Premierul Victor Ponta a anuntat ca va fi eliminata taxa de cogenerare. Insa, realitatile din sectorul energetic demonstreaza ca este o declaratie putin cam hazardata. Potrivit unor surse guvernamentale, eliminarea totala a taxei ar inseamna ruinarea majoritatii societatiilor de termoficare si, mai departe, tensiuni sociale in aproape toate orasele din tara. Contactat de HotNews, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a spus ca se fac evaluari in vederea reducerii cuantumului contributiei, nu a eliminarii acesteia. "Declaratia premierului vine in intampinarea solicitarilor si amenintarilor foarte dure ale consumatorilor industriali", a spus Havrilet. Este vorba de aceiasi mari consumatori care fac presiuni pentru reducerea schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si pentru inghetarea liberalizarii preturilor la gaze. Vezi in text ce inseamna taxa de cogenerare si cum are de ales Guvernul intre CET-uri si companii precum ArcelorMittal sau InterAgro.

Societatile de termoficare vor primi mai putini bani din taxa de cogenerareFoto: AGERPRES

De aproape doua luni, marii consumatori, in frunte cu ArcelorMittal, fac presiuni asupra Guvernului pentru eliminarea certificatelor verzi, pentru blocarea liberalizarii preturilor la gaze si, mai nou, pentru eliminarea taxei de cogenerare. Trebuie precizat ca acesti consumatori au platit, ani la rand, printre cele mai mici preturi la energie electrica si gaze naturale din UE. Vezi datele Eurostat.

In privinta energiei electrice, solicitarile ArcelorMittal sunt ca si rezolvate in conditiile in care Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, a pus in dezbatere publica un proiect privind suspendarea pana in 2017 a schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila. Mai raman solicitarile legate de amanarea liberalizarii preturilor la gaze si de eliminare a taxei de cogenerare. Nu doar ArcelorMittal insista pentru energie electrica si gaze mai ieftine, ci si companiile reprezentate de asociatia Conpirom. Pe partea de gaze se alatura si InterAgro care a amenintat ca trimite angajatii in somaj, potrivit Dailybusiness.ro

Reamintim ca societati precum ArcelorMittal, Alro si grupul InterAgro au beneficiat de-a lungul anului de tot felul de avantaje prin contracte bilaterale. Alro si ArcelorMittal prin contracte cu Hidroelectrica (Pentru Alro contractul a fost renegociat), iar InterAgro prin contracte cu Romgaz. De altfel, in ianuarie 2012, DIICOT a inceput o ancheta pentru subminarea economiei nationale si favorizarea InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Taxa de cogenerare va fi reevaluata, nu eliminata

Pe de alta parte, Niculae Havrilet a spus ca este in derulare o procedura de verificare a modului in care sunt utilizate sumele stranse din taxa de cogenerare. Teoretic, acesti bani trebuie sa fie folositi pentru investitii in cogenerare de inalta eficienta. Sute de societati de termoficare din intreaga tara, adica aproape toate, sunt beneficiarele acestei taxe. Ceea ce urmareste ANRE, in prezent, este reducerea taxei in functie de investitiile reale care se fac in cogenerarea de inalta eficienta. Taxa de cogenerare are un impact de circa 3-4% in factura totala de la consumator. Havrilet spune ca este posibil sa se reduca acest impact cam la 2%. Aceasta inseamna, practic, o injumatatire, nu o eliminare, asa cum a afirmat premierul. Deocamdata, toate aceste aspecte sunt in faza de analiza, nu a fost luata nicio decizie concreta. In cazul in care s-ar elimina taxa, CET-urile si asa ineficiente ar ramane fara o sursa de bani necesari pentru investitii.

"Fara aceste sume, unitatile de termoficare ar fi nevoite sa reduca drastic din costuri, ceea ce ar putea duce la tensiuni sociale in toate orasele. Nu vor fi tensiuni sociale la Sidex Galati, insa vor fi in jurul CET-urilor", au declarat pentru HotNews surse guvernamentale.

In prezent, cele mai multe CET-uri sunt ineficiente, invechite si au durata de viata depasita.

Ce este contributia de cogenerare

Aceasta taxa este o contributie pe care o platesc, lunar, toti consumatorii pentru investitii in energia produsa in cogenerare de inalta eficienta. Teoretic, este un sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia. Practic, ajutorul ajunge la cea mai mare parte a CET-urilor din intreaga tara. Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta.

Uniunea Europeana a promovat prin adoptarea directivei CE 8/ 2004 producerea simultana de energie termica si energie electrica, cu eficienta ridicata si, prin urmare, cu un impact redus asupra mediului. Romania a transpus directiva prin Hotararea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus.

Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti economici.

Ajutorul de stat se acorda de catre CN Transelectrica SA sub forma de bonus producatorilor de energie electrica produsa în cogenerare de înalta eficienta acreditati de ANRE pentru cantitaile de energie electrica ce sunt calificate ca fiind de înalta eficienta. Bonusul reprezinta o suma de bani acordata pentru fiecare MWh de energie electrica produsa în cogenerare de înalta eficienta, livrata în sistemul electroenergetic national de producator si vânduta pe piata de energie electrica.

Potrivit ANRE, pentru ca energia electrica produsa în unitati mai mari de 1 MW sa fie considerata de înalta eficienta, procesul trebuie sa conduca la economii de energie primara de cel putin 10% fata de producerea în unitati de referinta de producere separata. Configuratiile care au în componenta unitati de cogenerare cu o capacitate electrica instalata mai mare de 25 MWe trebuie sa îndeplineasca si conditia ca eficienta globala a productiei de energie electrica si energie termica utila în cogenerare de înalta eficienta sa fie mai mare de 70%.

Nu toata energia produsa in centralele de cogenerare se califica pentru bonus. Spre exemplu in anul 2012, in functie de performantele de eficienta globala realizate anual, centralele pe carbune califica drept energie electrica produsa in cogenerare de inalta eficienta intre 13-60% din energia electrica produsa anual, centralele vechi pe gaze califica între 45 si 80% din energia electrica produsa anual, iar grupurile moderne cu ciclu combinat si motoarele termice califica de regula întreaga cantitate ca fiind de înalta eficienta.

Nu toata cantitatea de energie electrica calificata ca fiind de inalta eficienta beneficiaza de bonus, ci doar partea care se comercializeaza, autoconsumul (în cazul autoproducatorilor) si consumul propriu tehnologic al centralelor nebeneficiind de bonus. În anul 2012 doar 51,70 % din energia electrica produsa în centralele de cogenerare a beneficiat de bonus.

Exemplu de calcul (sursa: Electrica Furnizare)

  • Pentru o cantitate facturata de 100 kWh, valoarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta este 100×0,0185=1,85 lei, la care se adauga TVA 24%,  egal cu 0,44 lei, valoarea totala fiind 2,29 lei.
  • Pentru o cantitate facturata de 1000 kWh, valoarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta este 1000×0,0185=18,50 lei, la care se adauga TVA 24%,  egal cu 4,44 lei, valoarea totala fiind 22,94 lei.