Romania amana pana in 2014 angajamentul de a lista pachete minoritare de actiuni de la o serie de companii energetice de stat, reiese din proiectul unei scrisori de intentie catre Fondul Monetar International, relateaza Reuters, citand informatii publicate de Ziarul Financiar.

Autoritatile romane au convenit saptamana trecuta cu FMI si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, intelegerea urmand sa fie discutata de boardul FMI in toamna.

Acordul reasigura investitorii si ofera o plasa de de siguranta extrem de necesar impotriva socurilor externe.

"Creditorii internationali si investitorii au criticat in mod repetat guvernul de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea ineficientului sector de stat, care trage in jos economia emergenta si descurajeaza investitiile straine necesare pentru a stimula cresterea", arata Reuters.

Listarile la bursa a companiilor energetice au fost planificate sa aiba loc in acest an, dupa amanari repetate, fiind convenite in acordul precedent cu FMI.

Guvernul intentioneaza sa listeze o participatie de 10% din Hidroelectrica in mai 2014, o participatie de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, o participatie de 10% din Romgaz in octombrie 2014 si o participatie de 15% din Complexul Energetic Oltenia in iunie 2014, se arata in draftul scrisorii de intentie, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit documentului, un pachet majoritar din actiunile Electrica va fi listat pe bursa pana sfarsitul lunii mai 2014.