Uniunea Europeana trebuie sa elaboreze o pozitie comuna in privinta gazelor de sist, a declarat presedintele OMV, Gerhard Roiss, potrivit Financial Times, citat de Naturalgaseurope.com. Gerhard Roiss a precizat ca, in caz contrar, UE risca dezindustrializarea. Progresele in utilizarea metodei de fracturare hidraulica au permis Statelor Unite sa exploateze rezerve foarte mari de gaze, fapt care a determinat reducerea preturilor, mai precizeaza Financial Times.

Europa a fost mult mai reticenta in adoptarea noilor tehnologii, existand unele state, precum Franta si Bulgaria, care au impus moratorii asupra explorarii gazelor de sist. In aceste conditii, companiile europene se lupta cu preturi de patru ori mai mari decat in SUA, se mai arata in Financial Times. Gerhard Roiss a mai spus ca nivelul opozitiei publice in privinta gazelor de sist demonstreaza ca este nevoie de un sprijin european pentru ca statele sa aiba o acoperire politica pentru posibilitatea de a utiliza noile tehnologii.

Gerhard Roiss a mai afirmat si in luna noiembrie 2012 ca Europa trebuie sa accepte exploatarea gazelor de sist. Altfel, companiile care au costuri energetice mari isi vor muta combinatele si unitatile de productie se vor muta spre SUA, unde fracturarea hidraulica a scazut semnificativ pretul gazelor. Refuzul de a exploata gazele de sist inseamna un risc pentru competitivitatea industriei europene, a mai spus, in luna noiembrie, seful OMV.