​Consumatorii industriali de gaze naturale solicita inghetarea pe o perioada de un an a procesului de liberalizare a tarifelor la gaze, a spus pentru HotNews Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), dand exmplu ArcelorMittal si asociatia Conpirom. Problema este ca o amanare a liberalizarii nu se poate face foarte simplu. In primul rand, este un calendar agreat cu autoritatile de la Bruxelles si stabilit clar prin Legea energiei 123/2012. In plus, potrivit unor surse guvernamentale, s-ar pierde la bugetul statului circa 254 milioane de euro, reprezentand venituri din suprataxarea de 60% aplicata de la 1 februarie. Pe de alta parte, ArcelorMittal ameninta, mai mult sau mai putin direct, cu renuntarea la activitatile din Romania, in cazul in care nu va fi rezolvata problema preturilor la energie.

GazeFoto: AGERPRES

"Cred ca ar fi foarte complicat sa te duci in fata Comisiei Europene si sa spui ca amani schema de liberalizare", a spus Havrilet. Acesta a precizat ca ar mai fi si o problema "legata de predictibilitate". Aceasta pentru ca Legea 123/2012 prevede furnizarea gazelor naturale la pret reglementat pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii industriali si pana la 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici.

  • In cazul consumatorilor industriali, daca la sfarsitul  lui 2014 se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea  periclita stabilitatea pietei, termenul se poate prelungi pana la 31 decembrie 2015. Insa o decizie in acest sens se poate lua doar la sfarsitul anului  viitor. In cazul  consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%, apoi in aprilie tot  cu 5%. Vor urma alte cresteri in iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru  consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste  cu 8%, urmand o crestere cu  inca 2% in octombrie.

In aceste conditii, unii consumatorii industriali au inceput sa solicite Guvernului amanarea liberalizarii. Asociatia Conpirom si compania ArcelorMittal au transmis presei mai multe comunicate prin care isi exprima ingrijorarea fata de preturile la energia electrica si gazele naturale. Intr-un comunicat din 21 februarie, ArcelorMittal vorbeste de "preţuri corecte, predictibile şi sustenabile la energie", pentru a-si putea pastra "activitatile din Romania". Intr-un alt comunicat, din 19 martie, ArcelorMittal arata ca este important "să nu aibă costuri suplimentare în comparaţie cu cele ale companiilor producătoare de oţel din ţările Uniunii Europene, menţinând, astfel, sustenabilitatea activităţilor industriale în România". "De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a subliniat necesitatea amânării liberalizării tarifelor la gaz pentru a evita un impact major asupra consumatorilor industriali din România”.

  • "Ţinând cont de faptul că orice modificare a preţurilor materiilor prime influenţează decisiv structura cheltuielilor de producţie şi implicit funcţionarea unităţilor în cauză, apreciem că aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi o creştere în lanţ a preţurilor în întreaga economie. Agenţii economici vor fi obligaţi să ia măsuri radicale în privinţa conservării capacităţilor de producţie", se arata, de asemenea, intr-un comunicat al Confederaţieo Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), potrivit Business24.

In privinta energiei electrice, solicitarile ArcelorMittal sunt ca si rezolvate in conditiile in care Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, a pus in dezbatere publica un proiect privind suspendarea pana in 2017 a schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila. Mai raman solicitarile legate de amanarea liberalizarii preturilor la gaze. "Eu cred ca Guvernul, pana la urma, va respecta normele si directivele europene, dar va pune in discutie posibilitati de amanare", a spus presedintele ANRE, intrebat de posibilitatea inghetarii liberalizarii pe o anumita perioada de timp.

  • Cat ar putea pierde bugetul in cazul amanarii liberalizarii-Surse

La inceputul anului, Executivul a decis instituirea unor taxe suplimentare pentru companiile energetice, in incercarea de a aduce surse suplimentare de venit la buget. Astfel, de la 1 februarie se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor.

Potrivit unor surse guvernamentale, daca s-ar amana calendarul de liberalizare, in perioada aprilie 2013-aprilie 2014, statul roman ar pierde aproape 254 de milioane euro, din care 234 milioane de euro din zona consumatorilor industriali, iar aproape 19 milioane de euro din zona consumatorilor casnici.

Din neaplicarea suprataxarii in zona consumatorilor industriali, statul ar pierde aproximativ 189 milioane de euro. In plus, fiind actionar la Romgaz si Petrom, din dividende si impozite, ar pierde inca 25% din veniturile suplimentare care fara amanare ar ramane la companii, ceea ce inseamna circa 47 milioane de euro, mai spus sursele citate.

Din neaplicarea suprataxarii in zona consumatorilor casnici, statul ar pierde venituri de circa 15 milioane de euro, iar din dividende si impozite inca 3,9 milioane euro.

Sursele citate mai spun ca solutiile pentru diminuarea efectelor negative ale calendarului de liberalizare, in special pentru consumatorii industriali, ar fi pe termen scurt: renuntarea la cos pentru consumatorii industriali, infiintarea unei piete centralizate a gazelor naturale, diminuarea cresterii tarifelor de retea si sa li se permita conectarea direct in Sistemul National de Transport, pentru a evita tarifele de distributie. Pe termen lung, ar fi realizarea si aplicarea unui program national de eficienta energetica.

Consumul anual al Romaniei este de circa 13,5 miliarde metri cubi de gaze, din care 70% (9,45 mld metri cubi) reprezinta consumul industrial, iar 30% (4,05 mld metri cubi) cel casnic. In privinta consumului industrial, 30% provine din import. Pentru consumul casnic, doar 5% din gaz provine din import.