Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei. Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011, se arata intr-un comunicat al CE.

  • "Piata interna este vitala pentru a gasi solutii la provocarile energetice si climatice ale Europei si pentru a asigura aprovizionarea populatiei si intreprinderilor cu energie la preturi accesibile. Intarzierile in implementarea normelor UE referitoare la piata interna a energiei afecteaza toti jucatorii de pe aceasta piata si de aceea nu sunt acceptabile", a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie.

Romania a adoptat deja o parte substantiala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale (n.red. prin Legea 123/2012), insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul energiei. Asigurarea unui nivel corespunzator de protectie pentru consumatorii de energie, precum si stipularea unor sarcini precise pentru autoritatile de reglementare in domeniul energiei sunt prioritare pentru Comisie.

  • Practic, autoritatile romane au adoptat in iunie 2012 o noua legislatie (Legea 123/2012) privind piata energiei electrice si gazelor naturale, astfel incat sa fie transpuse directivele europene, insa nu complet. Este vorba de directivele 72/2009 privind piata energiei electrice si 73/2009 privind piata gazelor naturale. Legea face referire la liberalizarea pietei, indicand un calendar de crestere treptata a preturilor, atat la energia electrica, cat si la gazele naturale. Concomitent, ar fi trebuit adoptata si o legislatie referitoare la protectia consumatorilor afectati in mod direct de cresterile de preturi. Nici pana in momentul de fata nu a fost adoptat un act normativ referitor la protectia consumatorilor vulnerabili. De altfel, nu exista nici macar o definitie clara a consumatorului vulnerabil si nu se stie cine ar putea intra intr-o astfel de categorie.

Pentru fiecare directiva transpusa partial, Comisia propune o penalitate zilnica de 30228,48 EUR. Sunt doua directive, ceea ce inseamna ca amenda depaseste 60.000 euro. Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii. In cazul in care Curtea emite o hotarare care confirma incalcarea, penalitatea zilnica trebuie platita de la data hotararii pana la finalizarea transpunerii. Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice.

In septembrie 2011, Comisia a trimis Romaniei scrisori de punere in intarziere cu privire la transpunerea celor doua directive, care au fost urmate de avize motivate, emise in februarie 2012. In pofida acestor demersuri, nu s-a realizat inca transpunerea integrala a directivelor.

Actiunea de astazi este in conformitate cu obiectivul Comisiei de a asigura respectarea deplina de catre statele membre a normelor care reglementeaza piata interna a energiei. In cursul anului 2012 si la inceputul anului 2013, alte cateva state membre au fost deja trimise in fata Curtii pentru transpunere partiala. In prezent, Comisia analizeaza de asemenea situatia altor state membre carora li s-au transmis avize motivate pentru transpunere incompleta.

In februarie 2011, sefii de stat si de guvern din UE au declarat ca se impune finalizarea pietei interne a energiei pana in 2014. Pentru ca acest obiectiv sa fie atins, este esentiala transpunerea prompta si completa in dreptul intern a legislatiei UE privind piata unica a gazelor naturale si a energiei electrice. Cel de-al treilea pachet legislativ privind piata interna a energiei cuprinde dispozitii-cheie pentru buna functionare a pietelor de energie, inclusiv norme noi privind separarea retelelor, norme vizand consolidarea independentei si a competentelor autoritatilor nationale de reglementare si norme pentru imbunatatirea functionarii pietelor cu amanuntul in beneficiul consumatorilor.

Despre liberalizarea pietei energiei vs. consumatorul vulnerabil

La gaze, in cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in aprilie (5%), iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie. La energia electrica, in cazul consumatorilor industriali, va avea loc liberalizarea totala a pietei pana in ianuarie 2014. In cazul consumatorilor casnici, deschiderea pietei se va face mai lent, cu 10% in iulie, urmand sa ajunga la 10% pe 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, au autoritatile trebuiau sa adopte masuri de sprijin al consumatorilor casnici care nu vor putea suporta aceste majorari de preturi. Guvernul a convenit inca din 2011 cu FMI, Banca Mondiala si CE sa adopte masuri de taxare a veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice in urma liberalizarii. Aceste taxe ar fi trebuit sa alimenteze un fond special dedicat cosumatorilor vulnerabili.La inceputul anului, autoritatile romane au impus o serie de taxe in domeniul energetic (trei tipuri de taxe), insa nu a fost creat niciun fond. Banii obtinuti ajung la bugetul statului, insa nu sunt dedicati special consumatorilor vulnerabili.

Nu este prima procedura de infringement in cazul Romaniei din cauza nerespectarii legislatiei europene din domeniul energetic.

Vom reveni cu amanunte