Guvernul va aproba in sedinta de miercuri vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni de la Transgaz, a anuntat premierul Victor Ponta. Acesta a precizat ca este un context economic pozitiv, mai ales in conditiile in care cresterea economica de anul trecut a fost de 0,7% si nu de 0,3% cat s-a anuntat initial. Potrivit listei cu actele normative care vor fi aprobate miercuri, Guvernul va aproba, de fapt, un proiect de hotarare care modifica si completeaza HG 827/2010 privind strategia de vanzare a unor actiuni emise de Transgaz prin metode specifice pietei de capital. Potrivit HG 827/2010, ar urma sa fie vandut un pachet de 15% din actiuni.

Cele 15% reprezinta un pachet suplimentar de actiuni care vor fi vandute pe bursa. Transgaz s-a listat pe bursa iin urma cu cinci ani cand a fost vandut un pachet de 10%.

  • UPDATE Guvernul a aprobat vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz. Potrivit surselor HotNews, Oferta publica secundara va fi lansata miercuri, 3 aprilie, la BVB.

"Transgazul se va lista cel tarziu cu 10 zile inainte de sfarsitul lunii aprilie", a declarat ministrul finantelor, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Vanzarea unui pachet de 15% este un angajament al Romaniei in fata FMI. Dupa mai multe amanari, ultimul termen prevazut este mijlocul lunii aprilie. Termenul anterior a fost octombrie 2012. Insa, in sedinta din 27 septembrie, CSAT a decis sa nu mai vanda cele 15% din actiunile Transgaz in octombrie. Daniel Chitoiu a afirmat atunci, intr-un interviu catre HotNews, ca s-a decis schimbarea metodei listare, urmand sa aiba loc o majorare de capital, avand in vedere anvergura proiectelor in care este implicata aceasta companie, precum proiectul Nabucco.

Dupa vanzarea actiunilor pe bursa, compania va fi transferata la Ministerul Finantelor de la Ministerul Economiei.