Directorul general al Tiriac Holding si un partener din fosta societate Sova& Asociatii, printre propunerile pentru Consiliul de Administratie al Transgaz

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 8 aprilie 2013, 12:36 Economie | Energie


 documente
​Transgaz a publicat numele celor cinci persoane propuse pentru functia de membri ai Consiliului de Administratie. Persoanele propuse au fost selectate  dintr-o lista de 67 de candidati care au concurat pentru posturile de administratori in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a întreprinderilor  publice. Propunerile vor fi discutate in sedinta AGA din 29 aprilie. Patru dintre ele sunt inaintate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in  Industrie (OPSPI), iar una de catre SIF Moldova. Printre persoanele agreate de OPSPI se afla si Radu Cernov, avocat si partener in Societatea Civila de  Avocati Enescu Panait Pop si Asociatii (fosta Sova& Asociatii).

Propunerile pentru Transgaz

 • Petru Vaduva- director general executiv al Tiriac Holding din 2009.Inainte de a ajunge la Tiriac Holding a fost director de investitii la Intreprid GEM. Petru Vaduva  este absolvent de MBA la Yale Business School din Statele Unite si are experienta de management in domeniul investitiilor financiare, ocupand pozitii cheie  in cadrul unor companii din Statele Unite si Europa, precum JP Morgan, Bear Stearns, Caspian Securities, Renaissance Capital, SEB Investment Mgt, CLSA London  si UralSib.
 • Radu Cernov- partener in Societatea Civila de Avocati Enescu Panait Pop si Asociatii (fosta Sova& Asociatii). In CV-ul sau se arata ca este specializat,  printre altele, in energie si infrastructura. Numele sau a aparut intr-un scandal in presa legat de contractele pe care societatea Sova& Asociatii le-ar fi  incheiat cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. Potrivit ziarului Adevarul, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un  control in urma caruia ar fi constatat ca Şova&Asociaţii" ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni,  din zona de influenţă a lui Victor Ponta.
 • Mihaela Preda- director in cadrul OPPSI din august 2012. In perioada 2009-2012 a fost expert tehnic la directia privatizarea in cadrul OPSPI. In perioada  2004-2007 a fost expert in cadrul AVAS. Este doctor in economie si afaceri internationale.
 • Ion Sterian- director in cadrul Regiei Autonome Administratia Patrimoniul Protocolului de stat. In 2010 a fost subsecretar de stat in MInisterul Dezvoltarii  si Turismului. A studiat la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. Potrivit publicatiei ProBraila, Ion Sterian a fost numit in 2007 director tehnic la  RA-APPS de PNL, iar pe 28 ianuarie 2009 a fost destituit de catre sefa SGG de atunci, Nicoleta Andreescu. In luna octombrie 2009 a fost numit director la  SAIFI Bucureşti, iar in luna februarie 2010 a fost propulsat in functia de subsecretar de Stat la MDRT, sustinut de UNPR, iar in luna august Ion Sterian a  fost readus la RA-APPS, in functia de director executiv al Directiei Tehnice, functie pe care o detine si in prezent.
 • Claudiu Liviu Doros (propunerea SIF Moldova)- director general adjunct SIF Moldova din 2009. In perioada 2008-2009 a fost membru in Consiliul de  Administratie al SC Mecanica Ceahlau Piatra Neamt. In perioada 2006-2008 a lucrat la IFB Finwest SA Arad. A terminat Facultatea de Comert-Marketing,  Universitatea Bacau.

Procesul de selectare a membrilor CA la Transgaz a demarat in luna februarie, iar pana pe 13 martie 2013, termenul limita stabilit de Ministerul Economiei, au fost depuse peste 67 candidaturi din partea persoanelor interesate.

