​​Reducerea schemei de sprijin a producatorilor de energie regenerabila va avea efecte negative asupra investitiilor in domeniu, avertizeaza Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice (RPIA) printr-o scrisoare deschisa transmisa ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita. "Declaratiile autoritatilor indica intentia de modificate a strategiei energetice, fiind in dezacord cu asteptarile pietei", se arata in scrisoare. Amintim ca ministrul delegat pentru energiei a anuntat ca va fi modificata legea privind acordarea certificatelor verzi. Potrivit unor surse din piata, o varianta de lucru prevede reducerea la jumatate a numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila.

  • Precizam ca producatorii din Romania beneficiaza de cea mai generoasa schema de sprijin din UE. Nita a vorbit despre reducerea schemei de sprijin inca din momentul numirii sale in actuala functie. Motivul ar fi impactul prea mare asupra facturilor la energie. Doar in luna ianuarie, influenta a fost de circa 10%.

"Acest lucru va conduce la stagnarea dezvoltarii sectorului si chiar la stoparea oricarei investitii noi intr-o piata considerata nesigura. Astfel, daca anul trecut, in primele noua luni, nivelul investitiilor straine a fost de aproximativ 1,1 miliarde de euro, din care 80% in energie regenerabila, anul acesta sunt blocati de riscul legislativ peste 4 miliarde de euro care asteapta sa intre in Romania", se arata in scrisoare.

Potrivit acesteia, propunerea de reducere a numarului de certificate verzi combinata cu reducerea cu peste 40% a pretului maxim al certificatului, va produce o scadere a veniturilor investitorilor "sub linia rosie". RPIA mai arata ca vor ramane fara locuri de munca 4.000 de oameni direct angajati in "industria verde".

"Sunt patru miliarde de euro care aşteaptă la graniţe să intre în proiecte în România. Probabil că nu vor mai intra", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al RPIA, Doru Voicu, intr-o conferinta de presa. Acesta sustine ca industria regenerabila a virat, anul trecut, peste 500 de milioane de euro la bugetul de stat.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie. Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

In urma aplicarii acestei scheme de sprijin, sectorul regenerabilelor a inceput sa se dezvolte puternic. La ora actuala, s-a ajuns la o capacitate instalata de circa 2.000 MW in centrale eoliene si circa 50 MW unitati fotovoltaice si cam tot atat in centrale pe biomasa.