Departamentul pentru Energie informeaza duminica, printr-un comunicat de presa, ca delegatia FMI a indicat, cu ocazia discutiilor recente, ca va lua in considerare o cerere de decalare cu un an, pana in 31 decembrie 2015, a termenului pentru liberalizarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, insa nicio decizie sau intelegere cu privire la o potentiala extindere nu a fost adoptata. Anuntul vine la cateva zile dupa ce ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca FMI si Comisia Europeana si-au dat acordul de principiu pentru amanarea cu un an, pana in 2015, a programului de liberalizare a pretului gazelor naturale destinate acestei categorii de consumatori.

Companiile energetice se lupta cu preturile mici de pe bursaFoto: Agerpres

Departamentul pentru Energie precizeaza ca, potrivit calendarului asumat de Guvern in acordurile cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Comisia Europeana, regimul stabilirii pretului la gaze naturale va fi liberalizat treptat pentru ca acest el sa atinga un nivel egal cu pretul gazului din import pana la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici si pana la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali.

Pana la aceasta data, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale a fost respectat, se arata in comunicat.

Potrivit Departamentului pentru Energie, autoritatile sunt interesate sa asigure stabilitatii pietei interne de energie electrica si gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei romanesti. Un potential scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicarii unor masuri de sprijin in privinta pretului electricitatii si gazelor naturale pentru consumatorii industriali, masuri care nu s-ar putea aplica decat cu acceptul Comisiei Europene.

In cazul in care aceste masuri nu pot fi aplicate in timp util, autoritatile romane "ar putea avea in vedere, in urma unor analize fundamentate, solicitarea decalarii termenului de 31 decembrie 2014, prevazut pentru consumatorii industriali cu o anumita perioada de timp, pana la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015", se arata in comunicatul de presa.

Cu ocazia discutiilor purtate de delegatia FMI cu autoritatile romane, institutia financiara a indicat in mod informal ca va lua in considerare o astfel de cerere care este fundamentata printr-o analiza atenta insa nicio decizie sau intelegere cu privire la o potentiala extindere nu a fost adoptata, precizeaza sursa citata.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, declara joi, la un seminar pe teme energetice, ca FMI si Comisia Europeana si-au dat acordul de principiu pentru amanarea cu un an, pana in 2015, a programului de liberalizare a pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali.

"Vrem sa amanam cu un an liberalizarea pretului gazelor pentru consumatorii industriali. Avem un acord de principiu de la FMI si Comisia Europeana", a declarat ministrul Nita, citat de Mediafax. El a adaugat ca statul roman inca nu are acordul definitiv pentru aplicarea acestei masuri din partea FMI si CE.

Programul de liberalizare a pretului gazelor pentru consumatorii industriali a inceput anul trecut si ar urma sa se incheie la sfarsitul anului viitor.

Totodata, Guvernul lucreaza, impreuna cu Consiliul Concurentei, la unele masuri de sprijin in privinta pretului electricitatii si gazelor pentru consumatorii industriali. "Este nevoie de acceptul CE pentru aceste scheme de sprijin. Ar fi frumos daca am putea sa le implementam din 2014, dar astfel de discutii dureaza", a mai declarat Nita.

  • Comunicatul integral transmis de Departamentul pentru Energie

-Clarificari privind dereglementarea pietei gazelor naturale-

Va transmitem, spre informare, cateva clarificari privind calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale:

In conformitate cu legea, preturile gazelor naturale sunt stabilite pe piata reglementata de ANRE.

Actuala legislatie prevede liberalizarea treptata a regimului stabilirii pretului la gaze naturale pentru ca acest pret sa atinga un nivel egal cu pretul gazului din import pana la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici si pana la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali. Aceste termene au fost asumate de autoritatile romane in acordurile cu: Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Comisia Europeana. Autoritatile romane sunt ferm decise sa respecte aceste acorduri si intentioneaza sa finalizeze procesul de liberalizare pana la 1 octombrie 2018 pentru consumatorii casnici si pana la 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali.

Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale, incepand cu data de 1 februarie 2013 si pana la data de 31 decembrie 2014, este reglementat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 22 din 22 ianuarie 2013. Preturile de achizitie a gazelor naturale din productia interna reglementate de aceasta Hotarare respecta calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale.

Pana la aceasta data, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale a fost respectat.

In acelasi timp, Guvernul Romaniei este interesat de asigurarea stabilitatii pietei interne de energie electrica si gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei romanesti.

Avand in vedere posibilitatea, prevazuta de lege, in cazul in care inaintea sfarsitului anului 2014 va fi o diferenta semnificativa intre pretul gazului din productia interna si pretul gazului de pe piata europeana care poate afecta stabilitatea pietei, Guvernul Romaniei analizeaza masurile necesar a fi luate in aceasta situatie.

Un potential scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicarii unor masuri de sprijin in privinta pretului electricitatii si gazelor naturale pentru consumatorii industriali, masuri pentru care sa se obtina in prealabil si acceptul Comisiei Europene. In cazul in care aceste masuri nu vor putea fi aplicate in timp util, datorita complexitatii si duratei necesare obtinerii aprobarilor, autoritatile romane ar putea avea in vedere, in urma unor analize fundamentate, solicitarea decalarii termenului de 31 decembrie 2014, prevazut pentru consumatorii industriali cu o anumita perioada de timp, pana la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015.

In discutiile din 2013, FMI a indicat in mod informal ca va lua in considerare o astfel de cerere care este fundamentata printr-o analiza atenta.

Nicio decizie sau intelegere cu privire la o potentiala extindere nu a fost adoptata.

Alte evolutii rezultate din discutiile cu institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, cu privire la punerea in aplicare a liberalizarii pretului la gaze, vor fi anuntate in mod transparent.