia dintre doua parti care joaca un rol esential in Coridorul Sudic de gaze naturale si ne permite sa ne apropiem si mai mult de realizarea obiectivului comun de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale a Europei. Creeaza un cadru comun pentru schimbul de informatii si activitati vitale succesului ambelor proiecte", a declarat Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH
  • "Salutam acest memorandum. In lunile urmatoare, toate componentele lantului valoric care conecteaza zacamantul de gaze naturale Shah Deniz si consumatorii europeni vor colabora in vederea coordonarii calendarelor de activitati din cadrul proiectelor, astfel incat sa asigure tuturor partilor implicate beneficii comerciale maxime. Prezentul Memorandum de Intelegere este o etapa importanta in acest proces", a spus, la randul sau,Frank Siebert, Director Financiar al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Conducta NABUCCO va transporta gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten. In calitate de componenta centrala a Coridorului sudic de gaze naturale, NABUCCO este perfect pozitionata pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale a peste 500 de milioane de potentiali clienti din economiile in dezvoltare din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.

TANAP, un proiect sustinut de Azerbaidjan si Turcia, va asigura transportul gazelor azere catre Europa. Acest gazoduct va face legatura intre frontiera Turciei cu Azerbaidjan si granita Turciei cu Bulgaria. De aici, gazele sunt preluate prin conducta Nabucco Vest.

Conducta Nabucco Vest va transporta gazele de origine caspica, de la frontiera turco-bulgara, prin Bulgaria, Romania si Ungaria catre Terminalul de gaze centra-european din Baumgarten.