Insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania, Talgat Kaliyev, considera ca propunerea Guvernului de la Astana de a livra gaz Romaniei printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria catre tara noastra este "cea mai realista si profitabila", transmite Agerpres. Oficialul kazah a declarat pentru agentia de presa citata.

"Pozitia geostrategica a Romaniei, calitatea sa de membru al Uniunii Europene reprezinta factori cheie in strategia Kazahstanului de a-si extinde si consolida pozitiile pe piata energetica europeana. Rompetrol, parte a companiei nationale KazMunaiGaz, detine deja o cota semnificativa pe pietele energetice din Romania, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Turcia si Franta, datorita faptului ca principalele sale instalatii de productie, mai exact Rompetrol Rafinare, sunt amplasate in Navodari, pe teritoriul romanesc. Propunerea facuta de guvernul meu a fost foarte clara: sa furnizeze gaz Romaniei prin conducta South Stream. Cred ca in acest moment este cea mai realista si profitabila propunere", a declarat Talgat Kaliyev.

Aceasta optiune a fost prezentata de partea kazaha in timpul vizitei efectuate de premierul roman Victor Ponta la Astana, la sfarsitul lunii iunie. In timp ce presedintele Traian Basescu a calificat ideea ca fiind "copilareasca", seful Guvernului a afirmat ca este "un lucru pozitiv faptul ca se cauta alte solutii de colaborare in domeniul livrarii de energie".

Intrebat daca Astana a primit un raspuns concret din partea Bucurestiului la propunerea facuta, diplomatul kazah a spus ca aceasta chestiune va fi discutata la urmatoarele negocieri.

In ceea ce priveste vizita efectuata la Astana de premierul Ponta, diplomatul a afirmat ca ea a fost minutios pregatita de autoritatile romane si kazahe.

"In consecinta, vizita premierului roman la Astana a constituit un succes deplin. Negocierile premierului Ponta cu presedintele Nursultan Nazarbayev si cu primul-ministru Serik Ahmetov au dovedit ca acum cooperarea dintre Kazahstan si Romania, care, istoric vorbind, era un prieteneasca si puternica, a intrat intr-o noua etapa - a parteneriatului strategic", a apreciat Talgat Kaliyev.

Cat despre proiectele KazMunaiGaz si Rompetrol, el a dat asigurari ca "ambele companii sunt angajate deplin sa continue investitiile in Romania". Directiile acestor investitii vor fi definite in cooperare cu partenerii romani, a punctat el.

"Recent, compania romana Rominserv a castigat o licitatie pentru construirea unui combinat petrochimic in vestul Kazahstanului, iar alta companie - pentru reconstruirea rafinariei Pavlodar in nordul Kazahstanului, cu un buget de 1,7 miliarde de dolari. Este un semn clar al consolidarii cooperarii economice intre statele noastre si al celei mai bune calitati a serviciilor oferite de inginerii si managementul din Romania", a subliniat diplomatul.

Pe de alta parte, el a refuzat sa comenteze decizia presedintelui Traian Basescu de a cere Parlamentului sa reexamineze legea privind aprobarea memorandumului de intelegere dintre Guvernul roman si Rompetrol Group.

"Sa-mi clarific pozitia: in calitate de diplomat strain, nu pot face niciun comentariu cu privire la procedurile interne din Romania, care sunt parte a suveranitatii sale si a legislatiei nationale. Memorandumul de intelegere in cauza, semnat in februarie 2013 si aprobat o data de Parlamentul roman, a fost rezultatul unor negocieri complexe si dificile. Din nou, este un subiect pur comercial definit de cererile pietei. Odata rezolvat, va fi deschisa poarta pentru noi investitii. Este o asa-numita situatie de win-win. Nimeni nu pierde, toti castiga", a spus diplomatul kazah.

In legatura cu cele doua acorduri romano-kazahe semnate in timpul vizitei premierului Ponta la Astana, insarcinatul a afaceri a afirmat ca acestea urmaresc intensificarea cooperarii in domeniile militar si cultural.

"Acum militarii kazahi au sansa de a se antrena in Romania si ofiterii romani pot invata de la colegii lor din Kazahstan. In ceea ce priveste cooperarea culturala, sunt sigur ca este cea mai larga sfera atat la nivel guvernamental, cat si personal. Trebuie sa-i descoperim publicului kazah cultura romana unica, veche si, viceversa, romanii vor avea sansa sa invete despre bogata mostenire culturala a kazahilor - o parte a civilizatiei Marii Stepe din inima Eurasiei", a mai spus Talgat Kaliyev.

Vizita premierului in Kazahstan a facut parte dintr-un turneu asiatic care mai inclus Azerbaidjan, Uzbekistan si China.