Proiect de Ordonanta de Urgenta: Guvernul ar putea infiinta Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 22 aprilie 2013, 11:34 Economie | Energie

 documente
(22 Apr 2013) PDF, 110KB
(22 Apr 2013) PDF, 187KB
​Regia Autonoma pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin (RAAN) va fi divizata prin separarea activitatilor de cercetare, dezvoltare si inginerie tehnologica, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Aceste unitati de cercetare vor forma o noua regie -Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN), care va avea in componenta doua sucursale: Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti (ICN) si sucursala Centrul de Inginerie Tehnologica Obiective Nucleare Bucuresti Magurele (CITON). Motivul divizarii este ca activitatile care privesc securitatea nucleara sa nu fie afectate de problemele financiare cu care se confrunta, in acest moment, RAAN.

"Avand in vedere problemele deosebite cu care se confrunta în prezent Sucursala ROMAG PROD si Sucursala ROMAG-TERMO, care afecteaza şi buna funcţionare a celor două sucursale SCN si SITON, blocajul financiar la nivelul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin cat si la nivelul sucursalelor constand in blocarea conturilor si impiedicarea activitatilor care privesc securitatea nucleara, intrucat este necesara adoptarea unor masuri urgente pentru a evita destabilizarea activitatii celor doua sucursale, SCN si SITON, cu consecinte ireversibile asupra activitatilor legate de securitatea instalatiilor nucleare", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

"Urgenta adoptarii acestei masuri este data de necesitatea asigurarii fondurilor financiare in vederea continuarii activitatii, SCN Pitesti operand instalatii nucleare si SITON Bucuresti fiind proiectantul general a tuturor obiectivelor nucleare din programul nuclear national, deoarece aceste masuri privind reorganizarea RAAN Drobeta Turnu Severin in vederea asigurarii continuitatii activitatii SCN si SITON constituie o situatie extraordinara care nu mai poate fi amanata", se mai precizeaza in proiect.

Noua regie va avea ca obiect principal de activitate, "dezvoltarea de tehnologii necesare asigurarii suportului stiintific si tehnic naţional pentru domeniul de energetică nucleară în vederea functionării în conditii de securitate nucleară a instalatiilor aferente domeniului, dezvoltarea de tehnologii pentru noi tipuri de reactori nucleari energetici de generatie IV si pentru managementul combustibilului nuclear ars si al deşeurilor radioactive, productia de radioizotopi pentru medicina si industrie, activităţi de cercetare stiintifica, proiectare si inginerie tehnologică si pregatirea specialistilor în domeniul nuclear, dezvoltarea de specialitate în calitate de organizatii tehnice suport ale administra\u001Fiei publice centrale, programe de informare publica precum şi activităţi specifice cooperării internaţionale in domeniu".

Patrimoniul initial al RATEN va fi de 15,68 milioane lei si se constituie ca rezultat al divizarii partiale a patrimoniului RAAN, care se reduce proportional cu partea transmisa, prin preluarea pãrţii din activul şi pasivul patrimoniului RAAN aferent Sucursalei Cercetari Nucleare Pitesti în valoare de 14,39 milioane lei si respectiv cel aferent Sucursalei de Inginerie Tehnologica Obiective Nucleare Bucuresti Magurele, SITON, in valoare de 1,28 milioane lei.

Pentru anul in curs, sumele prevazute in Bugetul Ministerului Economiei pentru finantarea activitatilor conform OUG 144/1999 se transfera din bugetul RAAN Drobeta Turnu Severin in bugetul RATEN.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

1923 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version