Nuclearelectrica anunta că ieri, 27 octombrie 2013, ora 16:20, din cauza întreruperii alimentării unui circuit de comandă şi control, Unitatea 1 de la Centrala Cernavodă a fost oprita. Toate sistemele au răspuns conform proiectului şi nu au fost identificate alte defecţiuni, mai precizeaza Nuclearelectrica. Reamintim ca si Unitatea 2 de la Cernavoda a fost oprita, saptamana trecuta, timp de 6 zile, in urma unei defectiuni.

În timpul activităţii de oprire nu a fost afectată securitatea nucleară a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurator.

Au fost luate măsurile tehnice şi organizatorice pentru ca durata de remediere să fie cât mai scurtă şi în condiţii de siguranţă, sustine Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a anuntat la inceputul saptamanii ca luni, 21 octombrie 2013, Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost deconectata de la Sistemul Energetic National incepand cu orele 21:42, pentru remedierea unor defectiuni aparute la unul dintre transformatoarele de alimentare servicii proprii.

Activitatile de reconectare s-au desfasurat respectand procedurile centralei, precum si normele de protectie si securitate, fara niciun impact advers asupra populatiei, personalului, instalatiilor si mediului, mai spun reprezentantii producatorului de energie.

"In timpul activitatii de oprire nu a fost afectata securitatea nucleara a reactorului, a personalului de exploatare, a populatiei si a mediului inconjurator. Au fost luate masurile tehnice necesare pentru ca durata de executie a lucrarilor de remediere sa fie cat mai scurta, in conditii de siguranta, astfel incat estimam ca durata opririi nu va depasi trei zile", precizau la acea data oficialii Nuclearelectrica.

Cele doua reactoare ale centralei de la Cernavoda, cu o putere de 700 de MW fiecare, asigura aproape 20% din productia de energie electrica a tarii.

Unitatea 2 a mai fost deconectata de trei ori in vara.

Pe 2 iulie 2013, Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost oprita in mod controlat din cauza depistarii, in cursul inspectiilor de rutina, a unor mici pierderi de apa grea in cladirea reactorului.

Pe 26 iunie, Unitatea 2 a fost deconectata de la Sistemul Energetic National pentru remedierea unor defectiuni aparute la intrerupatorul de la bornele generatorului electric. Pe 6 iunie, puterea unitatii a fost redusa cu 40% pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la unul din transformatoarele de evacuare putere. Aceasta in conditiile in care Reactorul 2 s-a aflat in luna mai in programul de oprire planificata, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta si testare.