Intreaga productie de gaze naturale ar putea fi vanduta pe bursa, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la finalul sedintei de Guvern. Potrivit ministrului aceasta este propunerea Guvernului in urma discutiilor purtate cu reprezentantii sindicatelor din petrochimie care au protestat miercuri in fata Palatului Victoria. "Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa", a spus Nita. Acesta a precizat ca exceptie vor face cantitatile care au pret reglementat.

"Maine o sa am o discutie cu cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme de cantitate vanduta de catre producatorii nationali(...)Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic", a precizat Nita.

Intrebat cum va putea obliga o companie privata precum Petrom sa vanda pe bursa, Constantin Nita a spus ca va exista interes in conditiile in care toti cumparatorii se vor indrepta catre bursa.

"Nu o sa oblig, dar o sa constate ca pretul se formeaza pe bursa. Toti cumparatorii se vor duce intai la bursa si pe urma se vor duce la cel care vinde direct. Petrom va vinde cum va dori, insa Romgaz, exceptand cantitatea care va fi reglementata, va putea sa o puna pe bursa", a afirmat Nita.

Aproape 1.000 de sindicalisti au protestat miercuri in Piata Victoriei din Bucuresti, in fata sediului Guvernului, cerand stoparea calendarului de crestere a preturilor la gazele naturale si energia electrica.