Presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica va fi Dumitru Pirvulescu, fost secretar general adjunct in Ministerul Economiei si inculpat intr-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit unei informari transmise BVB, Dumitru Pirvulescu a fost numit in aceasta functie in sedinta din 15 martie a Consiliului de Supraveghere. Pirvulescu este o persoana controversata, fiind implicat într-un dosar de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul se afla, in prezent, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen de judecata fiind 11 aprilie. De altfel, in luna septembrie 2012, oficialul Ministerului Economiei a fost chiar si retinut pentru 24 de ore de Parchetul Tribunalului Gorj. Astfel, numele lui Pirvulescu se adauga pe lista tot mai bogata a persoanelor cu probleme penale numite, in ultima perioada, in diverse functii de conducere.

Dumitru PirvulescuFoto: Gazeta de Sud

Potrivit publicatiei gorjexclusiv.ro, anchetatorii arătau in septembrie 2012 că „prin rugăminţi şi folosindu-se de relaţiile de prietenie în care se aflau, a determinat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanţe la data de 2 iulie 2009, în valoare de 2.500.000 lei, către persoane fizice, fără aprobarea Consiliului Local Peştişani”. Cele două contracte vizează o datorie pe care omul de afaceri Dan Radu Floarea, patronul firmei Tech Safety, o avea la cămătarul Aristică Doru Şerban, zis Habitu, mai arata gorjexclusiv.ro. Pirvulescu este cercetat in acelasi dosar in care sunt anchetati fostul primar al comunei Pestisani, Florin Pavel, omul de afaceri Doru Serban, zis "Habitu", dar si presedintele PNL Gorj, Dian Popescu, si fratele acestuia, cercetati in libertate, arata siziarul Pandurul. Potrivit acestuia, Pirvulescu detinea, anul trecut, nu mai puţin de şase funcţii de conducere.

Potrivit declaratiei sale de interese (vezi documentul atasat), in iulie 2012 cand a fost numit in functia de secretar general adjunct la Ministerul Economiei, era membru in AGA la Complexul Energetic Oltenia, membru in Consiliul de Administratie la Transelectrica si Societatea Nationala a Sarii, dar si administrator special la Uzina Mecanica Sadu si Uzina Mecanica Orastie.

Culmea ironiei este ca din pozitia de secretar general adjunct al Ministerului Economiei a avut printre atributii coordonarea Corpului de Control al ministrului, serviciului antifrauda anticoruptie, auditului si inspectiei interne. VEZI CV-ul atasat.

Inainte de a ajunge la Ministerul Economiei, a detinut functii de conducere la Administratia Finantelor Publice Gorj.

Dumitru Pârvulescu a fost revocat din funcţia de secretar general adjunct de către premierul Victor Ponta, pe 1 martie, potrivit Gazetei de Sud.

Saptamana trecuta, actionarii Transelectrica au prelungit mandatul pentru patru membri ai Consiliului de Supraveghere si au numit alti trei noi membri. Printre cei carora li s-a prelungit mandatul este si Dumitru Pirvulescu.

Componenta Consiliului de Supraveghere al Transelectrica

  • Dumitru Pirvulescu (presedinte, mandat prelungit)
  • Andrei Petrisor Maioreanu (membru nou), inginer principal specialist la Hidroelectrica si vicepreşedinte PSD Gorj.
  • Radu Puchiu (membru nou), consilierul primului-ministru pe probleme de IT, comunicare si proiect online.
  • Andrei Mihai Pogonaru (membru nou), de profesie economist. A fost numit la propunerea SC Prodplast Imobiliare, in calitate de actionar la Transelectrica  Craiova cu o participare de 0,3%.
  • Ovidiu Artopolescu (prelungire mandat), fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor
  • Adrian Gheorghe Costin (prelungire mandat), fost director în Autoritatea Vămilor,
  • Radu Bugică (prelungire mandat), fost director pentru Romania al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact.

Mandatele unora dintre membri au fost prelungite deoarece nu au fost facute toate demersurile in vederea aplicarii OUG privind guvernanta corporatista, astfel incat sa fie selectati managerii privati. Consiliul de Supraveghere de supraveghere, atat cel anterior, cat si cel actual, a fost numit provizoriu, tocmai in ideea realizarii pasilor necesari in vederea implementarii mangamanentului profesionist, conform OUG 109/2011. Pana acum, nu s-au inregistrat mari progrese in acest sens. In schimb, sunt efectuate schimbari foarte dese in randul directorilor.

Exemple de persoane cu probleme penale numite, in ultima vreme, in functii de conducere

  • Chestorul de politie Constantin Manoloiu, seful evidentei populatiei din Ministerul de Interne, pus sub acuzare de procurori in dosarul privind listele  electorale utilizate in referendumul din 29 iulie 2012, a fost numit, in luna februarie, in functia de director al Corpului de Control al ministrului  Afacerilor Interne
  • Anne-Rose-Marie Juganaru (PSD) a fost numita, recent, in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, printr-o decizie a  premierului Victor Ponta, publicata in Monitorul Oficial. Anne-Rose-Marie Juganaru a fost asistenta europarlamentarului Adrian Severin. Din iulie 2012, este  urmarita penal de procurorii DNA in cazul fraudei cu fonduri ale PE in care este acuzat si Severin.
  • Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, este trimis in judecata in dosarul "Transformatorul" pentru fapte petrecute inainte de a avea functia de ministru.
  • Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, este urmarit penal in dosarul referendumului din iulie 2013.