INTERVIU VIDEO Constantin Nita: La companiile de distributie sunt unele profituri ascunse. Am de gand sa umblu foarte serios la toate tarifele/Avem un surogat de bursa

de Claudia Pirvoiu, Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 9 aprilie 2013, 20:30 Economie | Energie


Constantin Nita
Foto: Hotnews
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, este hotarat sa ceara verificarea tuturor tarifele care se stabilesc in zona energetica, chiar daca  acestea sunt stabilite de ANRE, o institutie independenta."Am de gand sa umblu foarte serios la toate tarifele care se platesc in momentul de fata", a  declarat Constantin Nita intr-un interviu acordat HotNews. Nita a mai avertizat ca din luna mai, secretarul de stat Maricel Popa va trebui sa se ocupe de tot  ceea ce inseamna distributie energie. "Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata", sustine Nita. Acesta este  convins ca distribuitorii nu vor pleca din Romania chiar daca incepe un "razboi" cu acestia. Nita a mai criticat foarte dur si OPCOM-bursa energiei. "Avem un  surogat de bursa", a spus Nita. In ceea ce priveste spargerea Hidroelectrica in 2-3 societati, ministrul a afirmat ca vrea sa le faca "indiferent daca  deranjez pe unii sau pe altii".

 • Intrebat cum va putea sa intervina asupra tarifelor in conditiile in care acestea sunt stabilite de Autoritatea de reglementare, Nita a raspuns; Si care este problema? Nu putem sa discutam? Trebuie sa aratam ANRE ca cel care plateste este consumatorul. Noi trebuie sa tinem cont si de  consumatorul industrial si de cel casnic. Nita a mai spus ca nu poate fi pacalit in privinta "profiturilor ascunse" ale distribuitorilor. "Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca!", a afirmat Nita.

Vezi in cadrul interviului si alte declaratii referitoare la exporturile de gaze, investitiile in sectorul energetic,  transferul Transelectrica la Ministerul Finantelor etc.


 • Despre impartirea companiei Hidroelectrica in 2-3 societati: "Vreau sa le fac indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii"

Rep: Ati declarat ca va doriti ca Hidroelectrica sa se imparta in 2-3 societati. Cum se vor forma aceste societati?
Constantin Nita: A fost o discutie, lucram la un studiu pe aceasta tema, pentru ca nu renunt la ideea de a creea 2-3 companii puternice care sa functioneze  pe mix de resurse energetice.
Rep: Cand va fi gata studiul?
Constantin Nita: Intai este nevoie sa vedem din punct de vedere legislativ care sunt consecintele. Suntem in stadiul in care acum verificam legislatia pentru  a vedea cum putem face lucrul acesta, pentru ca in cadrul acestor companii avem si pachete minoritare, fie de la Fondul Proprietatea, fie de la alti  actionari. Si de aceea trebuie sa vedem care este influenta. Dupa care, pasul doi urmeaza studiul si le vom cupla pe amandoua in asa fel incat sa poata sa  iasa un fapt pozitiv.
Rep: Cand s-a mai pus in discutie infiintarea unor companii energetice de acest fel, Electra si Hidroenergetica, s-au opus cei de la Comisia Europeana, Banca  Mondiala si, de la noi, Consiliul Concurentei. Cum veti face fata unor eventuale critici?
Constantin Nita: Poate ne spun cei care s-au opus, cum poate o companie care produce energie doar pe baza de carbune sa fie competitiva pe o piata in care  functioneaza hidro si nuclear. Daca cineva poate sa-mi raspunda la aceasta intrebare, atunci o sa fiu si eu de acord cu el.
Rep: Sa ne imaginam urmatoarea situatie. Doua hidrocentrale se duc la Oltenia...
Constantin Nita: Unele companii pot fi asociate intr-un sistem de holding care poate sa functioneze foarte bine pe centre de profit, deci sunt solutii
Vreau sa le fac indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii. Aceste companii pentru tara sunt foarte necesare. Cine intelege bine, cine nu, mai pune mana,  mai citeste, mai studiaza si apoi vine sa discute cu mine.
Rep: Daca aceasta initiativa se va lovi de o impotrivire din partea Comisiei Europene, sub forma legala de declansare a procedurii de infringement, veti  incerca ca inainte de a actiona sa aveti o discutie cu Bruxelles, astfel incat toate actiunile sa fie in concordanta cu legislatia europeana?
Constantin Nita: Atata timp cat nicio tara din UE nu functioneaza pe sistemul pe care il avem noi, nu vad de ce UE s-ar opune acestei chestiuni. Mai mult  decat atat, m-am vazut cu domnul comisar Oettinger in care i-am explicat obiectivele mele pe termen mediu si saptamana aceasta ma mai vad o data cu el si  iarasi ii voi spune lucrul acesta. Nu se poate pe o piata libera, incepand de la 1 ianuarie 2014, sa pui pe picior de egalitate pe preturi competitive,  companii cu resurse care nu au nimic in comun: carbune, apa, nuclear, regenerabile.
Rep: In celelalte state europene, companii precum CEZ au functionat de la inceput asa...
Constantin Nita: Pai si noi de ce ne-am despartit? Este o intrebare care trebuie pusa celor care vin acum pe la televizor si ne dau lectii despre cum trebuie  gestionat sistemul energetic. Eu am inteles foarte bine cum functioneaza sistemul in afara si vreau sa functioneze ca in UE. NU fac nici cea mai mica  modificare. Cum functioneaza CEZ in Cehia, asa facem. Cum functioneaza RWE in Germania, tot la fel facem. Nu facem nimic deosebit, spectaculos.
Rep: Cand va asteptati sa iasa Hidroelectrica din insolventa?
Constantin Nita: La 1 iulie ar trebui sa inceteze starea de insolventa.
Rep: Care sunt conditiile pentru iesirea din insolventa?
Constantin Nita: Trebuie sa functioneze pe profit si sa aiba posibilitatea ca in perioada urmatoare sa-si plateasca datoriile din profitul obtinut.
Rep: Vanzarea de microhidrocentrale este o conditie? Sunteti de acord cu acest lucru?
Constantin Nita: Poate fi si acest lucru o conditie. Desigur, daca sunt ineficiente si exista capital privat care ar putea sa le faca eficiente, de ce nu?
Rep: Exista o cerere reala pentru aceste microhidrocentrale?
Eu nu am intervenit in managementul societatii. Acolo este comitetul creditorilor care decide, noi avem un singur reprezentant acolo care poate sa se opuna  sau poate sa fie de acord.
Rep:Si daca administratorul judiciar va spune in iunie ca nu este momentul potrivit pentru iesirea din insolventa?
Constantin Nita: Vom vedea. Vom discuta in Guvern aceasta chestiune, vedem care sunt cauzele, de ce trebuie prelungita starea de insolventa. Adica, trebuie  sa aduca argumente credibile care sa fie intelese de catre Guvern.

