Tribunalul Bucuresti va hotari pe 26 iunie inchiderea procedurii insolventei, arata sindicatul Hidrosind intr-un comunicat de presa. Potrivit reprezentantilor sindicatului, dupa aceasta data actionarii Hidroelectrica, cei care au solicitat intrarea in insolventa, sunt obligati sa faca o analiza serioasa a masurilor luate in aceasta perioada si asupra consecintelor insolventei Hidroelectrica. Hidrosind considera ca "singurele masuri foarte vizibile si intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost impotriva salariatilor".

"Hidroelectrica avea 5239 salariati in iunie 2012, a bugetat un nr.de 4900 salariati pentru finalul anului 2013 dar a ajuns deja la 4550 in iunie 2013! In aceste doua zile ramase sunt convins ca administratorul judiciar isi va dovedi inca o data “puterea si determinarea” si va disponibiliza pe ultima suta de metri salariati utili societatii si persoane indezirabile domniei sale", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, salariatii din Hidroelectrica au trait in aceasta perioada o experienta traumatizanta, din cauza comportamentului "sub orice critica al administratorului judiciar". "Dispretul permanent manifestat fata de salariati, limbajul grobian, amenintarile la adresa conducerii Hidrosind ori de cate ori aceasta a luat pozitie impotriva sa, presiunile puse pe salariati si pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directa in problemele sindicatului, unele masuri care afecteaza functionarea in siguranta a instalatiilor energetice, alte masuri luate in interes personal, sunt doar cateva din abuzurile savarsite de administratorul judiciar". Hidrosind arata ca au fost facute plangeri penale impotriva administratorului judiciar, Remus Borza.

Hidrosind mai arata ca desi s-a angajat inca din prima saptamana a insolventei ca “reorganizarea Hidroelectrica se va face din punct de vedere al mecanismelor economice” iar masurile privind personalul vor viza “reducerea pe cale naturala a personalului societatii in perioada 2012-2014”, administratorul judiciar a concediat fara respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca privind criteriile de disponibilizare si plata salariilor compensatorii sute de salariati: unici intretinatori de familie, bolnavi de cancer, persoane cu handicap sau alte boli grave, femei insarcinate sau aflate in concediu de ingrijire copil, salariati aflati in concediu medical, ingineri, economisti, muncitori si informaticieni. Printre acestia, si lideri de sindicat. In aceste situatii, a fost sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).