Nuclearelectrica a anuntat ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va fi deconectata de la Sistemul Energetic National incepand de miercuri, ora 22:00, pentru remedierea unor defectiuni aparute la intrerupatorul de la bornele generatorului electric. Este pentru a doua oara in aceasta luna cand Unitatea 2 inreistreaza probleme. Pe 6 iunie, puterea unitatii a fost redusa cu 40% pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la unul din transformatoarele de evacuare putere. Aceasta in conditiile in care Reactorul 2 s-a aflat in luna mai in programul de oprire planificata, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta si testare.

Actuala interventie se va efectua de catre fabricantul intrerupatorului si nu va afecta securitatea nucleara a reactorului, a personalului de exploatare, a populatiei si a mediului inconjurator, informeaza Nuclearelectrica.

"Au fost luate masurile tehnice necesare pentru ca durata de executie a lucrarilor sa fie cat mai scurta, astfel incat in cursul zilei de 27 iunie 2013, Unitatea 2 a CNE Cernavoda sa fie reconectata la Sistemul Energetic National", mai precizeaza Nuclearelectrica.

Reactorul 2 a mai fost oprit timp de o zi, insa neplanificat, in luna ianuarie, din cauza unor perturbatii in sistemul de racire a generatorului electric al unitatii. Perturbatiile au fost cauzate de defectarea unui releu din logica de comanda a sistemului. Si in noiembrie, anul trecut, a fost oprit, insa din cauza preluarii eronate de catre calculatorul de proces al centralei a unor date de intrare care se introduc periodic in calculator

In martie, a fost redusa, pentru scurt timp, puterea Unitatii 1 a CNE Cernavoda, in vederea efectuarii unor teste la pompele de apa de alimentare din circuitul secundar (partea clasica a centralei).