 • Despre bursa energiei: OPCOM nu functioneaza ca o bursa, avem un surogat de bursa

Rep: Romania tocmai a fost actionata in judecata la Curtea Europeana de Justitie din trei motive, cel putin: nu au fost stabilite masuri pentru protejarea  consumatorilor vulnerabili, nu a fost facut transferul Transelectrica si Transgaz la un al actionar si pentru ca nu a fost separata inmagazinarea de la  Romgaz de productie.
Constantin Nita: In ceea ce priveste consumatorul vulnerabil, problema nu este la noi. Nu noi stabilim ce inseamna consumatorul vulnerabil. Ministerul Muncii  lucreaza acum la un proiect care, cu siguranta, intr-o luna va fi finalizat.
Rep: A fost discutata in Guvern o prima forma a acestui proiect?
Constantin Nita: S-a discutat in Guvern despre consumatorul vulnerabil, dar nu o prima forma de proiect. Sper ca in luna mai, Ministerul Muncii sa scoata un  act normativ.
Rep: Care vor fi sursele de finantare?
Constantin Nita: Consumatorul vulnerabil va trebui sa aiba un alt tarif social care si acum exista. Si probabil va fi in aceleasi conditii pe care il are si  acum. Nu am de unde sa stiu ce gandeste Ministerul Muncii, dar cu siguranta va trebui sa gandeasca care sa fie tariful acceptabil pentru cei care au salarii  sub cel minim pe economie.
Rep: In ceea ce priveste Transgaz si Transelectrica exista o ordonanta de urgenta dar inca nu s-a facut transferul efectiv.
Constantin Nita: Nu puteam din cauza listarii la bursa a Transgaz. Transgaz va merge dupa 1 mai, iar cu Transelectrica nu este nicio problema.
Rep: Dar ce se intampla cu Transelectrica avand in vedere ca OPCOM si dispeceratul energetic national vor ramane in subordinea Ministerului Economiei? La  Ministerul Finantelor se duce Transelectrica fara aceste doua unitati extrem de importante. In aceste conditii, nu scade valoarea Transelectrica si  actionarii minoritari nu vor fi indreptatiti sa ceara despagubiri?
Constantin Nita: Va raspund printr-o alta intrebare. Credeti ca un ministru al energiei poate sa ia vreo decizie in sistemul energetic fara sa aiba  dispecerul care sa stie care este productia, care este consumul, ce se intampla in sistemul energetic national? Se poate? Daca cineva imi spune cum e in  regula, o sa recunosc ca gresesc eu. Dar eu nu cred ca gresesc. Acolo avem mai mult o coordonare metodologica, avem nevoie sa stim ce se intampla in sistemul  energetic national.
Rep: Actionarii minoritati cand au cumparat actiuni la Transelectrica stiau ca exista acolo si OPCOM si DEN.
Constantin Nita:
In acel moment, nimeni nu ne-a obligat ca trebuie sa transportul de energie de producatorul de energie.
Rep: La ultima listare pe bursa se cunosteau aceste lucruri, faptul ca exista o legislatie europeana care prevede actionar separat la transportator fata de  cel de la productie. Actionarii au investit si in ideea ca acolo exista OPCOM-bursa energiei...
Constantin Nita: La OPCOM ce se intampla acum? Dumneavoastra va place cum functioneaza OPCOM?
Rep: Au scazut foarte mult preturile si in privinta volumului tranzactionarilor, OPCOM vine in fiecare zi cu un nou record.
Constantin Nita: Nu functioneaza ca o bursa. Trebuie sa am un broker, contractele se fac acolo numai pe preturi. Avem acolo un surogat de bursa.
Rep: Care este principalul motiv de nemultumire?
Constantin Nita: Exista piata producatorilor care nu au o politica unitara, fiecare incercand sa vanda produsul cat mai bine, dar asa cum va spuneam,  carbunele cu apa si cu niciodata nu o sa poata sa joace in conditii egale. Furnizorii de pe aceasta piata se folosesc de lucrul acesta, se inteleg intre ei  foarte bine si iata apare o piata distorsionata.
Rep: Suspectati intelegeri intre jucatori?
Constantin Nita: Da.
Rep: Aveti si elemente clare?
Constantin Nita: Nu am elemente, dar se simte. V-am dat un element, care cred ca nu este tocmai corect.
Rep: Dumneavoastra cum puteti sa interveniti pe bursa energiei care este independenta?
