Niculae Havrilet, ANRE: Efectele amanarii acordarii de certificate verzi nu se vor vedea imediat in factura la energie. In procente, reducerea facturii va fi mai mare la consumatorii industriali, nu la cei casnici

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2013, 19:00 Economie | Energie

​Efectele Ordonantei de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi nu se vor vedea imediat, adica de la 1 iulie cand intra in aplicare,  a afirmat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Aceste efecte ar trebui sa fie reducerea facturii la energie. Intrebat de impactul efectiv asupra facturii la energie, Havrilet a precizat ca nu poate fi estimat pana nu va fi cunoscuta evolutia pietei certificatelor verzi. Potrivit noului act normativ, toate certificatele verzi vor trebui tranzactionate pe bursa OPCOM. Nu este exclusa chiar o crestere a pretului certificatului verde. Adica, ar putea fi mai putine certificate verzi pe piata, dar mai scumpe. Havrilet a confirmat faptul ca de o reducere in procente mai consistenta a facturii  vor beneficia, in special, consumatorii industriali, nu cei casnici.

Aceasta si pentru ca ponderea certificatelor verzi in pretul final la consumatorul industrial este mai mare decat in cea a consumatorului casnic, adica 25% fata de 10%. Acesta a mai spus ca factura la consumatorul industrial ar putea sa scada cu 10-12%. La consumatorul industrial ar putea fi de 5% daca nu s-ar lua in calcul evolutia de pe piata certificatelor. Insa, totul depinde de preturile la care se vor tranzactiona pe OPCOM.

In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta este in prezent de circa 37-38 euro/certificat verde. Potrivit Legii 220/2008 si in urma ajustarilor in functie de inflatie, pretul maxim de tranzactionare poate fi de 58,8 euro/certificat verde.

Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi a fost publicata in Monitorul Oficial, in seara zilei de 7 iunie, cu modificari majore fata de  proiectul initial. De exemplu, a fost introdusa o prevedere potrivit careia nu va beneficia  de certificate verzi energia produsa in centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, erau in circuitul agricol.

De asemenea, nu se vor mai acorda certificate verzi pentru "cantitatile de energie electrica livrate suplimentar de unitatile  dispecerizabile fata de cantitatile de energie electrica din notificarile fizice orare transmise de producatorii de energie electrica din surse regenerabile  la operatorul de transport si sistem".  


Ordonanta prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice  hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale  electrice solare (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv  începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se  stabileste de ANRE.

ANRE va monitoriza semestrial producatorii beneficiari ai certificatelor verzi si va intocmi si publica un raport semestrial de monitorizare in termen de 90  de zile de loa incheierea perioadei de monitorizare.

Producatorii de energie eoliana spun ca "aceste modificari intempestive si nejustificate de legislatie nu vor duce decât la deteriorarea mediului investitional". In aceste conditii, isi rezerva dreptul de a da statul roman in judecata.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

1399 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Cel mai probabil... (Miercuri, 12 iunie 2013, 0:22)

    Mihail_AD [utilizator]

    ...efectul se va face simtit in aprilie-mai 2017


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version