OMV ar putea construi propria conducta pentru transportul de gaze naturale, in functie de rezultatele explorarii perimetrelor detinute la Marea Neagra, a declarat seful OMV, Gerhard Roiss, dupa ce grupul austriac a anuntat esecul proiectului Nabucco, transmite Mediafax.

In aproximativ un an - un an si jumatate, OMV va sti ce resurse se afla in aceste perimetre, dupa care va analiza capacitatea si directia unei conducte a OMV, a declarat Roiss, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce OMV a informat, miercuri, ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa.

Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la Sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.

OMV se concentreaza acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagra. Grupul a facut o descoperire uriasa de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei, unde investeste 1 miliard de dolari in perimetrul Neptun, si vor urma activitati in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, a spus Roiss, citat de agentia austriaca de presa APA.

Grupul austriac ar putea extrage pana la 6 miliarde de metri cubi anual, potrivit estimarilor realizate in urma forarii unei sonde, in timp ce consortiul Sah Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 miliarde de metri cubi anual catre Europa Centrala, a afirmat el.

Conducta Nabucco Vest urma sa aiba o lungime de 1.329 km si o capacitate de transport de 10 si 23 de miliarde de metri cubi pe an.

OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat, anul trecut, ca au facut o descoperire semnificativa de gaze intr-un perimetru din Marea Neagra.

OMV Petrom a transmis, in aprilie, Bursei de Valori Bucuresti un comunicat in care aratat ca, potrivit estimarilor preliminare, ar putea extrage anual, impreuna cu Exxon, 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al Romaniei.

Costurile de planificare de 50 de milioane de euro pentru Nabucco nu sunt pierdute, intrucat daca OMV vrea sa construiasca o noua conducta poate folosi progresele inregistrate de Nabucco, a spus Roiss.

Seful OMV a estimat costul total al constructiei proiectului Nabucco Vest, din Bulgaria pana in Austria, la 3,5-4 miliarde de euro.

Din consortiul Nabucco, al carui lider este OMV, mai fac parte Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Principalul proiect concurent al Nabucco Vest in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale este TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legatura intre Turcia si Italia, tranzitand Grecia, Albania si Marea Adriatica. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elvetia), Statoil (Norvegia) si E.ON (Germania).

Exploatarea gazeifera de la Sah Deniz, situata in Marea Caspica, este operata de gigantul britanic BP, in parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franta), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), si TPAO (Turcia).