Constantin Nita: Nu spun ca contractele cu baietii destepti ar fi trebuit mentinute, dar nici nu poti nu poti sa opresti ca pe bursa sa opresti niste  contracte care sa fie favorabile pe mai multi ani.Sunt burse, ca cea din Anglia sau alte state, in care contractele pe energie pot fi incheiate pe trei ani.  Aici nu poti decat pe maxim un an si alea cu mari suspiciuni, ca nu cumva s-a intamplat ceva.
Rep: OPCOM poate sa lucreze la un instrument care sa permita incheierea de contracte mai lungi de un an. Exista acum un nou instrument: PCCB-NC...
Constantin Nita: De abia acum in aprilie s-a bagat platforma aceasta pentru marii consumatori, dar nu functioneaza bine. Adica, nu inteleg de ce deranjeaza  ca o societate care a fost, in fond, tot sub aceeasi cupola isi muta putin (...)Dispecerul nu se duce din actionariat. Dispecerul va fi subordonat doar din  punct de vedere metodologic. Adica, trebuie sa aiba o dubla subordonare. Nu am gasit, inca, formula cea mai buna, dar va trebui sa o gasim, pentru ca poate  functiona asa. In domeniul energiei nu pot fi luate lucrurile dupa ureche. Cine crede ca se poate sa conduca el, eu nu pot sa conduc dupa ureche.
Rep: Dar va fi indeplinita in felul acesta acea obligatie din legislatia europeana?
Constantin Nita: Nu vad de ce nu. Actionarul este separat, proprietarul actiunilor majoritare este Ministerul Finantelor, nu mai este Ministerul Economiei.  Ministerul Finantelor este indreptatit sa-si puna managementul executiv pe care il doreste, sa-si ia masurile pe care le doreste, nu ne bagam in activitatea  de zi cu zi a acestei companii din punct de vedere economic si financiar. Pe mine ma intereseaza din punct de vedere tehnic. Tehnic, Dispeceratul Energetic  National trebuie sa aiba o legatura stransa si cu Ministerul Energiei. Este o structura care trebuie sa aiba o subordonare metodologica.
Rep: Transgaz se transfera integral la Ministerul Finantelor?
Constantin Nita: Da, integral. Tot asa existand si acolo acel dispecerat. Si acolo este acelasi lucru.
 • Despre tarife: Am de gand sa umblu foarte serios la toate tarifele care se platesc in momentul de fata/

Rep: La Romgaz cand se va produce separarea inmagazinarii de productie?
Constantin Nita: Este in lucru. Eu sunt ministru de trei luni. Nu pot sa fac in trei luni ce nu au facut altii trei-patru ani.
Rep: S-a facut o analiza a impactului acestei separari? Ma refer la tarife
Constantin Nita: Evident ca va trebui sa fie o societate, tot a ministerului. Vedem cum o sa facem. Nu vad ce impact poate sa aiba asupra pretului. Rep: Fiind independenta, societatea de inmagazinare va trebui sa stabileasca un tarif care sa-i acopere costurile. Este posibil sa fie cu 10% mai mare decat  acum?
Constantin Nita: Nu cred, pentru ca am de gand sa umblu foarte serios la toate aceste tarife care se platesc in momentul de fata. Va dau un exemplu: taxa pe  cogenerare. Va trebui sa verificam cine face cogenerare, de ce platim aceasta taxa? Tariful de transport energie. De ce trebuie sa-l platim, cat trebuie sa  platim? Este nevoie sa platim atat? Tarifele pentru transport la export pana la granita. Cat costa, de ce trebuie sa platim?.
Rep: Stiti ca aceste tarife sunt stabilite de catre Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei, o institutie independenta.
Constantin Nita: Si care este problema? Nu putem sa discutam? Trebuie sa aratam ANRE ca cel care plateste este consumatorul. Noi trebuie sa tinem cont si de consumatorul industrial si de cel casnic.
Rep: De exemplu, noua societate de inmagazinare cum va putea sa traiasca daca nu va stabili tarifele in asa fel incat sa-si acopere costurile?
Constantin Nita: Va trebui sa traiasca, sa-si acopere costurile. De aceea o facem, sa nu iasa in pierdere, ci pe profit.Rep: Ati avertizat la ultima conferinta: Voi avea grija si de distribuitorii de energie!
Constantin Nita: Incepand cu luna mai, secretarul de stat Maricel Popa are sarcina sa inceapa sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie electrica si gaze. Sa vedem exact tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, incepand de la contractul de privatizare, investitii, preturi.

