Cum si de ce reduce Guvernul generoasa schema de sprijin a regenerabilelor, dupa ce s-a chinuit trei ani sa o puna in aplicare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 23 mai 2013, 20:20 Economie | Energie


Energia verde creeaza probleme la Electrica Furnizare
Foto: AGERPRES
​Autoritatile romane, Parlament si Guvern, au avut nevoie de trei ani ca sa puna in aplicare cea mai generoasa schema de sprijin din UE pentru producatorii de energie regenerabila. Cele mai intense lupte s-au dus cu reprezentantii Comisiei Europene care trebuiau convinsi ca este absolut necesara o astfel de schema pentru ca Romania sa-si poata atinge obiectivul national privind o pondere de 24% a energiei regenerabile in consumul final brut de energie la nivelul anului 2020. In urma insistentelor si argumentelor venite din partea Romaniei, Comisia a acceptat. Dupa un an si jumatate de la aplicarea schemei, autoritatile romane se sucesc si constata ca sprijinul este mult prea generos si incarca prea mult factura la electricitate. Guvernul va aproba saptamana viitoare proiectul de OUG privind amanarea pana in 2017, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi.

In aceasta perioada, va fi acordat un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi,  cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Toate acestea se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat.  Certificatele amanate, adica 1 certificat pentru eolian, unul pentru energia hidro si doua pentru energia solara, vor putea fi recuperate dupa trei ani in  functie de cum va stabili Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE). Adica, ceea ce nu se acorda in acesti trei ani va putea fi  recuperat ulterior. Potrivit Legii 220/2008, numarul de certificate verzi ar fi urmat sa se diminueze din 2017. In conditiile in care vor trebui recuperate certificatele neacordate in urmatorii trei ani, aceasta diminuare se va aplica mai tarziu. De mentionat ca nu toate certificatele verzi se reduc. Pentru hidrocentralele retehnologizate de pana in 10 MW se vor acorda in continuare 2 certificate verzi. Aceasta in conditiile in care Hidroelectrica intentioneaza sa vanda microhidrocentralele pe care le detine si care necesita retehnologizari.

Cum s-a ajuns aici (o scurta istorie)

In urma cu cativa ani, se vorbea de potentialul extraordinar al Romaniei pentru energia regenerabila, chiar daca nu incepuse inca frenezia investitiilor in  domeniu. La inceputul anului 2010 erau instalati doar 14,1 megawati in centralele eoliene. Investitorii inca asteptau sa fie pusa in aplicare schema de  sprijin promisa de autoritati. In noiembrie 2008 aparuse celebra Lege 220, insa pentru a putea fi acordate, efectiv, certificatele verzi, autoritatile  trebuiau sa elaboreze si normele de aplicare. Aceste norme de aplicare nu puteau fi aprobate pana nu-si dadea acordul Comisia Europeana. Schema de sprijin,  una extrem de generoasa, a fost conceputa in Parlament, unul dintre principalii sustinatori fiind Iulian Iancu, deputat PSD, si presedintele comisiei de  industrii din Camera Deputatilor. Mai departe, responsabilitatea negocierilor cu autoritatile de la Bruxelles a revenit Ministerului Economiei, ANRE si, in  principal, Consiliului Concurentei. In acea perioada, la guvernare se afla PDL. Dupa multe runde de discutii si explicatii, abia in august 2011, Comisia  Europeana si-a dat acordul pentru aplicarea Legii 220, iar in octombrie 2011, Guvernul a aprobat actul normativ care permitea aplicarea schemei de sprijin.

In urma aplicarii acestei scheme de sprijin, sectorul regenerabilelor a inceput sa se dezvolte puternic. La ora actuala, s-a ajuns la o capacitate instalata  de circa 2.100 MW in centrale eoliene si circa 50 MW unitati fotovoltaice si cam tot atat in centrale pe biomasa.

Din momentul in care s-a instalat noul Guvern Ponta, viziunea autoritatilor asupra schemei de sprijin s-a schimbat. Chiar din ziua in care a fost nominalizat  in functia de ministru delegat pentru energie, Constantin Nita a vorbit despre necesitatea reducerii schemei de sprijin, motivul fiind impactul prea mare  asupra facturilor la energie. Influenta ar fi de 12%, in medie, la consumatorul casnic. Pe fondul unei nemultumiri generale legate exact de aceasta influenta, intentia lui Nita a fost  bine primita in randul consumatorilor, fie casnici, fie industriali. Consumatorul obisnuit nu accepta ideea de a plati investitiile in asa-zisa  "energie verde", doar ca niste companii sa poata obtine cat mai rapid profit.

Insa nu consumatorul casnic a fost factorul decisiv. De fapt, in spatele deciziei a existat un lobby foarte puternic al marilor consumatori, gen Alro si ArcelorMittal, pentru reducerea numarului de certificate verzi.  Pentru ArcelorMittal este chiar o conditie impusa autoritatilor pentru a-si pastra activitatile din Romania. Guvernul nu a recunoscut niciodata explicit  faptul ca este supus unui santaj. Si premierul Victor Ponta si ministrul Varujan Vosganian au afirmat ca ArcelorMittal ia in considerare, la modul general,  retragerea din Europa. Reprezentantii ArcelorMittal sunt nemultumiti de nivelul preturilor la energia electrica din Europa, nu doar Romania, a afirmat  premierul Victor Ponta. ArcelorMittal a "vorbit de posibilitatea de a se retrage din Europa", a precizat premierul fiind intrebat daca  exista posibilitatea ca aceasta companie sa renunte la activitatile din Romania. ArcelorMittal si Alro sunt aceleasi societati care au beneficiat de-a lungul  anului de tot felul de avantaje prin contracte bilaterale incheiate cu producatorii ieftini de energie (Hidroelectrica) din Romania.

