Presedintele Vladimir Putin a insarcinat miercuri Gazprom sa adauge o a doua conducta la gazoductul Iamal Europe care leaga Rusia de Polonia via Belarus, ceea ce ii va majora cu aproape jumatate capacitatea de transport, potrivit grupului public rusesc, citat de AFP.

"As dori sa revenim asupra proiectului Iamal Europe 2", a declarat Vladimir Putin, in cursul unei intalniri cu presedintele Gazprom Alexeï Miller, citat de agentiile rusesti de presa.

"Este vorba de a face mai fiabile livrarile de gaz spre Polonia, Slovacia si Ungaria", a continuat seful de stat.

Cu o lungime de peste 2.000 de kilometri, Iamal Europe, a carui constructie a inceput in 1994, alimenteaza via Belarus si Polonia piata europeana, unde Gazprom asigura un sfert din consum. Gazoductul a atins in 2006 capacitatea sa actuala, respectiv 32,9 miliarde metri cubi pe an.

In ceea ce priveste a doua conducta, "discutii au deja loc cu societatile (de gaze, n.r.) din Polonia, Ungaria si Slovacia" si "noi suntem gata sa incepem studiile preliminare, tehnice si economice", a raspuns Alexeï Miller.

Seful Gazprom a evocat o capacitate de 15 miliarde m3 pe an si un inceput al constructiei in 2018-2019. Acesta a subliniat interesul economic al proiectului pentru Gazprom, care controleaza sistemul belarus de gazoducte.

In relatii foarte reci cu Ucraina de mai multi ani, generate de pretul gazului rusesc vandut Kievului, Rusia si-a multiplicat initiativele pentru a-si aduce gazul spre Europa evitand aceasta tara.

Astfel, ea a pus in functiune in 2011 gazoductul Nord Stream spre Germania, pe sub marea Baltica, cu o capacitate care era in octombrie de 55 miliarde m3 pe an. A inceput, de asemena, in decembrie, lucrarile de constructie a South Stream, care ar urma sa alimenteze incepand cu sfarsitul anului 2015 sudul Europei, via Marea Neagra, si a carei capacitate urmeaza sa fie majorata progresiv la 63 miliarde m3.