Guvernul nu se grabeste sa publice Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi. Actul normativ a fost aprobat marti, 4 iunie, insa nici pana acum nu a aparut in Monitor, chiar daca este asteptata publicarea acestuia cu mare nerabdare, atat de producatorii de energie regenerabila, cat si de marii consumatori. In acest moment nu sunt cunoscute prevederile acestei ordonante de urgenta mult discutate, iar actorii de pe piata energetica nu stiu inca la ce sa se astepte incepand cu 1 iulie 2013. Potrivit unor surse din piata, actul normativ nu a aparut inca in Monitor din cauza ca Departamentul pentru Energie inca lucreaza pe textul legii. Teoretic, Guvernul trebuie sa aprobe forma finala. In acest caz, forma finala este discutata si dupa aprobare.

Ordonanta nu a aparut in Monitor din cauza unei prevederi controversate care ar favorizeaza marii consumatori, mai spun surse din piata. Proiectul prevedea ca cei care au un consum mai mare de 150.000 MWh pe an ar urma sa plateasca certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achizitionata. Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu aceasta prevedere, fiind asimilata ajutorului de stat. In acest caz, este nevoie de notificarea Comisiei Europene si obtinerea unui aviz favorabil.

Guvernul a aprobat pe 4 iunie proiectul de Ordonanta de Urgenta. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ordonanta prevede "amânarea temporară, începând cu 01.07.2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi); recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele eoliene".

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) afirmat saptamana trecuta ca autoritatile romane trebuie sa notifice Comisia Europeana in vederea aprobarii Ordonantei de Urgenta privind reducerea schemei de sprijin pentru regenerabile. "O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare, se arata intr-un comunicat al RWEA. Asociatia mai arata ca autoritatile trebuie sa aduca lamuriri in privinta discriminarii pe care o va crea noua ordonanta, prin faptul ca aceasta se va aplica doar tehnologiilor eoliana, fotovoltaica si microhidrocentralelor noi, nu si biomasei si microhidrocentralelor retehnologizate.