Dezvoltarea in forta din ultimii ani a regenerabilele a provocat nemultumiri inclusiv in randul producatorilor de energie clasici. Atat reprezentantii unitatilor de productie a energiei din surse clasice, cat  si cei ai operatorul national de transport "Transelectrica", au acuzat lipsa unor reguli clare pentru producatorii de energie eoliana, fapt care ar putea duce  la dezechilibre puternice in sistemul energetic. Motivul: energia verde are prioritate la intrarea in sistemul energetic national. De exemplu, daca  centralele eoliene estimau o productie de 300 MWh si realizau, de fapt, 600 MWh, trebuiau oprite centrale pe alte surse de energie pentru a fi preluata  intreaga cantitate produsa. Si invers. Daca produceau mai putin decat au estimat, trebuiau sa intre imediat in sistem alte centrale pentru a compensa  deficitul. Altfel spus, sistemul energetic national functioneaza dupa cum bate vantul. De exemplu, daca centralele eoliene estimau o productie de  300 MWh si realizau, de fapt, 600 MWh, trebuiau oprite centrale pe alte surse de energie pentru a fi preluata intreaga cantitate produsa. Si invers. Daca  produceau mai putin decat au estimat, trebuiau sa intre imediat in sistem alte centrale pentru a compensa deficitul. De la un timp, lucrurile au inceput sa  se schimbe. Guvernul si ANRE a inceput sa acorde mai multa importanta energiei produsa de "ineficienti", adica de termocentrale. Sub amenintarea unor  proteste cu mii de mineri la Bucuresti, autoritatile au aprobat masuri care care permit termocentralelor acces garantat si prioritar in sistemul energetic.

Ce se poate intampla de acum incolo

De la 1 iulie 2013 va fi aplicata masura amanarii acordarii unor certificate verzi. Efectul imediat va fi o reducere a facturii la energie, ceva mai  consistenta in cazul consumatorilor industriali si nesemnificativa in cazul consumatorilor casnici. Care va fi exact impactul este greu de spus. Nici macar  ministrul delegat pentru energie nu stie precis, fapt care nu-l impiedica sa avanseze o cifra impresionanta pentru consumatorul obisnuit. "Nu am studiat  impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10% in factura de la 1 iulie", a spus ministrul. Probabil ar fi fost 10% daca s-ar fi renuntat la intreaga schema de sprijin.

Pe termen mediu, efectul ar putea fi chiar cresterea pretului la energia electrica  pentru consumatorul industrial. In acest moment, preturile pe bursa OPCOM se afla la un nivel extrem de scazut. Sunt cele mai mici preturi din UE. Si la consumatorul final sunt printre cele mai mici preturi. Potrivit energy.eu, la nivelul lunii noiembrie, preturile la consumatorul industrial din  Romania erau cele mai reduse din UE, iar la consumatorul casnic erau cele mai mici dupa Bulgaria. Un motiv al preturilor reduse de pe bursa este ca aceasta a  fost inundata de energia regenerabila. In conditiile in care primesc aceste certificate, producatorii de energie regenerabila isi permit sa vina chiar si cu  preturi de "dumping", in detrimentul unor producatori "clasici", precum Hidroelectrica si complexul energetic Oltenia. In plus, a scazut si cererea.  Consumatorii industriali sunt mai putini activi pe piata, unii si-au inchis portile (cazul Mechel), altii si-au redus activitatea. Dupa amanarea acordarii  unui numar de certificate verzi, producatorii de energie eoliana ar putea sa mai salte putin preturile pe piata. Intrebat daca se va ajunge in situatia in  care "consumatorii industriali sa piarda pe o parte ce au castigat pe cealalta", Constantin Nita a spus ca se asteapta ca pretul sa se mentina la nivelul de  40-45 euro/MWh. Doar ca, in prezent, este de circa 37-40 euro/MWh. De precizat ca o crestere de preturi pe bursa ar fi in beneficiul Hidroelectrica si Oltenia care, in  prezent, nu reusesc sa incheie contracte bilaterale pe termen lung.

Un alt posibil efect ar putea fi reducerea investitiilor in domeniu. Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice, de exemplu, spune ca reducerea schemei de  sprijin a energiei regenerabile ar putea bloca investitii de 4 miliarde de euro.


In prezent, valoarea minima a unui certificat verde este de 28,8 euro, iar valoarea  maxima de 58,8 euro. Experienta anului trecut arata ca certificatele se  tranzactioneaza la preturi apropiate de valoarea maxima. Ce inseamna aceste certifiate? Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub  forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde sunt suportate de toti  consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la  consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata,  pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor  suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie.

Printre cei mai importanti actori de pe piata eolienelor se numara grupul ceh CEZ, grupul Monsson, controlat de familia Muntmark, grupul portughez EDP  Renovaveis, grupul italian Enel, grupul spaniol Iberdrola, grupul austriac Verbund si multi altii.


Problema regenerabilelor a fost pusa si in alte tari europene, precum Germania si Bulgaria. Si acestea au considerat ca este necesar sa adopte masuri pentru  reducerea schemelor de sprijin.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















15780 vizualizari

 • +26 (34 voturi)    
  nesemnificativ? (Joi, 23 mai 2013, 20:27)

  vercingetorix [utilizator]

  "Efectul imediat va fi o reducere a facturii la energie, ceva mai consistenta in cazul consumatorilor industriali si nesemnificativa in cazul consumatorilor casnici."

  Nesmnificativ???
  Ultima mea factura a fost de 81.32 lei. Certificatele verzi au totalizat 12.74 lei, adica 15%. Chiar vi se pare ca avem consumatori casnici atat de bogati in Romania?
  • +13 (19 voturi)    
   subscriu opiniei dvs. (Joi, 23 mai 2013, 21:02)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   ...
   • +3 (23 voturi)    
    Reactor nuclear oprit pt. eoliene. Jaf curat. (Vineri, 24 mai 2013, 0:04)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    In momentul de fata tara are un reactor de la Cernavoda oprit (vezi linkul), ca sa se dea prioritate energiei eoliene (vintul sufla puternic). In loc de 1300 MW nucleari se produc doar 700.

    Sursa:
    www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php#

    Producem energie scumpa eoliana in detrimentul celei nucleare considerabil mai ieftine. Asta se numeste jaf.
    • +8 (22 voturi)    
     Eram curios (Vineri, 24 mai 2013, 1:23)

     gigtic [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     cat de repede o sa apara dumitrica cu graficul ala de la Transelectrica.

     Asa de curios ai incercat vreodata sa faci o comparatie intre costurile de productie pe tipuri de productori de energie electrica. Uite aici cateva date: Hidroelectrica 125 lei/MWh, Nuclearelectrica 140 lei/MWh, Complexul Energetic Oltenia 190 lei/MWh; Complexul Energetic Hunedoara 271 lei/MWh, turbine eoliene 190-195 lei/MWh. In timp ce la primii productori e pretul de intretinere al instalatiilor, la turbinele eoliene e costul echipamentului si mentenanta la o durata de viata de 20 ani.

