Din punct de vedere investitional in domeniul energetic, Romania trebuie sa se axeze oe modernizarea termocentralelor, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, in cadrul unui forum pe tema energiei. Acesta a mai spus ca Romania va solicita Comisiei Europene amanarea cu doi ani a termenului pana la care termocentralele au obligatia de finaliza investitiile de mediu in vederea emisiilor poluante. Motivul este lipsa fondurilor necesare.

"Va trebui sa cerem amanarea cu doi ani a perioadei pentru reducerea emisiilor de CO2 la termocentrale. Ne trebuie foarte multi bani si din acest motiv, nu ne-ama atins tinta de a finaliza toate aceste retehnologizari", a spus Nita.

Acesta a precizat ca centrala de la Mintia trebuie retehnologizata total. La fel si cele de la Craiova si Turceni. La acestea se adauga centralele care asigura caldura si apa calda in sistem de cogenerare aflate in administrarea primariilor. "Dar si autoritatile locale trebuie sa intelegea ca e timpul sa mai si plateasca. Nu este posibil sa consumi si sa nu platesti. Lucrurule acestea nu mai merg intr-o economie de piata", a precizat Nita.