Avocatul Remus Borza a fost ales, saptamana trecuta, presedintele Consiliului de Supraveghere (CS) al Hidroelectrica a carui componenta fusese desemnata intr-o sedinta AGA din 29 mai. Pe 12 iulie, la doar o zi de la numirea presedintelui CS, Departamentul pentru Energie, in calitate de actionar majoritar, a cerut, prin OPSPI, convocarea "de indata" a Adunarii Generale a Actionarilor, cu solicitarea de revocare a membrilor Consiliului si numirea altor persoane.

Energia hidro se vinde greuFoto: AGERPRES

Motivele ar fi, in opinia unor surse apropiate situatiei, ca Departamentul pentru Energie condus de ministrul Constantin Nita este nemultumit de alegerea lui Borza in functia de presedinte CS si ca doreste sa preia controlul asupra companiei, mai ales ca e proaspat iesita din insolventa. In schimb, seful OPSPI, Gabriel Dumitrascu spune ca au fost constatate o serie de disfunctionalitati la nivelul CS, motiv pentru care a fost ceruta schimbarea componentei acestuia. Vezi ce acuzatii sunt aduse si de-o parte si de cealalta.

Context

  • Pe 12 iulie, Departamentul pentru Energie, in numele statului roman ca actionar majoritar, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a cerut "convocarea de indata a adunarii generale a actionarilor". Ordinea de zi cuprinde revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere, alegerea noilor membrii si stabilirea duratei mandatului noilor membri pana la implementarea OUG 109/2011, dar nu mai mult de doi ani de la data numirii
  • Pe 11 iulie, fostul administrator judiciar Remus Borza a fost numit presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica
  • Pe 29 mai actionarii Hidroelectrica au decis componenta unui Consiliu de Supraveghere provizoriu: Remus Borza (fostul administrator judiciar al companiei), Remus Vulpescu (fostul administrator special), Oana Truta (reprezentant al Fondului Proprietatea), Ioan Mihaila (un apropiat si consilier al ministrului Constantin Nita, o persoana controversata potrivit presei valcene), Mihai Adrian Grosan, consilier juridic principal in Ministerul Administratiilor si Internelor, Florin Marin (propunere care ar fi venit din partea firmei de recrutare Egon Zehnder) si Stefan-Doru Bucataru care a renuntat la functie deoarece se afla in situatie de incompatibilitate din cauza in urma numirii in functia de director general al Transelectrica.
  • Vezi Cine conduce Hidroelectrica dupa iesirea din insolventa

Departamentul pentru Energie l-ar fi vrut pe Ioan Mihaila, un personaj controversat

Remus Borza a fost ales presedinte de catre Consiliul de Supraveghere cu majoritate de voturi, insa Departamentul pentru Energie l-ar fi dorit pe Ioan Mihaila in aceasta functie. Ioan Mihăilă este o persoană foarte controversată, potrivitpublicatiei Indiscret in Oltenia. După 1989 a fost preşedintele CA al Bankoop. În urma scandalului creat după falimentarea Bankoop, Ioan Mihăilă ar fost urmărit de autorităţi, stând ani buni fugit din ţară, se mai precizeaza in publicatia citata. Mihaila a fost numit recent si in Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, fapt care l-ar pune in situatie de incompatibilitate in conditiile in care se afla la conducerea a doi mari producatori de energie aflati in competitie pe piata.

In CV-ul sau, Mihaila arata ca inainte de 1989 a lucrat ca sef de santier la Hidrocentrala Turnu, apoi la fosta Centrala Industriala de Retele Electrice de unde a fost inlaturat "pe motive politice", dupa care a ajuns sef de santier in cadrul Trustului de Constructii Hidroenergetice (TCH). Activitatea lui Mihaila dupa 1990 ridica mari semne de intrebare. In CV precizeaza ca in perioada 1990-1991 "am plecat in SUA unde am lucrat in diferite companii de constructii si instalatii", iar in perioada 1991-1994 "am lucrat in sectorul privat", fara sa ofere alte detalii. In perioada 1995-1998 a fost "unul dintre pionierii pietei de capital din Romania", infiintand BVB, Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare, Rasdaq si Institutul Roman de Valori Mobiliare.

Mihaila mai arata ca in perioada 1998-2002 a realizat un "program complex pentru finalizarea obiectivelor hidroenergetice in executie", fara sa precizeze si functia si locul de munca din acel moment. Din 2002 pana in prezent a "dezvoltat proiecte imobiliare si acordat consultanta in domenii de specialitate in tara si strainatate". Nici pentru aceasta perioada nu precizeaza functia si locul de munca.

  • OPSPI: Am constatat ca actualul Consiliu de Supraveghere are disfunctionalitati

Contactat de HotNews, seful OPSPI a afirmat ca exista motive serioase pentru revocarea actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere. Iar schimbarea va avea loc chiar daca la numirea actualilor membri s-a stabilit ca durata de mandat va fi pana la implementarea OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. In mod normal, Consiliul de Supraveghere actual nu ar trebui schimbat cu un nou consiliu provizoriu, ci cu unul selectat si desemnat in baza OUG 109/2011. "Dar cand constati ca acest Consiliu de Supraveghere are disfunctionalitati, solutia este revocarea lui". Dumitrascu a enumerat in acest sens mai multe motive.

Un motiv ar fi ca reprezentantul Fondului Proprietatea, Oana Truta, ar fi in situatie de incompatibilitate. De fapt, este o incompatibilitate institutionala, a explicat Dumitrascu. Directiva 72/2009 prevede clar o separarea efectivă a reţelelor de activităţile de producere si de furnizare există riscul inerent al discriminării. In aceste conditii, o persoana sau mai multe persoane nu au dreptul să exercite, direct sau indirect, controlul asupra unei companii de transport energie si asupra uneia de producere sau furnizare.

