Reformele de guvernanță corporativă sunt incomplete și proiectul de lege privind Guvernanța Corporativă în Întreprinderile de Stat continuă să stagneze în parlament, se arata intr-o varianta din 29 iulie a scrisorii de intentie convenita cu FMI, consultata de HotNews.ro. Potrivit documentului, din cauza unei conduceri cu caracter interimar, Hidroelectrica riscă să-și piardă câștigurile pe care le-a obținut în cursul perioadei cât s-a aflat în insolvență. In aceste conditii, Guvernul se angajeaza sa desemneze un consiliu profesionist la Hidroelectrica pana la sfarsitul lunii noiembrie 2013, acesta fiind un criteriu de referinta structural.

"Între timp, actualul consiliu interimar desemnat la ieșirea Hidroelectricii din insolvență, va continua să asigure conducerea și la următoarea Adunare Generală a Acționarilor din data de 14 august vom autoriza actualul consiliu interimar să ia decizii (acțiune prealabilă)", se mai arata in scrisoare.

Potrivit documentului, Guvernul va efectua si publica o evaluare la niel de administratie a modului in care este implementata Ordonanata 109/2011 privind guvernanta corporativa.

"În urma evaluării, vom elabora linii directoare pentru implementarea acestei ordonanţe în toate ministerele. Vom încerca de asemenea să adoptăm în parlament legea privind guvernanța corporativă în intreprinderile de stat până la finele lunii septembrie 2013, ce conferă Ministerului Finantelor Publice autoritatea legală de a supraveghea implementarea adecvată a acestei legi. Consiliul Fiscal îşi propune să realizeze un raport asupra operaţiunilor şi implicaţiilor sale fiscale la nivelul intreprinderilor de stat. Mai mult, vom adopta, cu susținere din partea Băncii Mondiale, măsuri de îmbunătățire a funcției de monitorizare a direcției de supraveghere a intreprinderilor de stat din Ministerul Finanțelor Publice", se mai precizeaza in document.