​Romania nu este competitiva pe piata energetica europeana in conditiile in care pretul de productie al unui MWh este foarte mare, considera Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere din Hidroelectrica. Acesta mai afirma ca o problema este cresterea productiei de energie electrica, in timp ce consumul este intr-o continua scadere. "Este pentru prima data cand Romania se confrunta cu un excedent de productie de 12 TW care vine mai ales din zona regenerabila", a afirmat Borza in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa. Insa acest excedent nu poate fi vandut la export atata vreme cat costul de productie ajunge la 50 euro/MWh, iar pe piata europeana energia se tranzactioneaza cu 30 euro. O sansa pentru Romania ar fi fost exportul in Turcia, unde preturile ajung si la 60 euro, insa nu exista infrastructura necesara.

"Avem in continuare pretul de exploatare foarte mare. In jurul nostru, in alte state, se tranzactioneaza la 30 euro/Mwh. In Romania, daca era sa punem si taxa de cogenerare ajungeam cu pretul unui Mwh la granita cu 51 euro", a afirmat Borza. Acesta sustine ca principalii producatorii de energie trebuie sa reduca din costuri, mai ales in zona de personal. "Avem scheme de personal supradimensionate. Evident ca avem o problema. Aceste scheme de personal se traduc in preturi foarte mari", a spus Borza. De exemplu, la Complexul Energetic Oltenia lucreaza circa 19.000 oameni, iar pretul de productie este de aproximativ 50 euro.

UPDATE "Este pentru prima data cand Romania se confrunta cu un excedent de productie de 12 TW care vine mai ales din zona regenerabila. Vom avea la 31 decembrie 2013 peste 4.000 MW instalati in zona energiei regenerabile. Iata ca avem capacitati noi de producere de energie care au pus presiune si pe pret si pe productie. Si mai este scaderea alarmanata a consumului. Romania a pierdut 6 TW consum in ultimii 2 ani, si pe fondul diminuarii consumului casninc, dar si cel industrial.(...) Romania este intr-un excedent in productie, investitiile in energia regenerabile continua. Vorbim de 12-15 TW pe care nu avem unde sa-i cosumam", a spus Borza. Acesta considera ca producatorii ar trebui sa renunte la investitii in capacitati noi si sa se concentreze pe retehnologizarea capacitatilor deja existente.

Borza mai afirma ca Romania ar fi avut o sansa sa exporte energie electrica in Turcia daca ar fi existat cablul submarin despre care se vorbeste de multi ani. "Avem o strategie energetica aprobata in 2007. In acea strategie era prevazuta si punerea in functiune a acelui cablu submarin catre Turcia", a afirmat Borza. "Cata vreme MW-ul romanesc este la un pret dublu fata la media in care se tranzactioneza pe alte piete, este clar ca nu suntem competetivi. In Turcia s-ar vinde ca painea calda la 60 euro. Din pacate, desi a fost o prioritate asumata prin strategie, nu avem nici astazi cablul submarin", a adaugat Remus Borza. Acesta a mai spus ca energia hidro ar trebui utilizata in sistemul de irigatii. "Am propus refacerea sistemului de irigatii. Vorbim de un excedent de productie. Ce facem cu acel excedent de productie? Noi in perioada de viitura am deversat aproape un TW in loc sa-i pompam in terenurile irigate", a mai spus Borza.