Nici actionarii majoritari nu pot sa fie aceiasi. De aici si motivul pentru care Transelectrica a fost transferata de la Ministerul Economiei, respectiv OPSPI, la Ministerul Finantelor. In situatia de fata, Fondul Proprietatea are reprezentati atat in coducerea Transelectrica, cat si in conducerea Hidroelectrica, in calitate de actionar minoritar. "Fondul Proprietatea trebuie sa decida la care societate sa aiba administrator, ori la Transelectrica, ori la Hidroelectrica", a spus Dumitrascu. Acesta a precizat ca a sesizat Fondul Proprietatea, urmand sa ia o decizie.

Un alt motiv de nemultumire invocat de Dumitrascu este ca actualul Consiliu de Supraveghere a refuzat ca in locul lui Bucataru, care a renuntat la functie, sa fie numita Elena Popescu, un reprezentant OPSPI. Practic, acel loc a ramas neocupat. Prin numirea Elenei Popescu, Departamentul pentru Energie, condus de Constantin Nita (PSD) si-ar fi intarit puterea in interiorul Consiliului de Supraveghere. Aceasta in conditiile in care din aceasta zona nu exista decat un singur membru: Ioan Mihaila. Surse din Hidroelectrica spun ca a fost convocata o sedinta AGA pentru 9 iulie pentru a discuta numirea Elenei Dumitru, insa chiar Departamentul pentru Energie, prin OPSPI, s-a razgandit. Astfel, sedinta a fost amanata.

Dumitrascu mai afirma ca un motiv mai este ca membrii CS refuza sa semneze "forma si continutul contractului de administrare". Acest contract prevede drepturile si obligatiile membrilor CS.

  • Dupa o procedura de selectie fara rezultate, OPSPI demareaza o nou proces de recrutare a managerilor privati la Hidroelectrica

Gabriel Dumitrascu mai vorbeste si de o lipsa de comunicare si transparenta din partea actualei conduceri a companiei. Potrivit sefului OPSPI, actionarul majoritar nu are acces la alte informatii in afara de cele furnizate presei. "Nu este normal ca actionarul sa aiba acelasi nivel de informatii pe care il are si presa", a spus Dumitrascu. Acesta mai spus ca exista mari semne de intrebare asupra modului in care au fost cheltuiti banii in procesul de selectie a managerilor privati in baza OUG 109/2011. Contractul cu firma de recrutare Egon Zehnder, care ar fi trebui sa se ocupe de recrutarea membrilor CS, a expirat pe 24 aprilie 2013, a spus Dumitrascu.

De asemenea, in primavara a demarat o procedura de selectie a 67 de mangeri prin firma Pedersen & Partners. Dumitrascu sustine ca nu a vazut nicio lista cu manageri privati si niciun rezultat. "Nu am vazut ca rezultatul muncii sa fi fost inregistrat intr-un document aprobat la Hidroelectrica". Dumitrascu mai afirma ca nu stie cum s-au cheltuit banii.Reamintim ca pe 20 martie, administratorul judiciar al Hidroelectrica a demarat procesul de recrutare a 67 directori prin Pedersen & Partners, in baza unui contract de 60.000 euro.

Anul trecut a fost incheiat un contract cu Egon Zehnder International pentru suma de 200.000 euro. Gabriel Dumitrascu a spus ca in conditiile in care nu exista "rezultatele muncii", va fi demarata o noua procedura de selectie in baza unui acord-cadru semnat in decembrie 2012 cu cinci asocieri de firme specializate in recrutare si plasare de personal: PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David si Baias si George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search si Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions si The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors si Transearch International, precum si cu firma Grafton Recruitment.

  • Este luata in calcul varianta de cuplare a companiei cu un alt producator de energie

Intrebat despre soarta Hidroelectrica, Dumitrascu a spus ca este luata in calcul fuziunea cu un alt producator, precum CE Oltenia. Potrivit sefului OPSPI, Oltenia se afla intr-un proces de restructurare in vederea eficientizarii. Legat de aceasta restructurare, seful OPSPI nu a comentat faptul ca cei aproximativ 19.000 de angajati de la Complexul Energetic Oltenia vor primi bonusuri de 700 de lei, incluse in contractul colectiv de munca, cu prilejul Zilei Energeticianului (20 iulie) si a Zilei Minerului (15 august).

La scurt timp dupa ce a fost numit in functia de ministru, Constantin Nita a spus ca vrea sa divizeze Hidroelectrica.Scopul este sa uneasca hidrocentralele, mult mai rentabile, cu termocentralele, mult mai ineficiente. Practic, ar fi un mod de a ajuta termocentralele sa supravietuiasca pe piata. "Unele companii pot fi asociate intr-un sistem de holding care poate sa functioneze foarte bine pe centre de profit, deci sunt solutii. Vreau sa le fac indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii. Aceste companii pentru tara sunt foarte necesare. Cine intelege bine, cine nu, mai pune mana, mai citeste, mai studiaza si apoi vine sa discute cu mine (...).Nu se poate pe o piata libera, incepand de la 1 ianuarie 2014, sa pui pe picior de egalitate pe preturi competitive, companii cu resurse care nu au nimic in comun: carbune, apa, nuclear, regenerabile", a declarat Constantin Nita intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna aprilie.

Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012 s-a ajuns la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013.