​Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, cererea initiata de Energy Cogeneration Group pentru anularea HG 870/2012 privind acordarea unor facilitati producatorilor de gaze care detin si centrale electrice. Aceasta hotarare de guvern aprobata in august 2012 permite producatorilor sa utilizeze doar gaze din productia interna pentru generarea electricitatii. In aceasta situatie se afla Romgaz care detine centrala pe gaze Iernut si OMV Petrom care produce energie electrica prin centrala de la Brazi. Energy Cogeneration Group, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a contestat in instanta acest act normativ. Decizia Curtii de Apel poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

  • Precizam ca Ioan Niculae detine InterAgro care este cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania. In aceste conditii, interesul sau este sa utilizeze gaze din productia interna in proportie cat mai mare. Gazele din productia interna sunt mult mai ieftine decat cele din import. Si InterAgro a  beneficiat din mai 2009 pana in octombrie 2010 de gaze naturale  doar  din productia interna. In acea perioada, gazele din productia interna costau aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din   import ajungea pana la 380 dolari/1.000 mc.

Reamintim ca in luna august, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern potrivit careia "Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei cantitatile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze naturale". Mai simplu spus, HG 870/2012 permite companiilor care produc gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Insa in aceasta situatie se afla doar Romgaz si Petrom.

In nota de fundamentare a actului normativ se arata ca "trebuie mentionata si intentia specific exprimata a companiilor integrate producatoare de energie electrica din gaze de a contribui semnificativ la piata reglementata de electricitate prin punerea la dispozitia pietei reglementate a unei cantitati de pana la 1,8TWh anual de la fiecare producator beneficiar al exceptiei, profil banda".

Actul normativ se aplică până la data de 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii excepţiei cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării.

Centrala de la Iernut (Targu Mures) are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom cu o capacitate de 860 MW. Iernut a fost transferata, in urma cu cateva luni, de la Elcen la Romgaz, in contul unor datorii de 653 milioane lei. Centrala de la Brazi a fost inaugurata anul trecut de Petrom, in urma unei investitii de circa 530 de milioane de euro.