Consumatorii de gaze din Romania, in frunte cu InterAgro, insista de ceva vreme pe langa autoritatile nationale sa obtina o amanare a liberalizarii preturilor la gaze. La toate intalnirile pe care le-au avut, fie la comisia de industrii de la Camera Deputatilor, fie la Ministerul Economiei, au ridicat aceeasi problema: "business-ul autohton" va fi afectat daca nu este inghetat procesul de liberalizare timp de un an. Greu de crezut ca anul viitor nu va fi pusa din nou aceeasi problema, mai ales ca este an electoral. Un lucru mai putin cunoscut este ca preturile la gaze pentru consumatorii industriali sunt cele mai mici din Uniunea Europeana. Chiar si asa, Guvernul este pe cale sa cedeze in fata insistentelor "business-ului autohton".

Ioan NiculaeFoto: AGERPRES

"Încercăm să găsim o formulă pentru marii consumatori de gaze din sistemul industrial să vedem dacă poate exista o măsură de amânare pentru a-i sprijini", a declarat recent pentru TVR, Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie. De asemenea, intr-un comunicat al Ministerului Economiei se arata ca in cadrul unei intalniri cu ministrul Varujan Vosganian, reprezentantii Asociatiei Forumul Investitorilor Autohtoni 2013, organizatie in care presedintele Interagro, Ioan Niculae, este membru fondator, "au vorbit si despre problema cresterii preturilor la gazele naturale si a energiei electrice, aratand ca acestea afecteaza business-ul autohton". Mai mult, saptamana aceasta, a avut loc o intalnire in cadrul comisiei de industrii de la Camera Deputatilor, unde a fost ridicata aceeasi problema. In randul nemultumitilor se mai afla si asociatia Conpirom care arata intr-un comunicat ca "vor fi obligaţi să ia măsuri radicale în privinţa conservării capacităţilor de producţie", daca nu va fi rezolvata problema preturilor. Reamintim ca societatile din grupul InterAgro au beneficiat de-a lungul anului de tot felul de avantaje prin contracte bilaterale cu Romgaz la preturi mici. De altfel, in ianuarie 2012, DIICOT a inceput o ancheta pentru subminarea economiei nationale si favorizarea InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Trebuie mentionat faptul ca se pune problema amanarii liberalizarii preturilor la gaze doar din perspectiva consumatorului industrial, nu si a celui casnic. De altfel, Guvernul nu a reusit nici pana acum sa adopte masuri legate de protectia consumatorilor vulnerabili afectati in mod direct de liberalizarea preturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania a fost actionata in judecata, in urma cu o luna, la Curtea Europeana de Justitie, riscand amenzi de circa 60.000 de euro pe zi. Nici macar dupa ce a ajuns la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a adoptat masurile necesare protejarii consumatorilor vulnerabili. In schimb, pentru consumatorul industrial se cauta solutii.

Cele mai recente date prezentate de energy.eu, portal agreat de Comisia Europeana, arata ca cele mai mici preturi la gazele naturale pentru un consumatorii industriali sunt in Romania. Potrivit datelor (vezi tabelul de mai jos), preturile cele mai mari sunt in Danemarca, stat despre care premierul Victor Ponta spunea in luna februarie care este un stat care reprezintă pentru România un exemplu excelent de eficienţă energetică. In Danemara, preturile sunt de aproape trei ori mai mari decat in Romania, in Ungaria de aproape doua ori mai mari, iar in Polonia de aproape 1,3 ori mai mari.

NOTAPreturile sunt exprimate in euro/kWh (n.red. sistem de masurare a cantitatilor de gaze utilizat din 2007), pentru un consum anual de 50 GWh/an (aprox. 4,6 milioane metri cubi). Preturile sunt valabile pentru lunile ianuarie si februarie 2013. Nu sunt monitorizate Cipru, Grecia si Malta.

Consumatorii industriali de gaze naturale solicita inghetarea pe o perioada de un an a procesului de liberalizare a tarifelor la gaze, a declarat recent pentru HotNews Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), dand exmplu ArcelorMittal si asociatia Conpirom. Insa, o amanare a liberalizarii nu se poate face foarte simplu. In primul rand, este un calendar agreat cu autoritatile de la Bruxelles si stabilit clar prin Legea energiei 123/2012. In plus, potrivit unor surse guvernamentale, s-ar pierde la bugetul statului circa 254 milioane de euro, din care 234 milioane de euro din zona consumatorilor industriali, reprezentand venituri din suprataxarea de 60% aplicata de la 1 februarie.

"Cred ca ar fi foarte complicat sa te duci in fata Comisiei Europene si sa spui ca amani schema de liberalizare", a spus Havrilet. Acesta a precizat ca ar mai fi si o problema "legata de predictibilitate". Aceasta pentru ca Legea 123/2012 prevede furnizarea gazelor naturale la pret reglementat pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii industriali si pana la 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici.

In cazul consumatorilor industriali, daca la sfarsitul lui 2014 se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, termenul se poate prelungi pana la 31 decembrie 2015. Insa o decizie in acest sens se poate lua doar la sfarsitul anului viitor. In cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%,. Vor urma alte cresteri in iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie.