Dupa aproape doua luni de dezbatere publica, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reducerea temporara a schemei de sprijin pentru energia regenerabila va ajunge pe masa Guvernului in forma initiala, fara modificari semnificative. "Se amana acordarea unui certificat pentru eolian, doua pentru energia solara si unul pentru hidro. Cele trei categorii vor intra in cosul ANRE si vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile", a declarat ministrul delegat pentru energie Constantin Nita, in cadrul Bucharest Forum Energy. Practic, se amana acordarea unui numar de certificate verzi pana pe 1 ianuarie 2017, urmand sa fie recuperate de beneficiari dupa aceasta data. Nita sustine ca de la 1 iulie cand vor intra in vigoare noile prevederi, factura la consumatorul casnic se va reduce cu 10%. "Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a adaugat ministrul.

"Ordonanta a fost agreata de Comisia Europeana, va intra saptamana viitoare in Guvern. Mai sunt cateva detalii tehnice de rezolvat in aceste zile, apoi va fi propusa Guvernului spre aprobare", a mai spus Nita.

Departamentul pentru Energie a supus dezbaterii publice, la inceputul lunii aprilie, un proiect de ordonanta care modifica legea 220/2008 privind sustinerea si promovarea energiei din resurse regenerabile. In urma modificarii, va fi amanata acordarea unei parti din certificatele verzi timp de trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017. In aceasta perioada, va fi acordat un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Toate acestea se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat. Restul, adica 1 certificat pemtru eolian, unul pentru energia hidro si doua pentru energia solara, ajunge intr-un cos si va fi acordat dupa 2017.