​Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, considera ca si PSD ar trebui sa se implice in procesul de reindustrializare demarat de ministrul liberal Varujan Vosganian. "Ministerul economiei, ministrul Vosganian, din cate am inteles, incearca sa faca aceasta reindustrializare. Si noi, in paralel, avem datoria sa gandim cum facem noi acest cu lucru", a declarat Nita in cadrul unei de zbateri pe teme economice organizate de PSD, cu prilejul congresului Partidului Social Democrat. Mai mult, Nita vorbeste si despre cum ar trebui sa fie facuta aceasta reindustralizare.

"Se vorbeste de mult de reindustrializare si relansare economica. Este un concept pe care il dorim cu totii in practica. Din pacate, lucrurile trebuie facute pe baza de strategie. Nu avem strategie. Pe ce baza o facem, cu ce forta, avem forta de munca calificata? Toate acestea trebuie introduse din strategie", a afirmat Nita. "De asemenea, ca sa afacem reindustrializarea avem nevie de strategie energetica", a mai spus Nita, revenind la domeniul de care se ocupa, adica cel energetic.

Varujan Vosganian a demarat la inceputul lunii aprilie un proces de elaborarea a unei strategii de reindustrializare a Romaniei.

Reamintim ca ministrul Delegat pentru Energie ar putea ajunge sa detina puterea absoluta asupra companiilor energetice de stat, daca va fi aprobat un proiect de lege initiat de trei deputati PSD, Dumitru Chiriţă, Gheorghe Marin si Florin Tătaru. Proiectul in cauza prevede infiintarea unui fond urias numit "Fondul Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice SA", in subordinea Ministerului Economiei, respectiv a ministrului delegat pentru energie. Fondul ar urma sa fie format din absolut toate actiunile detinute de stat la companiile energetice, fie pachete minoritate, fie majoritare. Pe langa companiile energetice, ar putea fi introduse si alte companii, daca asa va decide ministrul delegat. Fondul va prelua si actualul Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Constantin Nita a parasit Ministerul Economiei si si-a mutat biroul in sediul Elcen Bucuresti. Astfel, isi desfasoara activitatea departe de Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian. In birourile Elcen, Nita si-a creat propria structura, numit "Departamentul pentru Energie", fortand mutarea in noul sediu a tuturor persoanelor cu atributii in domeniul energetic.

Ministrul delegat pentru energiei, Constantin Nita, se ocupa, potrivit legii, de coordonarea activitatilor din domeniul energiei in cadrul Ministerului Economiei. Practic, Legea 71/2013 publicata recent in Monitorul Oficial prevede infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a Departamentului pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica. Legea permite ministrului delegat pentru energie sa-si creeze propriul departament pentru energie, o structura cu personalitate juridica pe care sa o conduca. Astfel, tot ce tine de energie, directii din minister si cea mai mare parte din Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), s-a transferat la noua entitate juridica, in directa subordine a ministrului delegat.

Dupa aceste modificari, tot ceea ce tine se petrol, gaze si energie electrica a ajuns in noua structura. Astfel, Nita va coordona companii precum Romgaz, Hidroelectrica (dupa ce va iesi din insolventa), Nuclearelectrica, Oltenia, Hunedoara, Electrica, Oil Terminal etc. Vor mai fi si companii importante la care statul detine pachete minoritare de actiuni, precum Petrom, Rompetrol, distribuitori de energie electrica si gaze. In cadrul OPSPI vor mai ramane cateva companiile din industria de aparare (Romarm), Oltchim, Cuprumin,dar si societatile de la AVAS, la care statul detine actiuni minoritare.