Premierul Kazahstanului i-a propus lui Victor Ponta livrarea de gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream (proiect sustinut de Rusia) din Bulgaria spre Romania, potrivit unui comunicat al Guvernului. In comunicat nu se precizeaza cind s-ar putea incepe livrarile si nici alte detalii ale potentialei intelegeri.

Propunerea vine la doar o zi dupa esecul oficial al proiectului Nabucco, care ar fi trebuit sa aduca in Europa - via Romania - gaze naturale din Azerbaidjan.

Oficialii din Kazahstan i-au mai propus premierului Ponta, aflat intr-un turneu in Asia Centrala, si livrarea de uraniu pentru centrala de la Cernavoda, potrivit sursei citate. Delegatia romana a propus oficialilor din Kazahstan "folosirea mai intensa a Oil Terminal Constanta", precum si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti.

In comunicatul de presa se mai arata ca "oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca aceasta intalnire sa aiba loc imediat dupa solutionarea favorabila a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltarii relatiilor economice dintre cele doua state".