 • "Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse (...)Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca"

Rep: Ati avut discutii cu ei de cand sunteti ministru? Discutii serioase legate de activitatea lor.
Constantin Nita: Nu, sunt convins ca vor veni ei. O sa incepem sa ocupam intr-un mod pozitiv, evident, transparent, sa conlucram cu societatile de  distributie. Adica, trebuie sa inteleaga ca este criza peste tot in UE, inclusiv in Romania, si politica de preturi trebuie sa fie una decenta. Daca nu  inteleg lucrurile acestea, atunci insemana ca au ei o problema.
Rep: In cazul in care porniti un razboi cu distribuitorii, ii mai vedeti ramanand in Romania si facand investitiile pe care si le-au propus? De exemplu, CEZ.
Constantin Nita: Sunt convins, profiturile in Romania sunt foarte atractive. CEZ este unul dintre importanti jucatori pe piata, dar sunt foarte agresivi  aici. Dar, de exemplu, la o intalnire undeva la Londra, ambasadorul era foarte pornit pentru faptul ca energia regenerabila creaza probleme. Adica, tratam  lucrurile cu masura. Daca fraierii accepta este in regula, daca nu accepta atunci nu mai sunt buni, ne luam jucariile si plecam. CEZ a facut profituri frumoase  in Romania, nu ar avea motive sa se planga, chiar in conditiile in care am modificat aceasta lege cu regenerabile, profiturile lor sunt importante.
Rep: Ati spus ca veti umbla la marjele de profit. Unde vedeti profiturile distributorilor?
Constantin Nita: Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata, ci sunt mascate prin tot felul de lucrari,  actiuni, de consultanta etc.
Rep: Aveti semnale, dovezi clare ca se scurg bani din zona profiturilor?
Constantin Nita: Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca.

 • Despre exporturi: Cred ca este corect ca Petrom sa nu faca exporturi de gaze pana la sfarsitul lui 2014

Rep: Apropo de Transgaz, cand vor incepe efectiv exporturile?
Constantin Nita: Atunci cand vom avea interconectarile gata.
Rep: In piata exista informatia ca Petrom s-a angajat sa nu exporte pana la sfarsitul anului 2014...
Constantin Nita: Corect, e normal sa fie asa. Cred ca este corect ca Petrom sa nu faca exporturi de gaze.
Rep: Si Romgaz este in aceeasi situatie. Dupa 2014, Romgaz va putea sa exporte?
Constantin Nita: Dupa ce finalizam toate interconectarile cred ca da. Insa, la preturile pietei.
Rep: Cand ar putea sa fie exporturi de tip backhaul? Acum se pot face exporturi prin interconectarea Arad-Szeged?
Constantin Nita: Cred ca da, dar destul de dificil. Abia in 2014 vom termina interconectarea. Cu Bulgaria, am terminat lucrarile pe teritoriul nostru,  trebuie sa mai traversam Dunarea. In ceea ce priveste interconectarea cu R. Moldova, miercuri va fi pus pe site licitatia pentru conducta Ungheni-Iasi.

 • "Nici nu au inceput negocierile cu Gazprom pentru un nou acord de furnizare a gazelor"

Rep: Romania a fost la un pas sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie din cauza faptului ca nu a permis tertilor sa aiba acces la reteaua de conducte,  in zona Isaccea-Negru Voda (conducta de tranzit pentru gazul rusesc catre Bulgaria). Au mai fost purtate negocieri cu Rusia, in ultima vreme, pentru un nou  acord?
Constantin Nita: Exista o dificultate in acest sens. Si astazi am purtat o discutie cu ambasadorul Rusiei. Speram intr-o reluare a negocierilor in perioada  urmatoare.
Rep: Dar au fost intrerupte negocierile?
Constantin Nita: Nici nu au inceput. In mod efectiv nu au inceput, au fost doar tatonari
Rep: Vedeti reticenta din partea Rusiei?
Constantin Nita: Nu as numi-o reticenta, ci mai mult o chestiune ce tine de tactica negocierilor.
Rep: Apropo de tactica negocierilor, am inteles ca nu prea exista un impuls din partea Guvernului Romaniei de a merge la Moscova sa poarte discutii pe  aceasta tema.
Constantin Nita: Nu cred, pentru ca eu am cerut inca din luna februarie sa merg la Moscova sa discutam pe aceasta chestiune.
Rep: Ce ar trebui sa prevada noul acord?
Constantin Nita: Noul acord cu Gazprom legat de furnizarea de gaze naturale, direct, fara intermediari.

