ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au anuntat ca au finalizat campania de achizitie seismica 3D pe blocul Neptun Deep, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom. Potrivit acestuia, este cea mai mare campanie de seismica 3D inregistrata in Marea Neagra, acoperind o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrati. EMEPRL si OMV Petrom se asteapta sa investeasca pana la 1 miliard de dolari in programul de explorare, care cuprinde campania de achizitie seismica 3D in prezent finalizata si forajul suplimentar de explorare si evaluare.

Operatorul campaniei a fost OMV Petrom. Cele doua companii au procurat si platforma de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din Romania la finalul lui 2013 sau inceputul lui 2014.

Platforma de foraj Ocean Endeavor este o platforma semi-submersibila, proiectata sa foreze in ape cu adancimi de pana la 2.400 de metri si o adancime totala de foraj de pana la 10.600 de metri. EMEPRL este operatorul programului de foraj pentru zona de mare adancime a blocului Neptun. Datele colectate in timpul campaniei seismice si al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a de scoperirii Domino, anuntata in 2012, dar si potentialul altor prospecte in blocul Neptun Deep.

"Noi ramanem foarte incurajati de descoperirea Domino si continuam sa colectam date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor si potentiala fezabilitate comerciala a acestora. Operatiunile din Blocul Neptun sunt o premiera si prezinta o serie de provocari din punct de vedere tehnic iar dezvoltarea viitoare va necesita investitii substantiale pentru o perioada lunga de timp. Pe langa succesul programului de explorare, stabilitatea fiscala, politicile de reglementare pe termen lung in domeniul energiei si accesul la o piata libera si transparenta joaca un rol determinant", a declarat John Knapp, Director general EMEPRL.

Zona de apa adanca a blocului Neptun se intinde pe o suprafata de aproximativ 9.900 km2, iar adancimea apei variaza intre 50 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a blocului Neptun.

De atunci, cele doua companii au lucrat impreuna pentru a achizitiona seismica 3D si a evalua potentialul de explorare de hidrocarburi al blocului.

In perioada 2009-2010, OMV Petrom si ExxonMobil au achizitionat mai mult de 3.000 de kilometri patrati de date seismice 3D pe blocul Neptun, folosind tehn

ologie de ultima ora.

Intre decembrie 2011- martie 2012 ExxonMobil si OMV Petrom au forat sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din Romania, care a confirmat prezenta gazelor naturale.

Domino-1 a atins o adancime totala de mai mult de 3.000 de metri sub nivelul marii. Din noiembrie 2012 ExxonMobil si OMV Petrom au desfasurat o a doua campanie seismica 3D, acoperind aproximativ 6.000 de kilometri patrati in zona de mare adancime a blocului Neptun.