Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, sustine ca mizeaza foarte mult pe investitiile companiilor romanesti de stat. "Nu putem accepta sa tinem companiile romanesti sub anonimat", a spus Nita in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar. Insa, pentru a face investitii, aceste companii au nevoie de bani. In acest sens, solutia lui Nita este inhamarea lor la credite. Aceeasta in ciuda faptului ca toate companiile romanesti de stat sunt obligate sa transfere la bugetul de stat o cota de 85% din profitul obtinut.

Cu alte cuvinte, in loc ca profitul sa fie directionat catre investitii, ajunge sa fie cheltuit la bugetul de stat. Daca vrea sa faca investitii, compania de stat trebuie sa se imprumute de la banci, dupa cum sugereaza Nita. Un exemplu este Romgaz, una dintre companiile de stat cele mai profitabile. "Companiile romanesti au capacitatea de a atrage fonduri. Romgaz poate sa ia credite in conditii avantajoase", a spus Nita.

In ceea ce priveste cota de 85% care trebuie virata la buget, Nita a spus ca "sigur ca este o decizie pe termen limitat". Trebuie precizat ca este o masura impusa de Guvern din 2010.