Reprezentantii ArcelorMittal sunt nemultumiti de nivelul preturilor la energia electrica din Europa, nu doar Romania, a afirmat premierul Victor Ponta. In aceste conditi ArcelorMittal a "vorbit de posibilitatea de a se retrage din Europa", a precizat premierul fiind intrebat daca exista posibilitatea ca aceasta companie sa renunte la activitatile din Romania.

"Pentru Romania este importanta fabrica de la Galati, dar pentru intreaga Europa e o mare problema, pentru ca daca pretul energiei in Europa este mult mai mare decat in alte regiuni ale lumii. Suntem intr-o lume globala, la gaze in America pretul este 25% fata de Europa. La energie electrica, prin energiile regenerabile, care se reflecta in factura, iarasi avem preturile cele mai mari", a mai spus premierul.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit vineri cu patronul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, in centrul discutiilor fiind pretul la energia electrica si certificatele verzi, precum si pozitia Romaniei la Consiliul European din iunie, unde se vor discuta problemele din sectorul energetic.

Cateva tari producatoare de otel, Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia, au propus realizarea unui plan de actiune privind sprijinirea industriei siderurgice, a declarat vineri ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, planul va fi prezentat statelor membre in luna iunie si va viza masuri precum reevaluarea costurilor cu energia, reducerea evaziunii fiscale, reglementari privind exporturile de fier, reconversia fortei de munca si inghetarea regimului fiscal, a afirmat Vosganian. Intrebat daca exista pericolul ca ArcelorMittal sa renunte la activitatea din Romania, Vosganian a spus ca nu are semnale in acest sens. Insa, acesta problema se pune la nivel european. "Discutia cu ArcelorMittal este in plan european in privinta pericolului de a parasi Europa. Acesta este si motivul pentru care facem acest plan de actiune. Acest plan de actiune este pentru a ramane in Europa", a precizat ministrul economiei.

Planul de actiune se afla la nivel de document de lucru. Va fi prezentat ministrilor de industrie din UE in luna iunie, dupa care va fi supus dezbaterii Comisiei Europene. Masurile de stimulare a industriei siderurgice necesita in plan european un consens", a precizat Vosganian.