Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a afirmat ca vor fi verificate programele de investitii ale firmelor de distributie din domeniul energiei energetic. "O sa ne ocupam si de firmele de distributie (n.red. din sectorul energetic). Trebuie sa vedem ce e cu marjele lor de profit", a avertizat ministrul. O declaratie asemanatoare a fost facuta, recent, si de catre vicepremierul Liviu Dragnea.

"In luna aprilie cel mai tarziu, ne vom concentra asupra taxei de cogenerare sa gasim si acolo o solutie si ne vom ocupa si de taxele de transport si de distributie", a spus, in urma cu cateva zile, Liviu Dragnea.

Potrivit surselor HotNews, acest lucru ar insemna o ingerinta politica in activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie, teoretic, independenta. ANRE este singura institutie care poate stabili tarifele de distributie.

  • UPDATE Maria Manicuta, reprezentant ANRE, a afirmat ca firmele de distributie din domeniul energiei electrice au efectuat, in a doua perioada de reglementare (2008-2012), investitii de 1,5 miliarde de euro. Pentru a treia perioada de reglementare, care incepe in 2014 (n.red. 2013 fiind an de tranzitie), "ANRE trebuie sa fie foarte atenta la programele de investitii, deoarece au un mare impact asupra facturii. Trebuie sa se asigure un echilibru intre costuri si beneficii", a spus Maria Manicuta. Potrivit acesteia, investitiile importante care trebuie luate in considerare sunt cele care duc la pierderile din retea. "Reprezinta o componenta foarte importanta pierderile din retele. Daca vom aproba investitii, va fi important sa vedem imbunatatirea acestor indicatori". Trebuie precizat ca investitiile aprobate sunt recunoscute in costuri si, implicit, in tarife.

In domeniul energiei electrice, principalii distribuitori sunt Enel, CEZ, E.On si Electrica, iar in domeniul gazelor naturale, GDF Suez si E.On.