Companiile fotovoltaice europene vor participa, miercuri, la o audiere a Comisiei Europene organizata de Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE), pentru a contesta concluziile optimiste ale Comisiei Europene privind impactul taxelor anti-dumping impuse recent printr-un regulament european, se arata intr-un comunicat al AFASE. Reprezentantii companiilor fotovoltaice considera ca aceste taxe determina anulari de comenzi si reduceri de locuri de munca, contrar concluziilor optimiste ale Comisiei Europene potrivit carora industria poate sa creeze alte piete si sa amortizeze taxele.

"Comisia si-a bazat toate evaluarile pe un esantion de numai 7 companii! Marea majoritate a instalatorilor de panouri solare nu-si pot permite sa amortizeze taxele, chiar si la nivelul actual de 11,8%. Pentru majoritatea jucatorilor din industria din aval, profiturile nete se cifreaza la niveluri sub 10%. Comisia greseste, de asemenea, cand afirma ca aceste companii isi pot reorienta activitatea; instalatorii de panouri solare si companiile de proiect nu se pot reorienta catre o activitate complet diferita, cum este cazul energiei eoliene. Noi suntem o industrie specializata, personalul nostru este format pentru aceasta activitate si nu se poate recalifica pentru un alt sector de la o zi la alta", a declarat Denis Gieselaar, directorul companiei olandeze Oskomera si membru in Consiliul de conducere al AFASE, referindu-se la regulamentul CE privind masurile provizorii publicat pe 5 iunie.

Potrivit comunicatului AFASE, in urma impactului taxelor anti-dumping provizorii, Gehrlicher Solar, una din cele mai vechi companii din industria energiei solare, a anuntat pe 9 iulie demararea procedurilor pentru insolventa.

"Venim la Bruxelles pentru a pleda impotriva prelungirii impunerii acestor taxe nocive, care au ca unic rezultat contractia pietei si pierderea a multor locuri de munca verzi in Europa. Am fost nevoiti deja sa disponibilizam angajati, ca urmare a cresterii preturilor si a reducerii cererii provocate de inregistrarea importurilor si impunerea taxelor provizorii. Pot doar sa sper ca exemplul Gehrlicher Solar va trezi la realitate Comisia Europeana si actiunea de maine o va convinge sa ia atitudine in acest moment in care industria fotovoltaica se prabuseste", a declarat Thorsten Preugschas, CEO al Soventix si Presedinte al AFASE.

La inceputul acestui an un studiu prezentat de institutul de cercetare independent Prognos din Elvetia a subliniat ca impunerea de taxe, la orice nivel, va declansa o scadere a cererii ce se va traduce in pierderi de locuri de munca. Potrivit acestui studiu, pana la 242 000 de locuri de munca europene ar putea fi eliminate in urmatorii trei ani, in cazul impunerii de taxe cu un nivel de 60%.

Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE) este o coalitie de 770 de companii din industria fotovoltaica europeana.

Comisia Europeana a anuntat marti instaurarea taxelor provizorii asupra panourilor solare importate din China, in ciuda reticentelor mai multor state din UE si a temerilor legate de represaliile comerciale ale Beijingului.

Executivul european a optat pentru masuri graduale: incepand cu 6 iunie, taxele vor fi de 11,8%, urmand a ajunge la 47,6% in medie din 6 august, daca Bruxellesul nu ajunge la o intelegere cu China.

"China se opune ferm presiunilor exercitate de Europa prin intermediul taxelor injuste care vizeaza produsele fotovoltaice chinezesti", a afirmat miercuri Shen Danyang, purtator de cuvant al ministerului chinez al Comertului.

"China nu este dispusa sa vada degradandu-se relatiile generale dintre China si Europa din cauza frictiunilor comerciale asupra fotovoltaicelor", a adaugat acesta.

"Aceasta pare o amenintare de razboi comercial", a comentat Tao Jingzhou, un asociat la cabinetul juridic Dechert LLP China.

Potrivit acestuia, tactica aleasa de Beijing ar putea fie sa se dovedeasca contraproductiva pentru economia chineza, fie sa "modifice raportul de forte din interiorul UE".

Intr-adevar, UE pare divizata in ceea ce priveste sanctiunile impotriva Chinei. Pe langa autoritatile chineze, Comisia a trebuit sa infrunte Germania si alte 17 state membre care se opune instaurarii acestor taxe.

In 10 mai, China anuntase lansarea unei anchete antidumping asupra tuburilor de otel fara sudura importate din UE, Japonia si SUA, dupa o prima propunere a Comisiei de a instaura taxe asupra panourilor solare chinezesti.