 • Despre investitii: Toti cei care au probleme legate de echilibrarea sistemului energetic national vor trebui sa participe la un proiect ca Tarnita-Lapustesti

Rep: Apropo de investitiile necesare in piata la marile proiecte, Tarnita, Reactoarele 3 si 4, AGRI, in ce stadiu sunt discutiile, negocierile?
Constantin Nita: Avem solicitari,dar indiferent daca avem sau nu, eu o sa incep acest proiect (Tarnita-Lapustesti)
Rep: Cum?
Constantin Nita: Intr-o forma pe care o s-o explic la momentul potrivit.
Rep: Aveti in vedere implicarea unei companii de stat in cazul in care nu se gaseste un investitor privat?
Constantin Nita: Mai multe companii de stat. Toti cei care au probleme legate de echilibrarea sistemului energetic national vor trebui sa participe la un  asemenea proiect.
Rep: Cand il vedeti demarat?
Constantin Nita: Daca o sa ne miscam bine, probabil in toamna acestui an, in sensul proiectarii, studiilor
Rep: In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4, proiectul mai este de actualitate?
Constantin Nita: Avem deja doua solicitari, suntem in discutie.
Rep: Este vorba de acele companii din China si Coreea de Sud despre care s-a mai discutat?
Constantin Nita: Nu numai
Rep: Stiti ca cei de la ENEL deja au transmis un semnal ca un fel de avertisment ca proiectul este pus sub semnul intrebarii daca nu vor fi facuti niste pasi  in sensul atragerii de investitori...
Constantin Nita: Nu tinem cu sila pe nimeni intr-un anumit proiect. Daca sunt bani si ENEL doreste sa se implice, disponibilitatea noastra este maxima. Dar  trebuie sa fim de acord ca trebuie cu totii sa punem umarul sa gasim acesi parteneri. Inclusiv ENEL trebuie sa puna umarul pentru ca este actionar acolo si  ar trebui sa-l intereseze lucrul acesta.
Rep: In ceea ce priveste AGRI, vicepresedintele SOCAR a spus in urma cu 2-3 saptamani ca proiectul treneaza, va fi intarziat. Care sunt cauzele acestei  intarzieri?
Constantin Nita: Trebuia sa fie gata luna aceasta studiul de fezabilitate. Asteptam sa vedem daca va fi gata. Probabil ca in luna mai cred ca fi gata. Noi  suntem disponibili. O sa am o discutie si cu factorii de resort din Azerbaidjan. O sa merg acolo, probabil intr-o luna-doua, sa vedem care este situatia si  daca sunt interesati sa continuam acest proiect.
Rep: Unul dintre punctele centrale ale proiectului este portul de la Constanta.Acum exista o discutie legata de posibilul transfer al actiunilor de la  minister la autoritatile locale. Vedeti oportun un astfel de transfer?
Constantin Nita: Nu vad de ce pentru ca aici se discuta despre companii. Si compania va fi cea care va lua o decizie. Nu poate sa ia decizia o autoritate  publica. Sigur, are un rol important autoritatea publica, dar nu de a intra efectiv in compania respectiva. Constanta va trebui sa devina un punct important  pe harta, mai ales ca acolo Transgaz va trebui sa joace un rol extrem de important, in situatia in care vor trebui transportate gazele naturale din Marea  Neagra.
Rep: Un alt proiect major este Nabucco. Decizia finala este asteptata de la Shah Deniz in luna iunie.
Constantin Nita: Va fi o intalnire la Budapesta, la care va merge secretarul de stat Albulescu, reprezentantul Nabucco Romania. Eu sper ca in iunie, Shah  Deniz sa ia o decizie corecta si sa ia 50% din companie si atunci lucrurile vor fi clarificate. Daca nu va cumpara cele 50%, atunci putem sa-l consideram  mort. Toate semnalele sunt ca exista interes.