     Daca tot esti asa mare specialist raspunde-mi la trei intrebari:
     1. Cate emisii de dioxid de carbon si alte gaze de ardere au acele turbine eoliene
     2. Cam cat crezi ca mai au durata de viata termocentralele care au fost construite acum 30-40 ani, cate termocentrale au fost construite in ultimii 20 ani si cine ar suporta constructia unora noi (apropo de mult hulitele certificate verzi)
     3. Te-ai intrebat vreodata cati bani a bagat statul in cele doua gauri negre, cele doua Complexe energetice, doar pentru a nu inchide termocentralele invechite de zeci de ani si minele care extrag carbune de o foarte proasta calitate din cauza caruia termocentralele functioneaza cu un randament scazut?
     • 0 (18 voturi)    
      MWh eolian costa minim 370 lei. Pret imens! (Vineri, 24 mai 2013, 2:00)

      dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

      Valoarea unui certificat verde este intre 121,89 si 248,30 lei.

      Cum eolienele au fost si inca sunt subventionate cu doua certificate inseamna ca pretul unui MWh eolian este cel putin 244 lei dar poate depasi 496 lei ceea ce inseamna o medie de 370 lei pe MWh eolian doar subventia, sensibil mai mare decit cel mai ridicat pret al megavatului produs din carbune.
      • +9 (13 voturi)    
       Prostii (Vineri, 24 mai 2013, 9:49)

       Chianti [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       Dle Dumitrica,

       Oare cum este viata d-voastra de sunteti obligat sa veniti la fiecare articol si sa dezinformati (cu buna stiinta sau din prostie) lumea?

       In fiecare an Nuclearelectrica are planificata o revizie a unuia dintre reactoarele sale. Ceea ce se intimpla si acum. Revizia e anuntata, fiecare stie cind se intimpla etc. E bine ca o fac acum cind exista potential hidro mare.

       Prin urmare ce tot vorbiti prostii ca reactorul e oprit ca sa dea prioritate eolienelor?

       Chiar atat de nesimtit sunteti?
       • +2 (8 voturi)    
        26.7% MW-ti eolieni din total consum Romania (Vineri, 24 mai 2013, 11:17)

        dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

        Romania si-a atins obiectivul de 24% energie eoliana din totalul productiei. Nu mai trebuie asteptat anul 2020.

        Ieri 23 Mai 2013 la ora 17 eolienele produceau 1750 MW iar consumul total in Romania era de 6550 MW.

        1750 din 6550 este 26.7% !!!

        Partea proasta este ca azi la 9 dimineata productia eoliana scazuse la 87 MW. Acum este 456 MW. Deci pe aceasta energie eoliana nu se poate pune nici o baza.

        Citat Hotnews:
        "Romania sa-si poata atinge obiectivul national privind o pondere de 24% a energiei regenerabile in consumul final brut de energie la nivelul anului 2020."
        • +1 (7 voturi)    
         Eroare (Vineri, 24 mai 2013, 13:41)

         Chianti [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

         Stimate domn

         tinta de 24% se refera la consumul total brut de energie. Energie inseamna si petrol, gaze, pacura, energie termica. Prin urmare e nevoie ca in acest mix total energia regenerabila sa reprezinte 24%.

         Or ce energie regenerabila folositi sa substituiti consumul de petrol sau de energie termica de ex?
       • -1 (7 voturi)    
        vad ca va legati toti de afirmatia (Vineri, 24 mai 2013, 12:42)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

        referitoare la Centrala de la Cernavoda.
        Dar vad ca nu citeste nimeni afirmatia cu costul real al energiei eoliene adica peste 400 lei.
        De ce nu combateti stimabililor?
        • -2 (2 voturi)    
         Depinde ce calculam (Vineri, 24 mai 2013, 13:47)

         Chianti [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

         Stimate domn,

         ca sa comparam 2 costuri intre ele in acest sector trebuie sa avem:

         1) ambele centrale sa fie sau sa nu fie amortizate.

         2) sa aiba un numar egal de ore de functionare.

         La primul, centralele termoelectrice sunt amortizate de macar vreo 10-15 ani de zile. Acum ele trebuie sa-si acopere teoretic numai costul variabil pentru a functiona. Centralele eoliene sunt noi, abia instalate, unele nu au nici 1 an de zile de amortizare. Normal ca din acest punct de vedere ele sunt dezavantajate de o comparatie.

         La al doilea, numarul de ore de functionare la eoliene este dat de vint. Daca nu ai potentialul natural, nu functionezi. Dl Dumitrica a descoperit aici apa calda, e ca si cum ai spune ca daca nu ai apa nu functioneaza centrala hidro.

         Daca insa incluzi amortizarea centralelor in cost, veti vedea ca o centrala termoelectrica pe carbune neamortizata are un cost pe MWh comparabil cu cel al uneia eoliana neamortizata.
         • -3 (3 voturi)    
          hai mai termina cu dezinformarile (Vineri, 24 mai 2013, 17:38)

          kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

          se stie, si o spun si specialistii, energia verde e cea mai scumpa.
        • +7 (7 voturi)    
         costul real (Vineri, 24 mai 2013, 15:28)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

         Daca tot vrei sa vorbim de costul real al energiei conventionale, adauga si 'subventia' de zeci miliarde de lei pentru pierderile companiilor de stat din domeniul energetic. Doar Compania Nationala a Huilei are miliarde de lei datorii la buget, desi alte miliarde au tot fost 'sterse'..
         Daca aceste pierderi ar fi incluse in preturi? Practic ne furam singuri caciula. Guvern dupa guvern, toti amana rezolvarea problemei. Inca doua reactoare la Cernavoda ar insemna zeci de mii de someri in industria energetica.
         Daca am ajunge la situatia ideala in care sa folosim doar energia nucleara si hidro pentru a balansa variatiile specifice solutiilor alternative, per total am iesi mult mai ieftin.
      • +6 (6 voturi)    
       da, costul certificatelor e problema (Vineri, 24 mai 2013, 10:29)

       spy [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       nu numarul lor. o sa primeasca numai rechiniii mari certificate daca le reduce numarul. dar pretul platit de consumatori pe certificate va ramine acelasi.
      • +1 (5 voturi)    
       din putul gandirii... (Vineri, 24 mai 2013, 15:15)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       ce costuri compari tu acolo? daca ne apucam sa detaliem componentele pretului ala de 370 lei/MWh, vom gasi amortizarea investitiei, cheltuieli de intretinere, profitul investitorului etc..
       Sa comparam acum cu una conventionala? CE Oltenia. ~200 lei/MWh: Cheltuieli de intretinere, materie prima, piederi pe tot lantul de aprovizionare/productie.
     • +2 (6 voturi)    
      "dasteptule".............. (Vineri, 24 mai 2013, 16:27)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

      daca turbinele eoliene sunt asa de rentabile, de ce ni se baga pe gat , certificatele verzi, de ce se vinde asa de scump kw-ul de energie eoliana????

