Comisia Europeana a transmis societatii OPCOM si societatii-mama a acesteia, Transelectrica, o comunicare privind obiectiunile referitoare la practica comerciala a OPCOM de a solicita participantilor la piata spot de energie electrica sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania. Opinia preliminara a Comisiei este ca OPCOM, operatorul singurei burse de energie din Romania, discrimineaza societatile comerciale pe motiv de nationalitate si loc de stabilire, incalcand astfel normele antitrust ale UE.

Comunicarea privind obiectiunile prezinta opinia preliminara a Comisiei privind cerinta OPCOM conform careia toti membrii pietelor spot ale energiei electrice (piata pentru ziua urmatoare si piata intrazilnica) trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania si, prin urmare, trebuie sa aiba sediul activitatii economice in Romania de unde sa-si desfasoare activitatea. Constatarea provizorie a Comisiei este ca aceasta cerinta reprezinta o discriminare impotriva comerciantilor straini si restrange concurenta pe piata energiei electrice din Romania, in incalcarea articolului 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si a articolului 54 din Acordul privind Spatiul Economic European (SEE).

Practica comerciala a OPCOM duce la cresterea costurilor pentru comerciantii straini care desfasoara activitate pe bursa energiei din Romania si ii descurajeaza sa intre pe piata angro de energie electrica din Romania. Aceasta reduce lichiditatea si eficienta pietelor de energie electrica.

Bursele de energie au un rol important in furnizarea de informatii privind preturile publice. Acest lucru este esential pentru a avea preturi transparente si fiabile la energia electrica pe pietele angro si cu amanuntul.

Comunicarea privind obiectiunile este o etapa formala in investigatiile Comisiei. Comisia informeaza in scris partile implicate cu privire la obiectiunile formulate impotriva lor, iar pentru a-si prezenta observatiile partile pot raspunde in scris si pot solicita o audiere.

Comisia Europeana a declansat in decembrie 2012 o investigatie antitrust asupra bursei de energie OPCOM si asupra actionarului acesteia, Transelectrica, din cauza blocarii unor traderi straini pe piata de tranzactionare a energiei electrice, informeaza Reuters. OPCOM ar impune participantilor pe piata sa inregistreze TVA si sa aiba sediul in Romania.

Comisia Europeana a deschis procedura oficiala antitrust impotriva OPCOM si Transelectrica pentru a investiga daca operatorul bursei de energie ar fi abuzat de pozitia sa dominanta, se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia este procupata de faptul ca OPCOM ar putea discrimina companiile din cauza nationalitatii lor sau a locului in care functioneaza, cu incalcarea articolului 102 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE). Deschiderea procedurii inseamna ca CE va efectua o investigatie aprofundata.

"Aceasta practica poate creste costul pentru comerciantii straini care doresc sa faca afaceri pe bursa de energie si descurajeaza participantii straini la intrarea pe piata de energie electrica, reducandu-se astfel lichiditatea pietei si eficienta sa", potrivit unui comunicat al Comisiei.

Tranzactionarea energiei electrice este cruciala pentru formarea transparenta a preturilor din domeniu, se mai arata in comunicat.

Autoritatea de concurenta a Uniunii Europene poate amenda companiile cu pana la 10% din cifra de afaceri pentru incalcarea normelor antitrust.