Criterii de recrutare şi selectie ale administratorilor
 • Minim 10 ani experienţa profesională, dintre care minim 5 ani în funcţii de administrare/ conducere;
 • Absolvent(ă) de studii superioare;
 • Cunoaşterea limbii române sau a unei limbi de circulaţie internaţională;
 • Persoanele juridice vor fi specializate în administrarea afacerilor din sectorul energetic, cu o experienţe de minim 5 ani;
 • Experienta persoanelor fizice sau juridice în funcţii de administrare/ conducere în companii cu cifra de afaceri de minim 100 milioane euro sau 1000 de angajaţi.
 • Pentru persoanele fizice/ reprezentanţii persoanelor juridice române constituie un avantaj cunoaşterea limbii engleze;
 • Pentru persoanele fizice/ reprezentanţii persoanelor juridice străine constituie un avantaj cunoaşterea limbii române;
 • Absolvent(ă) al(a) unei specializări/master în domeniile: management/ marketing/ juridic/ economic/tehnic;
 • Cunoştinţe aferente legislaţiei din domeniul de activitate al întreprinderii publice;
 • Cunoştinte în domeniul pieţelor de capital şi relaţia cu investitorii;
 • Experienţă atât în companii locale cât şi internaţionale;
 • Experienţă relevantă în cadrul persoanelor juridice de drept public sau de drept privat;
 • Experienţa în relaţia cu autorităţile publice, autorităţile de reglementare şi supraveghere;
 • Cunoştinţe de guvernanţă corporativă;
 • Viziune strategică demonstrată;
 • Abilităţi de comunicare interpersonală;
 • Profesionalism.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3158 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Aha! (Luni, 8 aprilie 2013, 13:21)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Astea sunt marile proiecte din ministerul cu pricina!
  Am priceput!
  A sova sau a nu sova... cu tiriac la balc!
 • +1 (1 vot)    
  Vinderea Transgaz - inca o Hotie Uriasa (Luni, 8 aprilie 2013, 17:05)

  alex1234 [utilizator]

  1. Transgazul e o societate fara pierderi, superprofitabila....
  Si totusi se vinde la cererea FMI
  si la slugarnicia lui Ponta fata de FMI....
  Se vinde pe nimic....

  2. Care sunt Faptele:
  Ponta vinde 15% din Transgaz la un pret intre 69 mil - 90 mil EU
  Ce-nseamna asta:
  Inseamna ca 10% Transgaz face dupa Ponta undeva intre 46 mil - 60 mil
  Tot Transgazul ar face dupa Ponta undeva intre 460 - 600 milioane EU

  ==> desi numai activele (conducte , cladiri) fac 860 milioane de euro....
  (vezi: mai jos wikipedia care preia din bilantul oficial al Transgaz)

  O Hotie Uriasa patronata de Ponta!

  3. Bibliografie:
  -----------------------------------
  a.
  Doar activele transgazului (conducte, cladiri, etc...)
  fac 3.83 miliarde de lei adica de 860 milioane de EU

  Societatea este la momentul actual singurul transportator național de gaze naturale, făcând legătura între companiile care se ocupă cu extracția (Romgaz, Petrom și alții) și distribuitorii autorizați (printre care Distrigaz Nord și Distrigaz Sud).

  (sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Transgaz)

  ---------------------------------------------------
  b.
  "Acțiunile Transgaz vor fi lansate la un preț de minimum

  171 lei/titlu și maximum 230 lei/titlu.
  Astfel, pachetul de 15% din acțiunile Transgaz va
  aduce statului între
  300 de milioane de
  lei (68 de milioane
  de
  euro) și 400 de
  milioane de lei (90
  de milioane de euro).

  Oferta va dura 9 zile lucrătoare, de pe 4 aprilie până pe 16 aprilie."
 • 0 (0 voturi)    
  succese depline (Luni, 8 aprilie 2013, 19:02)

  mihaiionescu2 [utilizator]

  Transgaz opereaza o infrastructura critica nationala si disfunctionalitatile acesteia pot afecta negativ intreaga economie.Conducerea executiva a acestui gen de companie nu admite pauze, din considerente care tin in mod evident de securitatea nationala.In caz de criza, un CEO trebuie sa decida operativ intre solutii care, de regula, nu sunt sau nu pot fi exprimate in termeni financiari ori de management, asa cum este pregatit si obisnuit o persoana calificata doar ca MBA sau similar.Transpunerea situatiilor de criza in limbaj comun de catre echipa tehnica pentru a fi intelese de CEO este o iluzie, din simplul motiv ca, pentru a intelege un astfel de sistem tehnic complex, este necesara o pregatire tehnica de specialitate si experienta efectiva indelungata in acel sistem.In plus, un CEO este principalul strateg al companiei, nu un compilator al strategiilor propuse de subalternii “tehnici”.De aceea, teoria “managerului universal” nu se aplica companiilor/institutiilor vitale societatii, anume din considerente de securitate nationala.Un exemplu recent de inaplicabilitate a acestei teorii este numirea guvernatorului Bancii Angliei.Alte exemple le regasiti chiar in tara care produce cei mai straluciti MBA-isti.Presupun ca toti pretendentii la functiile de administrator stiu ca o decizie gresita este foarte costisitoare si ca in raspunderea din materia securitatii nationale nu este necesar ca prejudiciul sa se fi produs, ci este suficienta existenta unei stari de pericol. Mai presupun ca la preluarea mandatul acestia vor decide, in cunostinta de cauza, daca in Transgaz exista sau nu o astfel de stare. Nu ca ar fi, dar face parte din diligenta normala a unui administrator a unei infrastructuri critice nationale. Le urez succes.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by