      ai bani prea multi nasimtitule,, de aia inghiti galusca verde.......eolienele sunt o sursa de jaf , din partea unor comp.straine,vis-a vis de romani.
      • +1 (1 vot)    
       V-a luat sediul (Luni, 27 mai 2013, 13:34)

       math [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

       ... de la PRM, v-a scumpit si medicamentele, aveti noroc cu halatele albe care sunt inca la promotie. Nu inteleg de ce nu va taie cablul de internet.
    • +11 (13 voturi)    
     reactor in revizie (Vineri, 24 mai 2013, 9:23)

     nicu_psi [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Prietene, reactorul de 700 MW este oprit pentru revizie planificata anuala! In momentul cand se va finaliza revizia CNE Cernavoda va produce din nou ~1400MW!
     • -4 (6 voturi)    
      Revizia reactorului este doar un pretext (Vineri, 24 mai 2013, 10:53)

      dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui nicu_psi

      Reactoarele de la Cernavoda si-au indesit substantial reviziile in ultimii doi ani de cind avem multe eoliene.

      Avem de-a face cu asa zise opriri pentru revizie cind in realitate reactoarele sunt stopate pentru a avea eolienele cui sa vinda curent scump.
      • +1 (5 voturi)    
       teoria transpiratiei.. (Vineri, 24 mai 2013, 15:30)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

       de ce ar opri reactorul de la Cernavoda, care produce energie ieftina, si nu ar opri unul din complexele energetice care ard carbunsi si pacura?
    • +5 (7 voturi)    
     Vorbim sa ne aflam in treaba (Vineri, 24 mai 2013, 9:47)

     Lord Sith [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Numai specialisti in energie comenteaza pe aici, unul si unul. Mai documentati-va inainte de a comenta pe langa: http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14763850-unitatea-2-cernavoda-intra-programul-oprire-planificata.htm
    • +3 (5 voturi)    
     ce ineptii (Vineri, 24 mai 2013, 11:33)

     unnecunoscut [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Pisi, nu cred ca ai vrea sa te joci cu programul de mentenanta preventiva a unui reactor nuclear, ca nu se stie niciodata cand face poc. Crede-ma nu opreste nimeni un reactor nuclear ca bate prea tare vantul. N-o sa mai puna carbune pe foc, o sa inchida robinetul la hidro, dar reactorul nuclear nu-l opresti asa dupa cum te taie capul.
  • -3 (11 voturi)    
   Este semnificativ 15% cum sa nu fie.DAR !! (Joi, 23 mai 2013, 23:35)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   problema este cel putin de legalitate daca nu si de moralitate in afaceri .
   Adica eu cetatean cu un venit de ex de 400 euro impreuna cu inca alti fraieri ,-- da asta e cuvintul fraieri daca nu prosti -- sa le sustinem financiar o parte din investitiile firmelor din energie prin certificatele verzi . De ce?
   Pai de ce , sintem noi actionari in acele firme ? NU
   Primim noi dividende la sfirsitul anului de la acele firme? NU


   Si atunci pt ce sa facem noi investitii in acele firme, cind noi poate vrem sa investim in culturi de castraveti .
   Ca lor nu le merge afacerea tot anul, pai e problema lor unde-si investesc banii .
   • +14 (16 voturi)    
    nu e chiar atat de simplu (Vineri, 24 mai 2013, 0:42)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    15% e mult? cat ar trebui sa fie? 2%? 5%? sa nu fie deloc?

    sistemul asta de subventionare a 'energiei verzi' merge pe principiul win-win. ei fac profit, noi respiram aer curat. sau un pic mai curat..
    este o investitie pe termen lung. ca urmare ar trebui completata de o strategie pe termen lung. pentru asta insa ar trebui sa avem politicieni capabili sa gandeasca mai departe de ziua de maine.

    cat sunteti dispusi sa platiti ca sa nu mai ardem carbuni si pacura pentru generarea de energie electrica? desigur, multi pot fi atat de impovarati de nevoile financiare sau dimpotriva, ignoranti, incat sa spuna ca mai bine ardem lemne daca e mai ieftin.
    • -3 (9 voturi)    
     A ajuns cam scump aerul curat (Vineri, 24 mai 2013, 10:08)

     linarel [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     iar daca prin extrapolare am ajuns sa platit im si aerul atunci .....e cazul sa plecam .
     • +4 (6 voturi)    
      unde? (Vineri, 24 mai 2013, 11:36)

      unnecunoscut [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      unde dragule? pe alta planeta sa o distrugem si pe aia? de fapt nici pe asta nu o distrugem, o facem doar sa nu mai poate sprijini specia noastra si dupa ce vom muri toti va renaste.
      • -2 (4 voturi)    
       necunoscutule (Vineri, 24 mai 2013, 12:46)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui unnecunoscut

       Totul are un pret, chiar si pe pentru credinciosii in Mama Gaia. Nu-i asa ca era mai bine acum vreo 200 de ani cand aerul era mai curat si speranta de viata la jumate?
       • +2 (8 voturi)    
        ia mai gandestete (Vineri, 24 mai 2013, 14:17)

        Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        ain curand (10-15 ani) vom avea aer curat si speranta de viata dubla + muuuulte beneficii ale industrializarii (care functioneaza cu energie)

        ti se pare mult 12 lei pe luna? mai important: AI FOST ATENT CA IN AIA 12 LEI INTRA SI COSTUL DE COGENERARE DE LA TERMO?
    • 0 (6 voturi)    
     numai .... (Vineri, 24 mai 2013, 16:37)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     un nesimtit cu bani multi poate fi de acord cu tine..............daca vrei mai mult aer curat pleaca in "labrador" sau "groenlanda".
  • 0 (14 voturi)    
   Se stia din 2008 ca eolienele sunt nerentabile (Joi, 23 mai 2013, 23:51)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   In medie la fiecare 10 turbine instalate cel putin 8-9 stau degeaba si doar 1-2 produc energie la puterea nominala.

   In Romania vintul nu sufla suficient de puternic si sustinut. Degeaba avem putere instalata de peste 2000 MW daca media zilnica efectiv produsa este de 200-300 MW. Eolienele sunt o paguba. In medie platim 10 turbine (cost de productie, instalare si intretinere, etc.) ca sa folosim 1-2 din ele. Este jaf.

