Gazele de sist ar putea reprezenta un instrument util in negocierile cu Gazprom pentru a obtine preturi mai bune in Uniunea Europeana, a apreciat vineri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, citat de AFP.

"Sunt sigur ca optiunea gazului de sist este un bun instrument in negocierile pe termen lung cu Gazprom si Rusia", a spus comisarul, intr-o vizita la Vilnius.

In opinia acestuia, Gazprom, in prezent unic furnizor pentru Lituania, impune un pret prea mare acestui stat baltic.

"Nu este acceptabil ca pretul gazelor in Lituania sa fie cu 20, 30 sau 40% mai mare decat in tarile vecine sau decat in tara mea, Germania", a explicat Oettinger.

"In definitiv, trebuie sa ajungem la acelasi pret de la Lisabona la Vilnius, de la Londra la Atena", a adaugat el.

Lituania, fosta republica sovietica cu 3 milioane de locuitori, are rezerve de gaz de sist estimate la 30 pana la 50 miliarde metri cubi.

Guvernul lituanian are in vedere semnarea unui acord cu grupul american Chevron, interesat de explorarea rezervelor in vestul acestei tari.

Dar exploatarea gazului de sist se loveste de temeri legate de tehnica fracturarii hidraulice, considerata de ecologisti drept periculoasa pentru mediu si pentru sanatatea populatiei din proximitatea zacamintelor.

Vilnius doreste sa sparga monopolul Gazprom in ceea ce priveste aprovizionarea energetica - o mostenire din epoca sovietica - prin construirea unui terminal de gaz lichefiat care ar urma sa devina operational pana la finele lui 2014 si a unui gazoduct cu Polonia.

De asemenea, este in studiu un proiect de centrala nucleara cu celelalte doua tari baltice.