Bursa Romana de Marfuri: Etapele necesare pentru autorizarea ca bursa a gazelor sunt aproape de final

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 13 mai 2013, 12:54 Economie | Energie

Bursa Romana de Marfuri (BRM) colaboreaza cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in vederea obtinerii licentei necesare pentru infiintarea unei platforme de tranzactionare a gazelor naturale. "In momentul de fata, BRM colaboreaza cu autoritatea in aceasta directie, afandu-se aproape de finalizarea etapelor necesare autorizarii sale", a declarat Gabriel Purice, Presedinte - Director General al BRM, potrivit unui comunicat de presa. Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat in mai multe randuri pentru HotNews ca urmeaza sa acorde licenta atat BRM, cat si OPCOM (operatorul pietei energiei electrice). Altfel spus, in Romania vor exista doua burse ale gazelor, una gestionata de BRM, iar cealalta de OPCOM.

"ANRE a creat o legislatie secundara care permite acordarea licentei operatorului care o solicita cu respectarea cerintelor impuse (...)Avantajele conferite de tranzactionarea pe bursa constau in contractari la cel mai bun pret al momentului pentru ambele parti, conditii egale pentru toti participantii la piata, transparenta, costuri minime de operare, siguranta in derularea operatiunilor si garantarea lor. Solutia utilizata de legiuitor in cazul comercializarii gazului natural, aceea a acordarii mai multor licente si a evitarii monopolului (de stat) pentru operatorii de piete centralizate, nu a fost, insa, legiferata si in cazul energiei electrice. Bursa Romana de Marfuri militeaza pentru indreptarea acestui aspect si pentru transpunerea viitoarelor beneficii de tranzactionare de pe piata gazului natural si pe piata energiei electrice", a mai spus Gabriel Purice.

Infiintarea platformelor de tranzactionare a gazelor este un angajament al Guvernului in fata organismelor internationale, FMI, Banca Mondiala si Comisia  Europeana. Dupa mai multe amanari, ultimul termen pentru organizarea bursei gazelor a ramas 1 aprilie. Insa nici acesta nu a fost respectat.

Dupa infiintarea celor doua burse, ramane de vazut cine vor fi participantii pe aceste piete, in conditiile in care operatorii privati nu sunt obligati sa vanda centralizat,  asa cum se intampla in cazul energiei electrice. Legea 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale nu prevede aceasta  obligativitate in cazul gazelor naturale. Legea prevede doar in cazul energiei electrica ca tranzactiile sa se desfasoare "pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu". Exceptie fac cantitatile livrate pe piata reglementata. Practic, producatorii si furnizorii vor participa pe aceste piete doar daca doresc.

ANRE lansase in dezbatere publica, in luna ianuarie, un proiect de ordin prin care producatorii de gaze ar fi fost obligati sa ofere spre vanzare prin  licitatie publica, conform prevederilor regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala de gaze naturale, un procent de 45% din cantitatea de gaze naturale produsa in cursul anului 2013. Ordinul viza, in principal, Romgaz si Petrom. Alti producatori mai sunt Amromco Ploiesti, Amromco New York, Aurelian  Oil&Gas, Lotus Petrol si Foraje Sonde. In cele din urma, ordinul nu a mai fost aplicat, motivul fiind ca nu pot fi obligate companiile private sa vanda prin  licitatii publice.

BRM doreste sa organizeze si o piata engros de energie electrica, domeniu gestionat exclusiv de OPCOM. Insa legislatia actuala (Legea 123/2012) nu permite concurenta, existand prevederi care limiteaza astfel de tranzactii la un singur operator. In baza acestei legi, ANRE a acordat licenta doar operatorului OPCOM. BRM a contestat in instanta aceste prevederi, iar procesul a ajuns la Curtea Constitutionala.  "Demersurile noastre pentru organizarea pietei engros de energie electrica vor continua, atat in tara, cat si in fata institutiilor europene. Ar fi un paradox sa ne obtinem victoria la institutiile internationale si nu acasa", considera reprezentantii BRM.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

955 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi