Energia electrica vanduta de Hidroelectrica prin intermediul OPCOM este tot mai ieftina, de la luna la luna. Hidroelectria a ajuns sa scoata la licitatie pachete de energie cu 165 lei/MWh, pret care include si componenta de transport (Tg) care este de circa 10 lei/MWh. Practic, pretul unui MWh a ajuns sa fie 155 lei, de la 220-230 lei cat era anul trecut. Astfel, pretul se apropie tot mai mult de cel practicat in contractele cu "baietii destepti". Remintim ca Hidroelectrica avea incheiate cu traderii contracte pe termen lung la pretul de 130 lei/ MWh, insa la scurt timp dupa intrarea companiei in insolventa, acestea au fost denuntate.

Motivul denuntarii a fost faptul ca nu au ajuns la o intelegere in urma renegocierii preturilor, duratei contractelor si cantitatilor livrate. Negocierile se purtau in jurul valorii de 180 lei/MWh.

Acum, Hidroelectrica scoate la licitatie, pe piata centralizata a contractelor bilaterale, 8 pachete mici de energie, din care 7 la pretul minim de 165 lei/MWh si unul cu 204 lei/MWh. Perioada de livrare este trei luni, aprilie-iunie. Licitatia va avea loc pe 1 aprilie. Hidroelectrica a fost fortata sa vanda tot mai ieftin in conditiile in care, de la inceputul anului, au existat mai multe runde de licitatii in care nu a vandut nimic. Astfel, pretul a scazut de la luna la luna. Scaderea aceasta de pret este explicata prin oferta tot mai mare de energie si cererea tot mai scazuta. Multi jucatori au inceput sa prefere tranzactiile pe platforma pietei pentru ziua urmatoare, ocolind contractele bilaterale pe termen lung. Si pe piata pentru ziua urmatoare, preturile au scazut si mai mult, ajungand, miercuri, la o medie de 98 lei/MWh.

Oferta a crescut in urma intrarii pe piata a energiei regenerabile. In acest an, Romania are un excendent de 14 TWh si este pentru prima oara cand Romania se confrunta cu o scadere a consumului, a declarat recent Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, in februarie 2013, consumul a fost cu 11% mai mic fata de aceeasi luna a anului trecut. In conditiile in care "sunt multi jucatori, multi producatori, iar consumul este la pamant", Hidroelectrica ar putea sa vanda o parte din productie la export, a anuntat Borza.