 • Despre modificarea Legii 220/2008 privind energia regenerabila

Rep: Despre energia regenerabila. Exista neclaritati legate de proiectul de OUG privind modificarea Legii 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile.  De exemplu: dvs. ati spus ca pentru energia solara vor fi acordate doar cite 2 certificate / megawatt. In proiect se arata ca vor fi acordate cite 4 incepind  din iulie 2013. Pe de alta parte exista un raport al ANRE privind supracompensarea si recomanda injumatatirea numarului de certificate incepind din 2014.  Producatorii de energie regenerabila nu stiu la ce sa se raporteze in privinta certificatelor verzi.
Constantin Nita: Lucrurile stau in felul acesta. In cosul pe care ANRE va trebui sa-l gestioneze, trebuie sa existe un certificat pentru energia eoliana, un  certificat pentru hidro si doua certificate pentru energia solara. Diferenta care reiese din calculul de supracompensare se duce pe piata, adica il primeste  cel care a investit. La data respectiva, la calculul de supracompensare pe care il aveam, iesea undeva la patru si de aceea am spus doua si doua (la energia  solara). Pe urma, am vazut ca din calculul de supracompensare al ANRE au reiesit trei. Si atunci, doua intra in cos si unul il foloseste investitorul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6562 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  foarte bine! (Marţi, 9 aprilie 2013, 20:57)

  srpc [utilizator]

  institutia aia "independenta", ANRE, activeaza in folosul companiilor de distributie, nu a cetatenilor! eu vreau sa platesc rezonabil pentru energie, nu sa-i vad pe neispravitii din ANRE gafaind sub povara spagilor primite ca sa permita umflarea nejustificata a pretului la kwh!
  • -6 (10 voturi)    
   sa se dea la toata lumea si ieftin (Marţi, 9 aprilie 2013, 21:15)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ce intelegi prin "rezonabil"?

   pretul e determinat de cerere si oferta, daca ai in cap preturi administrate de guvern, spune-o direct nu pe dupa ciresh
   • -4 (6 voturi)    
    definitie rezonabil (Marţi, 9 aprilie 2013, 21:42)

    OvidiuBTB [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    pai rezonabil e este ce-ti ramane in buzunar dupa ce-ti cumperi tigari si bautura cat incape.
   • +6 (8 voturi)    
    Mai mult dema decat gogu (Miercuri, 10 aprilie 2013, 0:46)

    La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Cerere si oferta o fi la nemti sau la englezi. Inginerii si ceilalti lucratori din sistemul nostru energetic au aceleasi salarii ca si nemtii sau englezii? Capacitatiile de productie din UK si DE s-au facut pe investitii private iar la noi de catre stat adica cu banii nostri a cetatenilor. Si tu vrei ca noi sa platim acelas pret ca englezii si nemtii? Pai trebuie sa te hotarasti ori vrei sa vinzi Gogosi ori vrei sa il copiezi pe nomenclaturist cu Demagogia lui.
    • +2 (4 voturi)    
     10-11 centi e pe Kwh in Canada (Miercuri, 10 aprilie 2013, 3:43)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

     Tu cat platesti in Romania, unde toti inginerii aia nu au salariile inginerilor din Canada? Cat e 1Mw la noi? Mai mult de 100E asa-i. Ei bine, eu platesc pe 900Kwh 100 CAD cu toate fee-urile aferente. O nimica toata din venitul lunar.
     Deja platesti mai mult decat Western Society si cauza e monstrul birocratic pe care-l sustineti si mai ales a gaurilor negre manageriate de catre Stat.
     Dar va descurcati asa-i?
     • -2 (4 voturi)    
      In Canada energia electrica e subventionata (Miercuri, 10 aprilie 2013, 4:45)

      dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Nu mai comparati pretul energiei europene sau americane cu cel din Canada (provincia Quebec indeosebi). Curentul canadian are preturi derizorii din cauza subventionarii sale de catre stat. Cum incalzirea si gatitul este electric in Canada alinierea la preturile pietei ar insemna ca oamenii sa cheltuiasca mia de dolari pe luna cu energia electrica ceea ce ar insemna dezastru economic.
      • +1 (3 voturi)    
       esti pe langa (Miercuri, 10 aprilie 2013, 11:27)

       coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       Canada are 99% energie hidro, deci ieftina si inca construieste hidrocentrale deoarece are o piata de desfacere la sud, in State, care absorb oricat ar exporta canadienii. Din cate stiu, acum vreo 2 ani exportau cca 70% din productie. Hydro Canada are angajati putini, pe concurs si indiferent de culoarea politica. Nu se fura, iar profitul se duce la cetatean si nu in vile pentru politruci
       • 0 (2 voturi)    
        Nu e adevarat! (Miercuri, 10 aprilie 2013, 17:20)

        Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

        Numai in Quebec este majoritar energie hydro, dar nu 99%. Pe la 90%.
        Mai exista si ceva eoliana, si un pic de regenerativa de la anumite companii.
        Nu exporta 70%... Sa fim seriosi.
        Da, are angajati putini comparativ cu Romania. Dar are destule activitati externalizate si de aceea pare ca-s putini. Concursurile sunt si ele relative...
        Exista multe tarife atit pentru casnic cit si pentru industrial.
        Exista si scandal (contoarele inteligente ce permit citirea la distanta-elimina posturile de citittori si deci scandal cu sindicatele, centrala nucleara se vrea dezafectata ca nu a prea produs mai deloc, dar prin dezafectare alte joburi pierdute...)...
        De departe o fi frumos, de aproape nu chiar. Cind e cite o furtuna violenta sa vezi cum stai si 5 zile fara curent...
        Evident, nota generala e OK, dar sa nu idealizam.
      • +2 (2 voturi)    
       Cine spune? (Miercuri, 10 aprilie 2013, 17:08)

       Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       Ca e subventionata?... Nu e subventionata deloc.
      • +1 (1 vot)    
       Ti s-a raspuns mai jos (Miercuri, 10 aprilie 2013, 17:51)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       Cu completarea ca 30% din uraniul lumii e produs de Canada si implicit au si centrale pe baza de uraniu.
       Mai informeaza-te si vezi ca in afara de case si poate asigurari....cam totul e mai ieftin iar la americani e si mai ieftin.
       Pe scurt....jupuiala e mare in Europa si ei ar trebui sa se alinieze la realitate, dar is prea multi prosti, socialisti, ca sa se intample asta.
     • -1 (3 voturi)    
      HA,ha! (Miercuri, 10 aprilie 2013, 5:11)

      Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Pai n-ai aflat? Ei au leu greu, de la nea Benerel Vinarescu, care leu e de trei ori mai tare ca dolarul tau...
      Cauza e si birocratia, dar si centralele termice cu tehnologia anilor 50-60, lipsa de viziune, lipsa de automatizare. SI si politica dusa de distrugere a economiei si implicit a multor centrale.
      Ce ai uitat de faimoasa femeie de servicu de la RENEL?
      Acum sunt nu stiu cite SC cu directori cu secretare si masini, cu AGA si CA.
      E greu de condus. SI carbune adus din Rusia.
   • 0 (0 voturi)    
    nu (Miercuri, 10 aprilie 2013, 2:28)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    sa li se dea doar unora si scump, asa e bine, "dreptaciule"?
  • 0 (12 voturi)    
   Turbinele Eoliene = un jaf national (Marţi, 9 aprilie 2013, 21:27)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   60% din energia eoliana se arunca, din lipsa de consum, desi suntem obligati sa o platim scump.

   Situatia consumului mediu, a energie aruncate si a celei produse de turbinele eoliene:

   1) Energie eoliana medie produsa in ultimele 3 zile: - 830 MW
   2) Energie aruncata (produsa peste consum): -530 MW
   3) Consum mediu total: - 6330 MW

   Sursa:http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php# (Mediile le-am obtinut cu Excel din datele brute de la adresa indicata).
   • +4 (8 voturi)    
    energie aruncata (Marţi, 9 aprilie 2013, 21:40)

    OvidiuBTB [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    poate ne explici ce inseamna energie "aruncata"... sau poate incerci sa intelegi putin cum vine cu dinamica consumului si a productiei si ce se poate intampla cu "surplusul"... Sau poate nu.
   • +6 (6 voturi)    
    nu inteleg (Marţi, 9 aprilie 2013, 23:27)

    gigtic [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    cum ai constatat ca energia aia care se pierde e energie eoliana? transelectrica contorizeaza energia care intra de la producatori si cea care iasa spre distribuitori, dar de aici pana la a spune ca energia de la termocentrale e mana cereasca si cea de la eoliene e paguba totala e cale lunga. daca imi explici cum ai facut calculele iti transform minusul in plus. ;)
    • -1 (3 voturi)    
     De ce pierderile sunt eolene si nu hidro? (Miercuri, 10 aprilie 2013, 4:51)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

     Energia care se pierde este totdeauna cea mai scump produsa. Abia atunci cind energia eoliana medie produsa este mai mica decit energia aruncata medie (ceea ce nu este cazul, vezi calculele in Excel) deabia in momentul acela poti zice ca mai ai pierderi si de la carbune, urmatorul ca pret.
   • +5 (5 voturi)    
    Lasa Excelul... (Marţi, 9 aprilie 2013, 23:35)

    magila [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    ... incearca sa intelegi intai care este diferenta dintre putere si energie si apoi lanseaza-te in postari.
    PS: Unde s-a aruncat energia aia musiu?
   • +4 (4 voturi)    
    Iara, dle Dumitrica? (Miercuri, 10 aprilie 2013, 9:37)

    Chianti [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Initial am crezut ca va place sa dezinformati, acum imi dau seama ca este ignoranta si comentati ceva ce nu pricepeti.

    In primul rind, energia electrica nu se poate "arunca", ea trebuie consumata integral in timp real. Daca productia e mai mare decit consumul, intervine Transelectrica si reduce productia.

    In al doilea rind, comentariul d-voastra referitor la date este incorect. Va dau exemplul zilei de 7.04.2013:

    Consum (putere) = 5.652 MW
    Productie (putere) = 6.210 MW
    Sold= -558 MW

    Daca scadeti [Productie]-[Consum]=Sold, adica 6.210-5.652=558.

