Senatorii PNL de Bihor Valeriu Boeriu si Cristian Bodea au depus la Senat o initiativa legislativa care prevede ca prevederile Legii petrolului (238/2004) sa nu se aplice si acordurilor de explorare - dezvoltare - exploatare a gazelor si petrolului de sist. Cei doi s-au facut remarcati saptamina trecuta, cind au acuzat Guvernul Ponta ca lucreaza dictatorial.

"Guvernul Romaniei a incheiat in anul 2012 acorduri petroliere in virtutea carora titularii acestora au primit drepturi de explorare - dezvoltare - exploatare inclusiv a gazelor de sist, Legea 238/2004 nefiind explicita in acest sens. De aceea consideram absolut necesara completarea Legii petrolului, in sensul clarificarii faptului ca nu face obiectul acesteia exploatarea combustibililor fosili neconventionali, respectiv gazele de sist, gazele din formatiuni compacte, metanul din straturile de carbune, petrolul din formatiunile compacte sau petrolul de sist", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Cei doi senatori arata ca modificarea are ca motiv presupusa "respingere pe scara larga in UE" a tehnicii "fractionarii hidraulice". Senatorii PNL fac referire la protestele din tara impotriva gazelor de sist.