Hotararea de Guvern care permite un acces garantat si prioritar in sistemul energetic termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia "nu favorizeaza pe nimeni", a declarat ministrul delegat pentru energie intr-un interviu acordat HotNews. Acesta sustine ca este nevoie "de un reglaj care sa permita celor doua complexe sa aiba macar un minim necesar de functionare continuu, atunci cand intra energia regenerabila in functiune". Intrebat care este motivul pentru care nu a existat dezbatere publica inainte de aprobare, Nita a afirmat ca nu se impunea "neaparat dezbatere publica, avand un caracter pur tehnic".

Constantin NitaFoto: Hotnews

Intrebat daca a fost luata in calcul intrarea acestor companii in insolventa, Nita a raspuns: Intotdeauna ma gandesc la lucrurile acestea, dar primele discutii pe care le-am avut in calitate de ministru au fost cele legate de eficientizarea activitatii.

Declaratiile ministrului pe tema HG privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica.

  • De ce a fost luata decizia adoptarii acestui act normativ care favorizeaza termocentralele? Nu favorizeaza pe nimeni din sistemul energetic. Aceasta Hotarare de Guvern era necesara de mai mult timp, mai ales dupa aparitia energiei regenerabile.  Chiar astazi am avut o discutie cu directorii celor doua complexe pe care nimeni nu poate sa-i acuze ca sunt foarte prietenosi cu energia regenerabila,  pentru ca au foarte mari probleme. Adica, atunci cand bate vantul toate capacitatile de productie de la Turceni, Rovinari, Hunedoara, trebuie sa fie inchise.  Asta creeaza o problema de sistem nu doar in zona lor, ci in toata Transilvania. Si atunci este nevoie de un reglaj care sa permita celor doua complexe sa  aiba macar un minim necesar de functionare continuu pe parcurs, atunci cand intra energia regenerabila in functiune. Toate acele cheltuieli nu le suporta  nimeni. Pornirea si oprirea costa cateva miliarde de lei vechi la aceste complexe. Mai mult, si cantitatea de noxe care se degaja la aceste porniri si opriri  este foarte mare. Toate aceste lucruri ne-au determinat sa luam aceasta decizie. Este o decizie tehnica si nu una politica.
  • In ce masura sunt dezavantajati alti producatori, de exemplu Hidroelectrica? Pentru Hidroelectrica, mama natura ii da apa pentru a produce tot timpul sau macar in perioadele in care exista precipitatii mari.
  • Exista aviz de la Consiliul Concurentei? Exista aviz de la Consiliul Concurentei, ANRE, Transelectrica. Toate aceste avize date de ANRE, Transelectrica, directia de energie din minister nu au scos impactul negativ asupra celorlalte unitati. Aceasta cred ca este o chestiune care tine mai mult de interpretare.
  • De ce nu a existat dezbatere publica? Nu au ce sa acuze (n.red. ceilalti producatori), deoarece nu are cum sa influenteze activitatea jucatorilor de pe piata. In al doilea rand, este o chestiune tehnica si in al treilea rand  este o chestiune de urgenta. Noi nu mai putem sa ne jucam cu sistemul energetic national dupa cum vor unii sau altii.
  • Nu are niciun fel de impact social sau vreun impact care sa impuna neaparat dezbatere publica avand un caracter pur tehnic.
  • Complexul Oltenia este unul dintre marii producatori de energie, 6.000 MW. Ce influenta sa aiba 400 MW din aceasta hotarare de a functiona continuu?
  • Despre reducerea costurilor si posibilitatea intrarii in insolventa. Intotdeauna ma gandesc la lucrurile acestea, dar primele discutii pe care le-am avut in calitate de ministru au fost cele legate de eficientizarea activitatii. Mai mult decat atat, una dintre marile erori facute dupa revolutie a fost faptul ca a fost spart sistemul de productie energie in companii care functioneaza cu o singura resura. Este una dintre marile erori care s-au facut.

Reamintim ca Executivul a aprobat, saptamana trecuta, fara niciun fel de dezbatere publica inainte, o hotarare de guvern privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili. Hotararea de Guvern a aparut in Monitorul Oficial de luni.

Ce prevede Hotararea de Guvern privind unele masuri in sistemul energetic

  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de centrala termoelectrica Mintia apartinand Complexului Energetic Hunedoara, care sa asigure functionarea continua a acesteia la o putere medie electrica de cel putin 200 MW.
  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de Complexul Energetic Oltenia, care sa asigyre functionarea continua a acesteia la o putere electrica de cel putin 500 MW
  • Compania Nationala Transelectrica, in calitate de operator de transport si sistem are obligatia de a asigura dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de centrale termoelectrice in conditiile reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglemenetare in Domeniul Energiei Electrice
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Hunedoara are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puteriii electrice de cel putin 400 MW, in conditiile reglementarilor emise de ANRE
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Oltenia are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 600 MW
  • Aceste masuri se aplica in perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015.