    Semnul "-" inseamna ca aceasta diferenta a fost exportata (minus inseamna scoatere de resurse din sistem, adica export, iar + inseamna aducere de resurse in sistem, adica import).

    Prin urmare nici vorba ca energia ar fi "aruncata" din sistem si cu atat mai putin cea eoliana care are prioritate la dispecerizare daca este acoperita comercial.
    • 0 (0 voturi)    
     Se arunca energie. Nu mai dezinformati. (Miercuri, 10 aprilie 2013, 19:15)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

     Acea energie cu "-" de pe situl Transelecrica este pur si simplu disipata pe rezistente de pierdere deoarece nu exista consum pentru ea. Nu este export asa cum incearca unii sa induca lumea in eroare.
 • +5 (5 voturi)    
  Hai sa facem o comparatie (Marţi, 9 aprilie 2013, 23:15)

  gigtic [utilizator]

  Pret energie pentru un consumator casnic 482lei/MWh, din care productorul ia 200lei/MWh, Transelectrica 22lei/MWh, Compania de distributie 130lei/MWh si compania de furnizare 130lei/MWh .
  Adica Transelectrica ia cam 8% din ce se adauga la pretul productorului, compania de Distributie 46% si compania de furnizare 46%. Asta in conditiile in care Transelectrica are de intretinut cam 3% volum de instalatii comparativ cu volumul de instaltii al companiilor de distributie iar companiile de furnizare doar emit facturi, nu au de intretinut nimic, nici macar de citit contoare (datele sunt centralizate de companiile de distributie).

  Transelectrica / Companii de distributie
  8.932 km linii / 247.331 km linii
  79 statii / 672 statii & 57624 posturi de transfomare
  2200 angajati / 14.000 angajati
  • 0 (0 voturi)    
   compania de furnizare.... (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:30)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

   incaseaza aproape cat producatorul fara sa faca nimic...
   eu propun sa mai intervina vreo doua firme in "circuit", ca marje mici de profit, adica consumatorul sa nu plateasca mai mult de 200 % pretul final fata de pretul de producator...
   asta e, e greu sa intretii o retea asa mare, mai ales cand nu -i faci nimic, doar o exploatezi...
   mai avem inca sate si comune fara electricitate, in conditiile in care platim aproape dublu kw fata de pretul de productie... trebuie sa traiasca si gura lor...
 • +5 (5 voturi)    
  Nu va agitati degeaba! (Miercuri, 10 aprilie 2013, 5:00)

  Sthelian [utilizator]

  ANRE n-a fost si nu va fi independenta. Totdeauna a fost o institutie politica.
  L-ati auzit ce-a zis tovarasul sef de statiune Piriul Rece ajuns mare ministru. O sa discutam. Nu stie cum se fac preturile, dar o sa discutam. El vine din privat. Care? A! Am uitat, de la Piriul Rece si e ca acolo. Te cazezi o noapte, nu-ti da chitanta, banii se impart: receptioner, sef de local, sef de statiune.
  DUpa el asa e si la curent. Se falsifica contoarele alea si gata profitul ascuns...
  Am avut ocazia sa port discutii cu d-astia ca tovarasul ministru, fost director de export imediat dupa facultate la Autocamionae Brasov.... Spun niste prostii cit ei de mari de parca daca e USL la guvernare 2+2 fac 5 sau 6 sau si mai mult, dupa caz. Iar cind e nevoie fac si 3. Asa se conduc. si conduc Romania.
 • +2 (4 voturi)    
  O intrebare pentru dl Nita (Miercuri, 10 aprilie 2013, 9:52)

  Chianti [utilizator]

  As avea o scurta intrebare pentru domnul Nita, deoarece sustine foarte tare ca este preocupat de consumatorul final.

  Daca domnia sa este preocupat de consumatorul final, de ce nu se uita la cauzele PRINCIPALE ale cresterii preturilor si la beneficiarii PRINCIPALI ai acestora?

  Peste 60% din pretul FINAL al energiei este reprezentat de pretul cu care vind producatorii de gaze naturale si energie electrica. La acestea se adauga tarifele REGLEMENTATE ale transportatorilor, distribuitorilor, Opcom daca e cazul si taxele.

  Prin urmare domnul ministru Nita propune o analiza a celor 20-25% care formeaza pretul final in timp ce principalii beneficiari ai liberalizarii, PRODUCATORII, stau linistiti PROTEJATI de actualul guvern si domn Nita.

  Mai pe sleau, ca sa priceapa lumea, domnul Nita incearca sa-i protejeze pe Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia, Petrom-Brazi, aruncind pisica moarta in ograda retelistilor.

  Poate ne spune domnul Nita cum se face ca Petrom a avut un profit net de aprox 1 miliard de euro anul trecut si care ar fi, comparativ, profitul CEZ sau Enel?? Oare care a avut un impact mai mare asupra consumatorului final?

  Sau domnul Nita incearca sa faca loc unui profit si mai mare pentru producatori prin scaderea marjelor de profit al distribuitorilor?
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 4:28)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by