​Negocierile cu Rompetrol in urma carora a fost incheiat un memorandum de intelegere au fost purtate de Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, chiar daca in acea perioada inca nu se infiintase Departamentul pentru Energie, a afirmat ministrul economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa. Acesta a precizat ca proiectul de lege prin care Guvernul a aprobat memorandumul va merge in Parlament. "Daca Parlamentul nu va fi de acord cu prevederile din memorandum, intelegerile cad", a spus Vosganian. Adica, statul roman va ajunge iar in instanta pentru recuperarea datoriei de circa 600 milioane dolari. Vosganian a mai spus ca nu crede "ca domnul Nita si cei care au avizat acest proiect isi joaca destinul politic si destinul civil". "Pentru ca o astfel de posibilitate se poate discuta si altminteri", a adaugat Vosganian.

"Eu ma indoiesc ca cineva din partea Guvernului Romaniei, daca ar fi existat o sansa sa se obtina mai mult, nu o fructifica. Nu cred ca cineva isi asuma riscul care este letal pentru un om politic ca daca exista cea mai mica sansa ca in loc de 200 de milioane sa obtii 400 de milioane sa nu o joci. Ceea ce spuneti dumneavoastra nu cred ca are un temei, pentru ca nu cred ca domnul Nita si cei care au avizat acest proiect isi joaca destinul politic si destinul civil, pentru ca o astfel de posibilitate se poate discuta si altminteri. Dar va spun. Cum este vorba de o Lege adoptata de Parlament, hai sa asteptam decizia politica si dupa aceea vom vedea", a spus Vosganian, intrebat care ar putea fi motivul pentru care a fost incheiate intelegerile cu Rompetrol chiar cu trei zile inainte de termenul de judecata de la Curtea de Apel Constanta, cand instanta ar fi putut da o decizie, poate favorabila statului roman.

  • Reamintim ca Executivul a aprobat prin proiect de lege Memorandumului de Întelegere încheiat între statul român si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013.  Practic, prin  aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin  rascumpararea a 26,7% din  actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond  de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul  in care acesta va recupera 100% din investitia sa. Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca obiectivul principal al negocierilor cu  Rompetrol nu a  fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani, ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003. In ceea ce priveste litigiul, situatia a fost  rezolvata inca de acum 3 luni cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la  urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.

Legat de Rompetrol, Vosganian a facut o paralela si cu alte datorii pe care statul roman ar fi trebuit sa le recupereze. "Ce opinie am eu aici? Una ca fost ministru de finante si a doua ca senator. Eu am fost ministru peste vreun miliard si ceva de dolari datorii ale diverselor tari catre Romania, tari foarte grabite sa-si onoreze obligatiile. Printre care Mozambic, Mongolia sau Cuba. A existat chiar si o intelegere facuta la Paris cu unele dintre aceste tari, printre care amintesc Irak. Cu Irak aveam o datorie de vreo 900 milioane de dolari, din care ni s-a oferit cu generozitate 200 de milioane de dolari. Cuba nu vrea sa dea nimic. Mongolia a devenit un fel de Siberie a lucratorilor de finante. Cand vrei sa pedepsesti un lucrator de la finante, il trimiti in Mongolia sa renegocieze datoria. Asadar, sunt foarte multe datorii care nu mai au nicio sansa de recuperare", a spus Vosganian.

Pe langa opinia de ministru, are si o opinie in calitate de senator, a precizat Vosganian. "Pe langa ministrul din mine, vine senatorul din mine, ca cei doi Tartarin-Tartarin. Unul in costum de alpinist care vrea sa urce pe munti si celalalt imbracat in capot de matase care spune: Stai acasa, nu te duci nicaieri! Asa si eu. Senatorul din mine, tartarinul celalalt, in capot de matase, spune asa: Acest act normativ merge in Parlament! In Parlament, cu siguranta se vor pune toate intrebarile din lume si transparenta va fi deplina. Eu sunt convins ca Parlamentul in intelepciunea lui, asa cum a facut si in alte privatizari, va da solutia cea mai buna".

Ministrul a precizat ca in cazul in care Parlamentul respinge prevederile din memorandum, statul roman va relua negocierile cu Rompetrol. "Daca Parlamentul respinge taierea de datorii, nu ne mai ramane decat sa negociem, sa ne intoarcem la forma initiala: Ori totul, ori nimic! Prezenta dumneavoastra si combativitatea dumneavoastra ma ingrijoreaza foarte tare, pentru ca s-ar putea ca peste o vreme sa vin si eu la Krivoi Rog cu o astfel de propunere. Noi am implicat la Krivoi Rog 800 de milioane de dolari. Nu-i vom recupera, probabil, pentru ca partea ucraineana nu recunoaste decat o mica parte din suma. Noi spunem ca vrem mai mult si vom negocia. Si daca in loc de 800 de milioane, noi vom recupera 700 de milioane, ce ma fac?".