   Vezi si comentariul din 14 Feb. 2008 referitor la eoliene si solare:

   ioniliescu.wordpress.com/2008/02/14/un-adevar-incomod/#comment-2842

   La vremea respectiva, inceputul lui 2008, Ion Iliescu alaturi de altii aberau cu avantajele eolienelor dind apa la moara escrocilor care ne-au pricopsit in anii ce au urmat cu o padura de moristi total nerentabile.
   • -4 (6 voturi)    
    deci eolienele e o consipratie comunista! (Vineri, 24 mai 2013, 8:40)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    ceea ce explica de ce China este producatorul nr 1 pentru energie din asta verde, desi ar trebui numita energie rosie!! (sic)
    • +6 (6 voturi)    
     Produce, dar nu foloseste (Vineri, 24 mai 2013, 9:14)

     Laur_ [utilizator] i-a raspuns lui nellino

     China produce panouri solare si alte piese dar pentru export, adica pe bani.
     Energia necesara producerii panourilor si turbinelor vine din carbune.
     Asa ca instalarea de noi panouri si turbine eoliene este pe termen scurt _poluanta_ si este _eco_ numai pe termen lung si foarte lung... presupunand ca pui panourile la soare si turbinele in vant; si presupunand ca le si folosesti la capacitate maxima vreo 20 de ani.
   • +6 (10 voturi)    
    energie (Vineri, 24 mai 2013, 10:23)

    wfox [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Prietene se vede ca ești pe dinafara... în primul rând eolienele sunt instalate în zone studiate unde vântul chiar bate constant și susținut nu cum zici matale acolo, ducând niște ore de funcționare la ~2000/an. Apoi cum zicea mnicku...TU plătești un serviciu...energie produsa verde... adică mai putina poluare. Daca te afuma ăștia cu cărbunele și păcură iar te superi... Dar ca OMV-Petrom scoate din țară multe milioane de euro pe spinarea ta, asta nu te deranjează? Sau o sa plătești ca un catar oricât cât iți cer ei
    pe benzina? Si, DA lucrez în domeniu ca inginer, asta asa ca sa nu fie dubii sau discuții și probabil sunt multe mii de angajați în zona asta...Si ca incheiere, după 1 iulie vei avea factura la energie nu cu 15% minus ci cu 15% în plus dar explicațiile vor fi de la USL de natura "ca sa vedeți domne', da' cu liberalizarea, ca sa vedeți ca nu am luat în calcul chiar asa...ca sunt influente, piață...bla bla"
    • 0 (8 voturi)    
     Vint constant in Romania?! (Vineri, 24 mai 2013, 11:52)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui wfox

     Am trait sa o aud si pe asta!

     Uita-te pe situl Transelectrica sa vezi ca in energia eoliana produsa se modifica cu 100 MW nu de la o ora la alta ci din 10 in 10 minute. Intr-o ora scade sau creste si cu 600 MW.
     • 0 (4 voturi)    
      re (Vineri, 24 mai 2013, 13:56)

      wfox [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Pai nu știu stimabile cum unul și altul și-au pus turbinele, e în interesul meu ca o eoliana sa producă la nominal timp maxim. Daca alții aleg sa le pună unde nu trebuie este treaba lor și a celor care le-au permis...
     • +1 (1 vot)    
      vint constant in buzunare ! (Sâmbătă, 25 mai 2013, 16:29)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      .
  • +3 (11 voturi)    
   energia verde este matura si trebuie (Vineri, 24 mai 2013, 9:21)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   energia verde este matura (este ridicata in picioare) si trebuie sa se descurce acum pe propriile picioare in totalitate !
   • +6 (8 voturi)    
    cum face carbunele? (Vineri, 24 mai 2013, 14:19)

    Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    e? ia zi? cate subventii baga statul in carbune (mine+termo). nu mai pun la socoteala scurtirile de la impozite.

    am impresia ca termo si minele sunt industrii MULT mai mature decat regenerabilele. VREAU sa se descurce singure.
  • +4 (6 voturi)    
   nu e foarte simplu! (Vineri, 24 mai 2013, 10:21)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   [si depaseste gandirea electorala a lui Nita]:
   A. nu vedem in factura (dar vedem in buget) costul de mediu al termocentralelor - cifrele antipoluare sunt ingrozitoare
   B. nu vedem in factura costul extractiei de carbune SUBVENTIONATA la greu, dar in vedem in buget
   C. daca la Iasi/Buzau/Satu-MAre se introduce cogenerare [vrea si Oprescu] ca sa reduca costul termoficarii (de 3 ori bravo!) de ce plateste si cel de Aiud/Husi/Strehaia costul cogenerarii, ca doar nu i se scade de la caldura ceva? Eu zic ca PSD isi ia voturi de la Iasi prin factura celor de la Aiud etc
   D. pe rationamentul ingust al unora nu ar trebui nici un reactor nou ca sa nu incurce treburile din Gorj (lignit) si sa nu strice colegiul electoral al lui Ponta.
   PS. marii "strategi" din guvern in fata unui surplus de energie electrica, nu scad pretul pe kwh ca sa STIMULEZE consumul si fac pe dos.
  • +2 (4 voturi)    
   infrastructura (Vineri, 24 mai 2013, 11:52)

   unnecunoscut [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   Dragul meu, noi inca exploatam ce a construit Ceausescu tot pe spatele poporului, termocentrale, hidrocentrale, retea de distributie. DIn pacate insa toate astea incep sa se apropie de finalul vietii daca nu l-au si depasit deja. Ca sa-ti fac o analogie e ca si cum ai trage inca de o Dacie din 80 vai de ea si devine iminent momentul in care va trebui sa strangi cureaua sa o inlocuiesti cu una noua. Sistemul energeti e o chestie de siguranta nationala, deci nu va mai plangeti de 15%.

