Parlamentul European propune modificarea legislatiei pentru a include gazele de sist: Noile proiecte de fracturare hidraulica trebuie sa treaca testele de mediu

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2013, 18:05 Economie | Energie

Parlamentul European a adoptat miercuri mai multe amendamente la legislatia europeana actuala care prevad obligatia ca activitatile de exploatare si extractie pentru hidrocarburile neconventionale sa faca obiectul unor studii de impact de mediu, se arata intr-un comunicat de presa al corpului legislativ european. Astfel, eurodeputatii propun ca evaluarile de mediu sa fie obligatorii si in cazul gazului de sist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconventionale extrase, fie ca este vorba de proiecte de explorare sau de extractie, pentru faza in care este aplicata fracturarea hidraulica.

PE precizeaza ca legislatia in vigoare priveste proiectele pentru gazele naturale care extrag cel putin 500 000 de metri cubi pe zi. Randamentul pentru forajul de gaz de sist fiind adeseori inferior, pentru ca e realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatari nu sunt supuse evaluarilor de impact. Eurodeputatii au solicitat insa ca aceste evaluari sa fie obligatorii si in cazul gazului de sist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconventionale extrase: gaz si petrol de sist, gaz de carbune, fie ca este vorba de proiecte de explorare sau de extractie, pentru faza in care este aplicata fracturarea hidraulica.

Propunerile legislative ale PE includ si masuri de combatere a conflictelor de interese intre contractanti si persoanele care realizeaza studiile. Amendamentele deputatilor cer ca expertii sa aiba competenta tehnica necesara. Ei trebuie sa fie independenti in raport atat cu contractantul cat si cu autoritatile competente.

In ceea ce piveste accesul la informatii, deputatii au propus si masuri care sa asigure informarea si consultarea publicului, conform Conventiei de la Aarhus, se mai arata in comunicat.

Directiva privind studiile de impact asupra mediului (EIA) se aplica atat proiectelor publice, cat si celor private, stabilind unele criterii, inclusiv informatiile care trebuie transmise autoritatilor nationale privind un proiect care trebuie evaluat pentru aprobare. Legislatia priveste o paleta larga de proiecte, de la poduri pana la ferme intensive de porcine.

"Revizuim aceasta legislatie cheie pentru a o alinia noilor prioritati ale Europei, ca de exemplu, solurile, utilizarea resurselor, respectul biodiversitatii. Fracturarea hidraulica suscita ingrijorari. Am prevazut criterii clare pentru a evita conflictele de interes si pentru ca publicul sa fie implicat", a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE, Italia). Zahoni obtinut mandat de negociere cu Consiliul a unui text in prima lectura, propunerea obtinand 332 de voturi "pentru" la 311 "impotriva" si 14 abtineri.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

993 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri