Guvernul cauta solutii pentru sprijinirea marilor consumatori de energie electrica si gaze naturale. "Sunt companii care sunt nemultumite, pe buna dreptate, de pretul energiei, il compara cu cel din Europa. Trebuie sa gandim o schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrica si consumatorii de gaze naturale. O sa discutam si cu CE si o sa gasim o schema de sprijin", a declarat Nita in cadrul unei conferinte "Energy Business Summit". Insa statisticile europene arata ca in Romania sunt cele mai mici preturi din UE la consumatorii industriali de energie electrica si gaze naturale. Cu toate acestea, Nita considera ca marii consumatori sunt suparati "pe buna dreptate". Printre marii consumatori din Romania se afla InterAgro, Mittal, Alro.

"Vom umbla si la taxa de cogenerare, si la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii intreruptibili, sa vedem cum le putem scadea. La finele anului factura la energie electrica va fi mai mica cu 7-10%. Ma gandesc si la alte solutii de micsorare a facturii la energie", a mai spus Nita.

Guvernul a mai incercat sa-i ajute pe marii consumatori prin amanarea liberalizarii preturilor la gazele naturale, insa Comisia Europeana nu a fost de acord.

Comisia Europeana a fost informata cu privire la faptul ca "anumiti clienti industriali solicita amanarea liberalizarii preturilor la gaze la consumatorii industriali cu un an", insa "indeamna autoritatile sa continue liberalizarea treptata a preturilor la energie", a declarat in luna mai pentru HotNews Marlene Holzner, purtator de cuvant al Comisarului pentru Energie. Altfel spus, Comisia solicita respectarea calendarului. "Comisia solicita, de asemenea, protejarea consumatorilor vulnerabili in mod corespunzator", a mai spus Marlene Holzner.