   Daca aveti facturi prea mari, reduceti-va consumul, e foarte usor.
   • +2 (6 voturi)    
    problema ........"e".... (Vineri, 24 mai 2013, 16:49)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui unnecunoscut

    cu certificatele verzi......de ce sa le platim noi investitia, sa-si scoata banii din plata cons. de energie, la pretul de pe piata.......de ce se milogesc inv. verzi de noi, eu stiu ca numai tziganii cersesc.
    • +1 (1 vot)    
     de cate ori repeti (Luni, 27 mai 2013, 10:07)

     math [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     aceeasi aberatie ? Esti platit la mesaj sau la cavant ? Oprete-te, alegerile au fost in 2012 !
     Nu s-a milogit nimeni de tine. Statul i-a incurajat sa vina si sa inveteasca asa cum au facut toate statele civilizate. Nu intelegi nimic si te superi ca bate vantul. Ignoranta voastra nu are limite.
 • +9 (27 voturi)    
  nu conteaza (Joi, 23 mai 2013, 20:49)

  dum_i [utilizator]

  La cos cu energia verde, rromania celor 70% are nevoie de gaze de sist si cianura.
  • 0 (16 voturi)    
   Parerea mea (Joi, 23 mai 2013, 21:34)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Parerea mea este ca oamenii vor si merita energie ieftina. Solutiile trebuie sa le gaseasca cei pe care oamenii i-au pus la conducere, de-aia le-au acordat votul de incredere.
   • +11 (13 voturi)    
    desigur. (Vineri, 24 mai 2013, 0:44)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    altii trebuie sa faca si noi sa stam linistiti. ca deh, dupa efortul supraomenesc de punere a unei stampile, ar fi si cazul ca ei sa puna osu' la munca.

    si daca nu o fac? nu-i nimic.. romanul va admira cuminte drobul de sare inca 4 ani, apoi va mai da o stampila cu naduf, 'celorlalti'!

    alti 4 ani irositi..
   • +1 (3 voturi)    
    ai uitat sa spui (Vineri, 24 mai 2013, 10:05)

    math [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    ...ca oamenii vor pace si intelegere intre popoare, fara amestec in treburile interne. .... uniti-va !
  • +13 (19 voturi)    
   mititelul si berea (Joi, 23 mai 2013, 21:35)

   absro [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Conteaza doar sa aiba bani de tigari, bere si mititei. Restul nu conteaza. Efect de sera? Poluare? Calduri extreme? Inundatii? Nu are cum sa fie de la asta, eu doar am zis ca vreau sa platesc mai putin la curent, sa se descurce!
   • +2 (8 voturi)    
    Ai uitat internetul (Joi, 23 mai 2013, 22:20)

    La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui absro

    Internetul e important pentru ca se pot posta pe forumuri tot felul de aberatii si stereotipi de catre smecherii de azi cu un anume iz de intelectuali. Ceilalti, o buna majoritate, care muncesc pe un salar minim de 6-8 milioane din care o parte importanta merge la curent si astfel nu mai au bani de internet cu ajutorul caruia ar putea afla ca exista curent bun si curent rau.
    • 0 (2 voturi)    
     te aberezi (Vineri, 24 mai 2013, 14:22)

     Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

     revino, bea niste apa din cand in cand
  • 0 (6 voturi)    
   deci conteaza (Joi, 23 mai 2013, 22:28)

   La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Aia 70% poa' sa crape daca ceilalti 30% vor asa. Si asta doar pentru ca fiind 30% e normal ca ei stiu mai bine ce e bine. Ei stiu tot si despre toate. A, si sa nu uitam: ei sunt si cei mai cinstiti. Singurii cinstiti. Si asta doar pt ca sunt 30%.
 • +12 (18 voturi)    
  de neinteles (Joi, 23 mai 2013, 22:02)

  vercingetorix [utilizator]

  Ce nu mai inteleg eu este de ce e nevoie ca cei care consuma sa sprijine producatorii de energie regenerabila? Cine doreste sa produca energie in acest fel sa faca investitii dar sa nu se astepte sa obtina profit a doua zi dupa ce a infiintat firma asa cum fac multi din cei din turism, de ex.
  • +2 (8 voturi)    
   niu poti sa intelegi matematica (Vineri, 24 mai 2013, 10:15)

   math [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   ...pana nu inveti adunarea si tabla inmultirii. In al doilea rand voi nu puteti sa va abtineti sa va dati cu parerea, indiferent cat sunteti de aerieni.

   Energia verde este mai scumpa deocamdata, mult mai scumpa. Dpdv economic NU este rentabil sa o produci. Deci statele civilizate incurajeaza energia verde prin masuri clare dar pe banii cetatenilor, care platesc mai mult la facturi. Asa e peste tot in lume. Dar mai trebuie 15 ani pana sa priceapa romanul nostru multilateral educat. Pana atunci poate scade pretul la panouri solare si invertoare..... Fiti siguri ca smecherii de partid care au investit deja, isi vad linistiti de treaba USL va gasi certificate si cumparatori (vezi termocentrale falimentare) care sa le plateasca imediat cu veselie. O idee buna pentru omenire, o mare porcarie damboviteana.
   • 0 (2 voturi)    
    poate.....poate.... (Sâmbătă, 25 mai 2013, 19:55)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui math

    si daca nu scade pretul la aceste panouri solare.............aruncam banii , asa....in aer.

    ma "inteleptul " lui peste prajit, te scot banii afara din casa,......fa tu cercetare pe banii tai si ai mati, nu pe ai mei.
    • +1 (1 vot)    
     e interesant... (Luni, 27 mai 2013, 9:58)

     math [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     ...ca se lasa mesaje cu injuraturi. Dar stim ca e greu cand scad ajutoarele sociale si oamenii sunt gata sa sara la bataie pentru 8 lei.

     Ideea e simpla. Nu pricepi nimic la fel ca alte cateva milioane. Nu intelegi ce se intampla, nici de ce. Votezi pentru un mic si o bere si traiesti pentru un mic si o bere. Mai mult nu se poate.

     Tot ce poti spera este ca USL sa scada cu 7% pretul la paine si sa mareasca pensia cu 17%. Atunci vei ajunge si la bunastare si fericire deplina. Cat despre pretul utilitatilor tine-te bine ! O sa iti dea USL cu ele in cap pana vezi stele verzi.
  • +1 (3 voturi)    
   d'aia (Vineri, 24 mai 2013, 10:40)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   pentru ca cine produce energie face si legile si nesimtirea nu are limite...
  • +3 (5 voturi)    
   Si termocentralele+minele la fel (Vineri, 24 mai 2013, 14:25)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   E dubios ca presa nu a investigat niciodata cati bani ne costa termo si mentinerea minelor. Eu propun sa fie trecute TOATE costurile in facturile de curent. Astfel o sa va aud cand va tanguiti cat de mult platiti ca sa tineti niste centrale ineficiente in functiune. Si in momentul ala va garantez ca nici energia verde nu va mai avea nevoie de subventii, pentru ca costul MWh va fi suficient.

   Va tanguiti ca prostii pentru 10 lei pe luna. Da' la un pachet de tigari sau doua beri nu ati putea renunta nici macar o zi. Sau poate vreti sa cred ca traiti ca sihastrii?. Sunteti niste cretini.
 • -3 (15 voturi)    
  pe scurt (Vineri, 24 mai 2013, 0:31)

  jackalphonse [utilizator]

  in afacerea energiei verde erau bagate nume pedeliste cu greutate. inclusiv eba figura pe statele de plata a unor firme inainte sa devina europarlamentar maritata cu syda (care si-a inceput cariera odata cu dragoste pentru fata lui taticu). practic plateam cu varf si indesat, imflandu-ne facturile, pentru un lucru care ar fi trebuit sa ne scada facturile. cum psd-ul nu castiga nimic(nu-i asa, unde comision nu e, nimic nu e) le-a luat caimacul. asta este Romania, ce e bun e transformat in rau prin niste hartii stampilate
 • +4 (10 voturi)    
  niste observatii (Vineri, 24 mai 2013, 8:09)

  Tzepe [utilizator]

  Cateva observatii :
  1. Reducerea preturilor pe piata OPCOM nu a fost provocata de "inundarea pietei cu energie verde" deoarece preturile raman mici si cand oferta la regenerabile este zero (nu bate vantul).
  Cauza este reducerea consumului (nu merge economia).
  2. Chiar daca preturile au scazut pe piata, pe consumator il intereseaza cat plateste pe factura. Si plateste mai mult cu 10-15 % (cel casnic).
  3. Este anormal sa se considere regenerabila doar energia hidro produsa in unitati mai mici de 10 MW.
  TOATA energia hidro este regenerabila.
  Noi producand in hidro cca. 30 % din total, ne-am atins obiectivul pt. 2020.
  4. Transelectrica are probleme tehnice/costuri suplimentare f. mari datorita caracterului aleatoriu al energiei regenerabile, costuri pe care le suporta tot consumatorul final.
  5. Toata tevatura a fost provocata de faptul ca la noi nu se analizeaza efectele masurilor propuse.
  Intai sa taie si abia apoi se masoara.
  Prea multi habarnisti la decizie, numiti politic.
 • +2 (8 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 24 mai 2013, 8:46)

  Padre Corrado [utilizator]

  Claudia - felicitari pentru articol, subiectul e tratat profesionist si la rece, sine ira et studio!
  Ai atins cam toate punctele sensibile ale problemei - daca ar fi sa fiu foarte carcotas doar la incheiere ar mai fi fost de adaugat, o concluzie, ceva, caci se termina cam ca elefantul, brusc.
  In rest, inca o data felicitari pentru profesionalism!
 • 0 (2 voturi)    
  doar aspecte comerciale ? (Vineri, 24 mai 2013, 10:24)

  Tzepe [utilizator]

  Din nefericire, toate analizele expertilor in energie abordeaza problemele sub un singur aspect, cel de piata/comercial.
  Abordare ingusta, care distorsioneaza realitatea.
  Astept cu interes o analiza complexa, la nivel de sistem, care sa trateze inclusiv aspectele tehnice, de siguranta a sistemului energetic.
  Care se reflecta, in final, in costurile platite de consumator si in securitatea alimentarii cu energie electrica.
  Ce fac inginerii ?
 • +1 (1 vot)    
  Ce supara cel mai tare (Vineri, 24 mai 2013, 10:32)

  benicio [utilizator]

  Asta este, invatam lucrurile pe parcurs, din mers. Pe sistemul "trial and error". Dar pe mine, ca cetatean, contribuabil si, nu in ultima instanta, alegator, nu ma incanta foarte mult ca guvernanti sa invete din mers. Fiindca asta costa. Eu vreau ca acolo, la palatul Victoria, sa fie niste oameni capabili, nu niste diletanti care incerca o chestie, vad ca nu merge, incearca alta si tot asa. Pe banii mei. De ce nu studiaza mai multe modele din tarile civilizate care au energie eoliana de zeci de ani? Danemarca, Germania, de exemplu. De ce inventeaza apa calda? Sunt sigur ca nemtii au depasit balbaielile astea demult, de ce nu invatam de la ei?
 • +1 (3 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 24 mai 2013, 11:16)

  Sani [utilizator]

  Stimata doamna Claudia. Multumim pentru articol.
  Eu ma intreb de ce guvernul Romaniei nu incurajeaza dezvoltarea de proiecte fotovoltaice de catre persoanele particulare.

  Ma refer conectarea la retea (On-Grid) si nu la Off-Grid evident.
  Ce ar trebui sa se intample pentru asta:
  1. Existenta posibilitatii de a instala contoare bidirectionale.
  2. O schema de plata convenabila pentru doritori.
  Ex: Cei care isi incalzesc casele electric si isi instaleaza fotovoltaice, vor furniza mai mult curent vara si mai putin iarna. Schema de plata va trebui adaptata acestor conditii.

  Din pacate eu stiu ca nici una din conditiile esentiale de mai sus nu sunt realizate.
  Ma puteti ajuta cu informatii pe aceasta tema?
  • +2 (2 voturi)    
   LOL (Vineri, 24 mai 2013, 17:54)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   Iti pot raspunde eu la aceasta intrebare pentru ca am incercat recent sa pun pe picioare un proiect fotovoltaic ongrid (mai maricel).

   Ca sa te conectezi in retea,trebuie sa te duci la operatorul de energie regional- in cazul meu EON- pentru aprobarile de conectare etc.

   Mi s-a sugerat mai mult decat evident ca trebuie sa "marc banul" pentru aprobare. Suma: 10.000 EUR, cu mentiunea "fara garantii ca se aproba".

   Contor bidirectional + o schema de plata sunt chestii simple, insa crezi tu ca astia de la EON (sau celelalte firme de distributie de energie) vor vrea asa ceva in conditiile enuntate de mine mai sus? Nu cred. Ei vor prefera in loc de 1000 de producatori casnici de la care nu le "pica" nimic- un producator mai maricel pe care sa il curete de 10,000 EUR pt o aprobare.

   Numai bine.
   • +1 (1 vot)    
    De acord (Sâmbătă, 25 mai 2013, 8:21)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Si eu cred ca motivul inexistentei celor 2 conditii esentiale pentru demararea unui astfel de proiecte este coruptia functionarilor statului.

    Eu nu "am sapat" asa de adanc ca si tine, m-am rezumat la cateva intrebari catre renel.
    Raspunsul lor a fost ca nu stiu, ca nu exista nimic legiferat, etc... Usor penibil cu alte cuvinte.

