​Consumatorii romani de energie electrica sunt greu de convins sa-si schimbe furnizorii, chiar daca au posibilitatea aceasta din punct de vedere legal. "Este foarte greu sa motivam consumatorii sa treaca de la un furnizor la altul", a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei conferinte organizate de Reprezentanta Comisiei Europene. Havrilet a precizat ca au inceput sa se vada diferente mari de preturi de la un producator la altul si de la o perioada la alta. Daca anul trecut, pe OPCOM (n.red. bursa energiei), pe piata contractelor bilaterale, pretul era de 245 lei/MWh, acum s-a ajuns la 200 lei/MWh. Pe Piata Zilei Urmatoare (PZU) s-a ajuns de la 230 lei/MWh la 152 lei/MWh", a spus seful ANRE.

Acesta sustine ca Romania are cel mai mic pret al energiei electrice pe PZU, comparativ cu celelalte state UE. "Este cu 18-20% fata de media pe PZU din UE", a afirmat presedintele UE.

Acesta a amintit ca in urmatorii 4-5 ani se va desfasura procesul de liberalizare a pietei energiei. Pentru consumatorii casnici, prima etapa a liberalizarii va avea loc in iulie 2013, atat la energia electrica, cat si la gazele naturale. In aceste conditii, este foarte importanta definirea consumatorului vulnerabil.

Havrilet a mai afirmat ca un alt element important este conectarea retelelor de energie electrica. Prezent la conferinta, Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, a spus ca pana anul viitor, trebuie cuplate pietele de energie din Europa, conform cerintelor UE. "Anul viitor este termenul maxim pentru cuplarea pietelor (...)Cehia, Ungaria si Slovacia au format deja o poarta regionala de energie", a precizat Sandulescu. In acest moment, Romania si Polonia poarta discutii pentru alaturarea la cele trei tari deja cuplate, Cehia, Ungaria si Slovacia. Sandulescu a mai afirmat ca mai exista o actiune de cuplare a pietei energiei cu cea din Bulgaria. "Aici, procesul este mai lent. Discutiile merg spre cuplarea Bulgariei cu cele cinci de care vorbeam (n.red. Romania, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria)", a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei.

Reprezentantii autoritatilor nationale de reglementare, operatorilor de transport si sistem si ai operatorilor de pe pietele energetice din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania s-au intalnit, la sfarsitul lunii ianuarie, la Budapesta, pentru a agrea inceperea colaborarii in vederea cuplarii pietelor de energie electrica din cele cinci tari.