Actionarii Hidroelectrica au decis in Adunarea Generala din 29 mai 2013 a hotarat componenta primului Consiliu de Supraveghere al companiei. Alegerea membrilor CS a fost facuta cu maxima discretie, fara o comunicare publica a propunerilor inainte de sedinta AGA si nici a hotararilor luate de catre actionari. Este adevarat ca decizia AGA poate fi gasita total intamplator pe site-ul companiei sau in cazul unei monitorizari zilnice a acestuia. Doi dintre membrii CS sunt Remus Borza si Remus Vulpescu, adica administratorul judiciar, respectiv administratorul special.

Remus Vulpescu si Remus BorzaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • UPDATE Remus Vulpescu nu mai este administrator special al Hidroelectrica. In aceeasi sedinta AGA din 29 mai s-a decis inlocuirea lui Vulpescu cu Ioan Mihaila, consilier al ministrului Constantin Nita.

Contactat de HotNews, Remus Borza a afirmat ca nu este o numire in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Este 'doar' un provizorat de doi ani din care el personal nu doreste sa asigure decat jumatate de an, adica pana la sfarsitul lui 2013. Intrebat de ce nu a fost comunicata decizia AGA, Borza a spus ca acest lucru intra in atributiile actionarilor. Actionarul majoritar este Ministerul Economiei, adica partea condusa de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, iar actionar minoritar este Fondul Proprietatea. Doar ca documentul postat pe site poarta antetul EuroInsol, administratorul judiciar si semnatura lui Remus Borza (vezi documentul atasat). Borza este cel care gestioneaza activitatea Hidroelectrica din iunie 2012 de cand a intrat in insolventa. Vezi aici cine este Remus Borza.

Remus Vulpescu, fost sef OPSPI in 2012, in prezent director de cabinet al ministrului finantelor, Daniel Chitoiu, este un alt membru al Consiliului de Supraveghere. Remus Vulpescu este cel care in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica a hotarat in iunie 2012 intrarea companiei in insolventa. Hotararea de solicitare a cererii de insolventa a fost adoptata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica in sedinta din 15 iunie 2012, fiind inaintata catre Tribunalul Bucuresti. Pe 18 iunie, contactat de HotNews.ro, Remus Vulpescu a afirmat ca nu poate sa infirme, dar nici sa confirme aceasta informatie. Cateva ore mai tarziu a recunoscut, printr-un comunicat de presa, intrarea companiei in insolventa. In acea perioada, Vulpescu era si seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). In luna octombrie si-a dat demisia din aceasta functie, exprimandu-si "public regretul pentru insuccesul licitatiei de privatizare a S.C. Oltchim S.A". La scurt timp dupa aceasta demisie, Fondul Proprietatea a anuntat ca il doreste pe Remus Vulpescu in functia de membru al Consiliului de Supraveghere, alaturi de Oana Truta. Aceasta era membru in Consiliul de Administratie, ca reprezentant al Fondului.

Dorinta Fondului a fost indeplinita. Si Oana Truta a ajuns, alaturi de Remus Vulpescu, in functia de membru al Consiliului de Administratie. Oana Truta a terminat Facultatea de Stiinte Economiei, Universitatea Babes Bolyai. Din 2010 lucreaza la Fondul Proprietatea. In perioada 2004-2010 a fost analist la Interdealer Capital Invest.

Un alt membru al Consiliului de Supraveghere este Stefan Doru Bucataru. Potrivit CV-ului este director general al Veldtster Management&Consulting (firma de consultanta) din 2008. La sfarsitul lunii mai a fost ales pe lista de "profesionisti" din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Precizare Faptul ca este membru in Consiliul de Supraveghere in Transelectrica ar putea duce la conflict de interese in cazul in care va alege sa ramana membru CS si la Hidroelectrica. O persoana nu poate fi membru atat in Consiliul de Supraveghere al unui producator, cat si in Consiliul de Supraveghere al transportatorului de energie.

Ceilalti trei membri ai CS sunt Ioan Mihaila, consilier al ministrului Constantin Nita, Mihai Adrian Grosan, consilier juridic principal in Ministerul Administratiilor si Internelor, si Florin Marin.

Potrivit unor surse din companie, numirile din Consiliul de Supraveghere au respectat algoritmul politic. Mai precis, este o companie care revine liberalilor. Adica, au fost numiti trei din zona PNL, trei din zona PSD si Oana Truta.