    "Traiasca" politicienii romani: USL & PDL carevasazica.
 • -1 (3 voturi)    
  a cui afacere e? (Vineri, 24 mai 2013, 11:18)

  fene [utilizator]

  sau "follow the monney", cum zice Monica. Din nefericire pentru ea banii duc catre portocalii, dintre care face parte. Plus Iulian Iancu pe care il tot chema Base prin 2008 la Cotroceni sa-i cera parerea, ca "expert". Uite pentru ce ii il consulta, dupa ce l-a inclus si pe el in schema si l-a bagat in fata sa propuna legea in Parlament. Pun pariu ca restul initiatorilor sunt pedelisti de mare incredere, care apoi au facut lobby la CE in favoarea hotiei la drumul mare (probabil si pe acolo au gasit buzunare deschise, primitoare!)

  Iata si motivul pentru care Ponta l-a rejectat de pe lista de ministeriabili pe Iulian Iancu, ce parea favorit de la distanta! Bravo Ponta, la acesta faza! daca reusesti si sa distrugi mafiotaria vei face istorie!
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Vineri, 24 mai 2013, 11:53)

  a.nonim [utilizator]

  Separarea producatorilor de energie dupa modul de generare a fost o mare prostie. Centralele eoliene si hidrocentralele au preturi mici, dar depind de factorii naturali, deci nu au o productie previzibila. Termocentralele sunt 100% predictibile in schimb au costuri foarte mari de productie.
  Rezultatul este ca unii nu pot oferi contracte ferme, iar ceilalti nu pot avea o activitate rentabila de vreme ce se apeleaza la serviciile lor doar in situatii speciale. Cui ii convine sa construiasca o termocentrala si sa castige bani doar atunci cand ceilalti nu pot produce? Si nici pentru consumator nu este normal sa vrei o cantiate de energie, dar sa nu ai garantia ca o vei primi.
  Normal ar fi ca un furnizor sa aiba ambele tipuri de centrale (sau aliante prin care sa se imparta riscul si costurile), astfel incat randamentul scazut al termocentralelor sa fie compensat prin hidrocentrale sau eoliene, si sa ofere in schimb un grad mare de predictibilitate pentru consumator.
  • +3 (3 voturi)    
   E buna gandirea (Vineri, 24 mai 2013, 14:28)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   imi place solutia. este eleganta. sa imparta procentul de energie regenerabila per grupuri de producatori, astfel nu va mai fi nevoie nici macar de subventii deoarece -> ala va fi costul energiei electrice si cu asta basta.
  • +1 (1 vot)    
   da, f. corect..........bravo (Sâmbătă, 25 mai 2013, 20:00)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   o citi vreun politician si comentariile noastre......????
   • -1 (1 vot)    
    Ponta e cu ochii (Luni, 27 mai 2013, 13:45)

    math [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    ...pe tine ca pe butelie. Esti aproape la fel de destept ca dl. Nita, spaima eolienelor (n-am gasit alta rima)
 • +2 (6 voturi)    
  hm (Vineri, 24 mai 2013, 12:41)

  Xorciser [utilizator]

  "Pentru ArcelorMittal este chiar o conditie impusa autoritatilor pentru a-si pastra activitatile din Romania. Guvernul nu a recunoscut niciodata explicit faptul ca este supus unui santaj. "

  Ar fi bine sa reganditi aceasta afirmatie- cea de santaj.

  Ca scurt istoric, ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din Romania (dupa Alro).

  ArcelorMittal a vrut sa isi asigure energia printr-o participare la EnergoNuclear. Statul a spus initial ca va ramane actionar minoritar (49%), insa ulterior a "nationalizat" proiectul spunand ca de fapt vor pastra pachetul de control (51%). O parte din investitori s-au retras deja, Mittal e inca participant cu 6.2% la proiect.

  Dupa aceea a urmat Hidroelectrica. O noua "nationalizare" a unui contract de energie pt ArcelorMittal.

  A treia oara cred ca nu se va mai intampla, vor impacheta si vor pleca. Si nu e nici un santaj.
  • 0 (0 voturi)    
   Esti sigur ca nu... (Vineri, 24 mai 2013, 21:09)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   ...populatia casnica este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania?
 • +4 (6 voturi)    
  Ok, dar cu noi, utilizatorii casnici, cum ramane? (Vineri, 24 mai 2013, 12:43)

  bigbrother [utilizator]

  Din cate vad eu este un razboi al preturilor dictat de cei care conduc acele afaceri, pe sistemul cine livreaza mai multa energie ca sa obtina mai multi bani.

  Intrebarea este: de ce ar fi o problema pentru consumatorul casnic sa aiba o factura mai mica la curent? Doar pentru Acellor si Alro nu vor asta? Sau pentru ca Hidroelectrica nu mai are clienti? Nu le plang de mila firmelor, nu ar mai face afaceri in tara daca nu le-ar iesi ceva. Ca nu le mai iese ca in vremurile bune..asta e, ar trebui sa se termine odata cu tunurile si castigurile record.

  Pentru mine socoteala este simpla: vreau cat mai ieftin si fara efecte nedorite in viitor. Adica nu vreau sa dau pe mere ce iau pe pere. Vreau sa platesc cat mai putin dar fara sa respir aer poluat sau sa regasesc diferenta de bani in pretul altor produse.

  Asta in cazul in care chiar intereseaza pe cineva ce vrea un consumator casnic.
 • +1 (5 voturi)    
  Moca nu vrei (Vineri, 24 mai 2013, 14:30)

  Heruvim [utilizator]

  Sau eventual sa iti dea niste bani daca consumi?
 • +1 (1 vot)    
  Ce facem ? (Sâmbătă, 25 mai 2013, 13:40)

  ploiesteanu [utilizator]

  Consumul Romaniei este pana in 7000 de megawati și e in continua scadere. http://www.sistemulenergetic.com/ Premierul a luat aceasta masura de reducere a facturii datorita amenintarii Arcelarmittalului ca parasesc piata datorita scumpirii gazelor si energiei electrice. Noi putem produce peste 10 mii, fara cele 2 reactoare care urmează să se puna in functiune in urmatorii ani. Chiar ne trebuie energie mai multa ? Chiar trebuie sa dam atâți bani pe capricioasa energie eoliana (ca sa nu mai spun de cea fotovoltaica ce se pregatește sa intre pe piata energetica a Romaniei, și care e si mai scumpă) ? Eficienta energetica a Romaniei va deveni mai mare iar consumul mai mic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by